“Spoštovani dr. Robert Golob, Tanja Fajon in Luka Mesec…”- Inciativa Glas ljudstva naslovila odprto pismo vodjem koalicijskih strank – TOPNEWS.si

“Spoštovani dr. Robert Golob, Tanja Fajon in Luka Mesec…”- Inciativa Glas ljudstva naslovila odprto pismo vodjem koalicijskih strank

“Spoštovani dr. Robert Golob, Tanja Fajon in Luka Mesec…”- Inciativa Glas ljudstva naslovila odprto pismo vodjem koalicijskih strank

 

Spomnimo. 15 aprila 2022 je na Trgu republike civilna iniciativa Glas ljudstva organizirala predvolilno soočenje, ki so se ga takrat udeležili predstavniki strank koalicije KUL, Gibanja Svoboda, DeSUS, Vesne, Piratov ter Naše prihodnosti in Dobre države. Odgovarjali so na več sklopov vprašanj, ki so jih zbrali v iniciativi.  v Civilni iniciativi Glas ljudstva  so sicer nameravali danes zvečer ponoviti veliko soočanje vodij koalicijskih strank  z civilna iniciativa, vendar so očitno naleteli na negativen odgovor.

Po njihovih navedbah prvaki strank soočenja niso bili pripravljeni udeležiti. Kot so zapisali, so se v strankah “tik pred zdajci” odločili, da na soočenje pošljejo vodje poslanskih skupin. Zato so se na predsednika vlade in Gibanja Svoboda Roberta Goloba, predsednico SD in zunanjo ministrico Tanjo Fajon ter koordinatorja Levice in ministra za delo Luko Mesca obrnili z javnim pismom.

V pismu voditeljem strank koalicije v Glas ljudstva se odzivajo na nepripravljenost vodij koalicijskih strank, “da se osebno udeležijo javnega soočenja z ljudstvom, ki bi moralo potekati na današnji dan, 27. junija, na Trgu republike v Ljubljani, v enaki obliki, kot je potekalo soočenje pred državnozborskimi volitvami pred letom dni”. Spodaj ter v priponki jim  posredujejo odprto pismo, naslovljeno na vodje vladnih strank, kjer so jih  spomnili na odgovore in zagotovila, ki so jih takrat dali civilni družbi”.

V pismu so zapisali, da “dialog s civilno družbo in širšo javnostjo ni zgolj prazna gesta ali oviranje vašega delovanja, temveč ključen del njenega spremljanja, razumevanja in podpore pri uresničevanju vaših zavez”. Zavračanje dialoga pa ni primeren način soočanja s pričakovanji družbe v delujočih demokracijah, so še zapisali. Opozorili so, da iskanje družbenega soglasja potrebuje kontinuiran in vsebinski dialog, vloga civilne družbe pri tem pa ne sme biti razumljena kot prepreka ali kot nujno zlo, saj je ključen del zdravega demokratičnega procesa.

Zato so predsednike koalicijskih strank znova povabili na soočenje 20. septembra. Spomnili so, da so na soočenju pred državnozborskimi volitvami dali zaveze volivkam in volivcem, “ki so tudi zaradi te vaše pripravljenosti na takšen dialog z ljudstvom in civilno družbo v izjemnem številu šli na volitve in vam zaupali svoj glas”. Njihova udeležba pa bo jasno merilo njihovega spoštovanja volivk in volivcev ter civilne družbe, so dodali.

“Verjamemo, da bo soočenje v odprtem in javnem prostoru pomembno, odmevno in povsem drugačno od siceršnjih razprav o uresničevanju vladnih zavez. Predvsem pa bo to odlična priložnost, da se znova obudi konstruktiven dialog s prebivalkami in prebivalci Slovenije, ki si ga vsi želimo,” so še zapisali v javnem pismu.

 

Kot je razbrati iz sporočil za  javnost je soočanje, ki bi moralo potekati na današnji danes, 27. junija, na Trgu republike v Ljubljani, “v enaki obliki, kot je potekalo soočenje pred državnozborskimi volitvami pred letom dni”, prestavljeno na 20. september ob 17. uri

 

Spoštovani dr. Robert Golob, Tanja Fajon in Luka Mesec,

v civilni iniciativi Glas ljudstva se odzivamo na vašo nepripravljenost, da se osebno udeležite javnega soočenja z ljudstvom, ki bi moralo potekati 27. junija na Trgu republike v Ljubljani, v enaki obliki, kot je potekalo soočenje pred volitvami. Živ dialog s civilno družbo in širšo javnostjo ni zgolj prazna gesta ali oviranje vašega delovanja, temveč ključen del njenega spremljanja, razumevanja in podpore pri uresničevanju vaših zavez.

