(V ŽIVO) Tanki in oklepna vozila prvič po letu 1993 na ulicah Moskve – FSB preiskuje vodjo Wagnerja Prigožina zaradi “poziva k začetku oboroženega državljanskega spopada na ozemlju Ruske federacije”. – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Tanki in oklepna vozila prvič po letu 1993 na ulicah Moskve – FSB preiskuje vodjo Wagnerja Prigožina zaradi “poziva k začetku oboroženega državljanskega spopada na ozemlju Ruske federacije”.

(V ŽIVO) Tanki in oklepna vozila prvič po letu 1993 na ulicah Moskve – FSB preiskuje vodjo Wagnerja Prigožina zaradi  “poziva k začetku oboroženega državljanskega spopada na ozemlju Ruske federacije”.

Vodja ruske najemniške skupine Wagner Jevgenij Prigožin je danes obtožil poveljstvo ruske vojske, da je odredilo zračne napade na položaje skupine Wagner in ubilo “ogromno število” njihovih pripadnikov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Rusko obrambno ministrstvo je zanikalo njegove trditve in jih označilo za provokacijo.

“Izvedli so raketne napade na naše položaje v zaledju ukrajinske fronte. Ubitih je bilo veliko naših borcev,” je Prigožin dejal v ogorčenem tonskem sporočilu, ki ga je objavila njegova tiskovna služba. Obljubil je, da se bo odzval na te napade, ki jih je po njegovih besedah odredilo rusko obrambno ministrstvo.

Ruska varnostna služba FSB je odprla kazenski postopek za oborožen upor proti Wagnerjevemu Jevgeniju Prigožinu, potem ko je vodja plačancev obtožil rusko vojsko, da je streljala  na njegove sile, in obljubil, da bo “uničil” njegove tekmece.

V izredni seriji zvočnih posnetkov, objavljenih pozno v petek, je Prigožin trdil, da je ruski raketni napad ubil številne njegove borce, in obljubil, da se bo “maščeval” in “ustavil zlo, ki ga prinaša vojaško vodstvo države”.

 

“Ministrstvu za obrambo smo bili pripravljeni popustiti in predati svoje orožje. Danes, ko so videli, da se nismo zlomili, so izvedli raketne napade na naše tabore,” je še dejal vodja skupine Wagner.

»Tisti, ki so danes uničili naše fante, ki so uničili desetine, desettisoče življenj ruskih vojakov, bodo kaznovani. Prosim: nihče naj se ne upira,« je dejal Prigožin.

Prigožin je objavil tudi videoposnetek, za katerega trdi, da prikazuje posledice raketnega napada na Wagnerjevo taborišče v južni regiji Rostov v Rusiji.

Rusko obrambno ministrstvo se je že odzvalo na njegove trditve in na omrežju Telegram objavilo izjavo, v kateri je zapisalo, da “vsa sporočila in videoposnetki, ki jih je objavil Prigožin in v katerih trdi, da je ruska vojska izvedla napad na skupino Wagner, ne ustrezajo resničnosti in so informacijska provokacija”.

Iz Kremlja so nato sporočili, da je predsednik Vladimir Putin seznanjen s trditvami vodje najemniške skupine Wagner, da so ruske sile napadle njene položaje. “Sprejeti so bili vsi potrebni ukrepi,” je dodal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

FSB je dejal, da Prigožinove izjave in dejanja pomenijo “pozive k začetku oboroženega državljanskega spopada na ozemlju Ruske federacije”.

Ruska državna tiskovna agencija Tass je ob sklicevanju na organe pregona poročala, da so v Moskvi okrepili varnostne ukrepe, pri čemer so kritične objekte vzeli pod okrepljeno zaščito. Pojavili so se tudi nepotrjeni posnetki, ki prikazujejo vojaška vozila na ulicah ruske prestolnice.

Sredi govoric, da so kolone Wagnerjevih borcev že na poti, je general Sergej Surovikin, namestnik poveljnika ruske akcije v Ukrajini , objavil video nagovor, v katerem je plačancem naročil, naj ostanejo zvesti Putinu.

“Pozivam vas, da nehate,” je dejal Surovikin, za katerega se je prej vedelo, da je blizu Prigožinu. “Sovražnik samo čaka, da se notranjepolitične razmere v naši državi zaostrijo.”

Prigožin je v sporočilu dodal še, da bo “ustavil” poveljstvo ruske vojske v Moskvi, in pozval Ruse, naj se ne zoperstavljajo njegovim silam. “Svet poveljnikov skupine Wagner je sprejel odločitev – zlo, ki ga prinaša rusko vojaško vodstvo, je treba ustaviti,” je dejal.

