Jaša Jenull je na Facebooku vladi čestital “za načelno potezo, ki končno vzbuja upanje za prihodnost” – TOPNEWS.si

Jaša Jenull je na Facebooku vladi čestital “za načelno potezo, ki končno vzbuja upanje za prihodnost”

Jaša Jenull je na Facebooku vladi čestital “za načelno potezo, ki končno vzbuja upanje za prihodnost”

Kritiki, ki so bili nezadovoljni z delom ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana, so zadovoljni z njegovim današnjim odstopom. Ob tem pričakujejo nadaljevanje zdravstvene reforme in krepitev javnega zdravstva.

Član civilne iniciative Glas ljudstva, v kateri so Bešiča Loredana pozivali k odstopu, Jaša Jenull je na Facebooku vladi čestital “za načelno potezo, ki končno vzbuja upanje za prihodnost”. Odstop “ministra za zdravniške lobije in dobičkarje” je po njegovih navedbah nujni prvi korak k realizaciji vladnih zavez za reševanje javnega zdravstva. Novi minister ali ministrica pa po njegovem mnenju ne bi smel biti iz zdravniškega ceha, ampak bi moral dejansko zastopati interese in potrebe vseh pacientk in pacientov.

Nekdanji zdravstveni minister in član iniciative Glas ljudstva Dušan Keber pa je za Večer ocenil, da je odstop ministra pozen, vendar pa ne prepozen. “Vlada ima pred seboj še tri leta, da pomembno zasuka usmeritve, ki jih je doslej diktiral minister za zdravje. Iz izjav predsednika vlade smo razumeli, da se predsednik vlade vsaj v celoti ni strinjal s pogledom ministra, kar seveda vzbuja upanje, da bo za bodočega ministra dejansko izbral takšno osebo, ki jo bo vodil interes, da ohrani in okrepi javno zdravstvo,” je navedel.

Podobno kot Jenull tudi Keber meni, da je bistvenega pomena, kdo ta oseba bo. Predsednik vlade ne more več tvegati z nepopisanim listom ali z neznano osebo, ki ni doslej še nič storila na tem področju. “Z drugimi besedami, ne more si privoščiti, da bi ponovno iskal kandidata, ki bi se na tem položaju šele učil oziroma skušal razumeti, kaj javno zdravstvo sploh je,” je dodal Keber. Novi zdravstveni minister bi po njegovi oceni moral poznati zdravstveni sistem ter gojiti vrednote, ki podpirajo socialno državo in javno zdravstvo, ter imeti izkušnje v smislu učinkovitega strokovnega dela in menedžmenta.

Odzval se je tudi kirurg in predsednik strateškega sveta za zdravstvo Erik Brecelj. “Zahvaljujem se mu, da je odstopil … ker pač ni šlo tako več naprej. Očitno se predsednik vlade že nekaj časa resno ukvarja z zdravstvom, upam, da bo še naprej podpiral tisto, kar si je zadal,” je dejal v izjavi za Televizijo Slovenija.

Danijel Bešič Loredan je danes podpisal odstopno izjavo z mesta ministra za zdravje, ki mu jo je v podpis ponudil premier Robert Golob. Slednji je dejal, da se z Bešičem Loredanom razhajata v pogledu na krepitev javne zdravstvene mreže. Bešič Loredan pa je odločitev pospremil z zapisom, da je s sprejemom ministrske funkcije želel izboljšati slovenski zdravstveni sistem in ga približati državljanom. A če tega na svoji poziciji ne more storiti, funkcije ni več pripravljen opravljati. Po njegovi oceni so z ekipo ministrstva za zdravje naredili vse, kar je bilo v njihovi moči. Golob je ministrovo odstopno izjavo že poslal v DZ, o njegovem nasledniku pa še ni želel govoriti.

COMMENTS

Wordpress (0)