Že konec maja smo vas na soočenje povabili z željo, da boste svoje izpolnjevanje zavez ljudstvu neposredno predstavili v živem, odprtem in javnem prostoru, ter da vam bodo ljudje lahko tudi sami postavili vprašanja, ki so zanje pomembna. Iz kabineta predsednika vlade so nam sporočili, da se dr. Golob soočenja ni pripravljen udeležiti. Razumemo, da so koalicijske stranke za nastalo zagato več tednov iskale rešitev in se nato tik pred zdajci odločile, da vse tri na soočenje namesto svojih predsednic_kov, ki so pred dobrim letom na enaki prireditvi osebno podali_e zaveze, pošljejo vodje svojih poslanskih skupin. Naj poudarimo, da je soočenje vodij poslanskih skupin dobrodošlo in ga z veseljem organiziramo, a ne kot nadomestek soočenja tistih, ki so na trgu zastavili svojo besedo.

Zato dovolite, da vas osebno ponovno povabimo na soočenje, kot vodje koalicijskih strank, ki so na soočenju pred državnozborskim volitvami dali zaveze volivkam in volivcem, ki so tudi zaradi te vaše pripravljenosti na takšen dialog z ljudstvom in civilno družbo v izjemnem številu šli na volitve in vam zaupali svoj glas. Vaša udeležba na soočenju bo tako jasno merilo vašega spoštovanja volivk in volivcev ter civilne družbe.

Zavračanje dialoga ni primeren način soočanja s pričakovanji družbe v delujočih demokracijah. Iskanje družbenega soglasja potrebuje kontinuiran in vsebinski dialog. Vloga civilne družbe pri tem ne sme biti razumljena kot prepreka ali kot nujno zlo, saj je ključen del zdravega demokratičnega procesa. Pojasnjevanja uresničevanja zavez državljankam in državljanom se zato ne sme odlagati na točko, ko bodo projekti pripravljeni. Izvršna oblast mora korake za reševanje ključnih družbenih problematik (npr. spopadanje z inflacijo, krizo v zdravstvenem sistemu, podnebno krizo itd.) utemeljevati sproti, saj javnosti dolguje legitimnost svojega obstoja in brez njene podpore projektov tudi ne more uspešno izpeljati, sploh kadar so na drugi strani dobičkarski lobiji oz. dobro organizirani zasebni interesi.

Srčno upamo, da se boste po premisleku odločili udeležiti soočenja z ljudstvom in vam zato predlagamo nov datum – 20. september ob 17. uri. Če vam predlagani datum ne ustreza, vas prosimo, da se uskladite in nam najkasneje do 21. avgusta sporočite novega.

Verjamemo, da bo soočenje v odprtem in javnem prostoru pomembno, odmevno in povsem drugačno od siceršnjih razprav o uresničevanju vladnih zavez. Predvsem pa bo to odlična priložnost, da se znova obudi konstruktiven dialog s prebivalkami in prebivalci Slovenije, ki si ga vsi želimo.

Z lepimi pozdravi
Glas ljudstva

P. S. Spomin je pogosto nezanesljiv sopotnik, še posebej takrat, ko smo preplavljeni z neodložljivimi obveznostmi. Prav zato nam dovolite, da navedemo nekaj vaših misli in citatov, ki priklicujejo naravnanost, vzdušje in občutke, ki so prevevali čas državnozborskih volitev:

Dr. Robert Golob (prva izjava po zaprtju volišč): ”Hkrati bi rad izrazil svoj poklon civilni družbi. Brez vas nas danes tukaj ne bi bilo. Vi ste nam bili inspiracija, tako mlajši del civilne družbe kot starejši del civilne družbe. Vi ste nam bili inspiracija s svojim neusmiljenim in nepopustljivim bojem za demokracijo, za pravno državo, za svobodo. Zato, da smo se organizirali v gibanje, Gibanje Svoboda, naredili stranko in stranko popeljali do zmage. Zmage, ki je namenjena nam, je namenjena vsem vam, predvsem je pa namenjena svobodi. In zato, za vaš trud, za vaš boj, vam bom izražal vso hvaležnost in verjemite, da tudi po volitvah boste imeli dejansko moja ušesa, pa ne samo moja, od vseh nas, in verjamem, da bo naša koalicija z vami, s civilno družbo, tisti temeljni prelom s sedanjo politično prakso v Sloveniji, ki bo Slovenijo popeljal v boljše čase.”
Vir: https://www.youtube.com/watch?v=mvuMURh7aZg

Tanja Fajon: ”Socialni demokrati smo edina politična stranka, ki imamo v svojem programu na koncu partnersko demokracijo z vsemi 138 zahtevami Glasu ljudstva.”

Luka Mesec: ”Prvič; dejanšizacija, konec sovraštva, konec strahu, avtonomija institucij in partnerstvo s civilno družbo.”
Vir: https://fb.watch/ljHMjXcIq6/

 

COMMENTS

Wordpress (0)