Prigožin – ki je pogosto kritiziral rusko tradicionalno vojaško hierarhijo – v zelo kritičnem videointervjuju nadaljeval svoj nenehni spor z voditelji obrambe , v katerem je dejal, da je Moskva vdrla v Ukrajino pod lažnimi pretvezami, ki jih je iznašlo rusko ministrstvo za obrambo, in da Rusija dejansko izgublja na bojišču.

In v začetku tega meseca je šef Wagnerja dejal, da ne bo podpisal pogodb z ruskim obrambnim ministrstvom, in zavrnil poskus uskladitve svoje sile. Njegovi komentarji so prišli po objavi obrambnega ministrstva, da bodo morale “prostovoljne enote” in zasebne vojaške skupine podpisati pogodbo z ministrstvom.

Wagner je imel vidno vlogo v ukrajinski vojni, Prigožin pa se je doslej soočil z malo posledicami zaradi svojega javnega spora z ruskim vojaškim vodstvom, med katerim je obtožil obrambnega ministra Sergeja Šojguja in poveljnika oboroženih sil Valerija Gerasimova, da nista zagotovila streliva njegovim silam .

Prigožin, ki je v zadnjem času v vse bolj odkritem konfliktu z ruskim obrambnim ministrom Sergejem Šojgujem in vojaškim poveljstvom v Moskvi, je danes izrazil tudi pomisleke o smiselnosti t. i. posebne vojaške operacije v Ukrajini in dejal, da je osnovana na lažeh. Po njegovem prepričanju je bila vojna potrebna za samopromocijo določenih posameznikov poroča Guardian.

»To ni vojaški udar, to je pohod pravice. Naša dejanja na noben način ne ovirajo oboroženih sil,« je dejal poveljnik Wagnerja in dodal, da je »večina vojakov« na njegovi strani.

Ker se ruske oborožene sile borijo med seboj, je težko vedeti, kdo ima nadzor Vodja vojne se že mesece prepira z najvišjimi vojaškimi uradniki, pri čemer je izpostavil Šojguja, zaradi neuspehov na bojišču.

V začetku dneva je Prigožin obtožil vodstvo Moskve, da laže javnosti o utemeljitvah za invazijo na Ukrajino , in zanikal trditve Moskve, da naj bi Kijev februarja 2022 začel ofenzivo na ozemlja pod ruskim nadzorom v vzhodni Ukrajini.

“Ministrstvo za obrambo poskuša zavajati javnost in predsednika ter navijati zgodbo, da je bila z ukrajinske strani nora stopnja agresije in da nas bodo napadli skupaj s celotnim blokom Nata,” je dejal vodja Wagnerja.

Prigožin je še dejal, da bi se rusko vodstvo lahko izognilo vojni s pogajanji z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim.

Prigožinove tirade v petek so zaznamovale novo stopnjevanje njegove besedne vojne s političnimi tekmeci, kar je neposredno v nasprotju s Putinovo utemeljitvijo za invazijo in namiguje, da temelji na lažih v najostrejši kritiki katere koli vidne ruske vojne osebnosti glede odločitve za napad na Ukrajino.

»Za kaj je bila vojna? Vojna je bila potrebna, da je Šojgu dobil zvezdo junaka … Oligarhični klan, ki vlada Rusiji, je potreboval vojno,« je dejal.

Jevgenij Prigožin.
Jevgenij Prigožin: prodajalec hotdogov, ki se je povzpel na vrh Putinove vojne mašinerije
Preberi več
Medtem ko je bil poveljnik previden, da ne bi neposredno napadel ruskega predsednika, je Prigožin podvomil v več odločitev, ki jih je sprejel Putin, vključno z odločitvijo Kremlja, da zamenja več kot 100 ujetih azovskih borcev za Viktorja Medvedčuka, Putinovega tesnega zaveznika .

Prigožin je rusko vojaško vodstvo tudi obtožil, da laže javnosti o obsegu svojih izgub in neuspehov v Ukrajini.

“Ruska vojska se umika v vse smeri in preliva veliko krvi … Kar nam govorijo, je najgloblja prevara.”

Tatjana Stanovaja, ustanoviteljica podjetja za politične analize R Politik, je dejala, da se zdi, da je Prigožin po mesecih preizkušanja meja svoje moči dosegel mejo.

»Odpoved Prigožina in Wagnerja je neizbežna. Edina možnost zdaj je absolutna obliteracija, pri čemer je stopnja odpornosti Wagnerjeve skupine edina spremenljivka,« je zapisala na Telegramu.

Dodala je, da čeprav ni takojšnjega znaka, da je oblast Vladimirja Putina ogrožena, bo dramatična epizoda verjetno škodila njegovemu ugledu.

COMMENTS

Wordpress (0)