Na Zahodu zadržani do dogajanja v Rusiji – TOPNEWS.si

Na Zahodu zadržani do dogajanja v Rusiji

Na Zahodu zadržani do dogajanja v Rusiji

EU pozorno spremlja razmere v Rusiji in ostaja v stiku z evropskimi voditelji in partnerji držav članic skupine G7, je v tvitu zatrdil predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Podobno sporočilo o spremljanju razmer prihaja iz več evropskih držav, med drugim Nemčije in Francije. Kijev v dogajanju vidi dokaz šibkosti Rusije.

Michel je po uporu proti vojaškemu vodstvu, ki ga je ponoči sprožil vodja zasebne vojske ruskih plačancev Wagner Jevgenij Prigožin, dodal, da je nastala situacija očitno notranje rusko vprašanje. “Naša podpora Ukrajini in ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu je neomajna,” je še zapisal.

Francoski premier Emmanuel Macron medtem pozorno spremlja razmere v Rusiji, so danes sporočili iz njegovega urada. “Še naprej smo osredotočeni na podporo Ukrajini,” so sporočili iz Elizejske palače. Dogajanje v državi podrobno spremlja tudi Nemčija, je sporočil tiskovni predstavnik vlade.

Italijanska premierka Giorgia Meloni v uporu Wagnerja vidi dokaz za to, da je ruska agresija nad Ukrajino pripeljala v nestabilnost Rusije. Razmere spremljajo, Italijane v Rusiji pa pozivajo k previdnosti.

Podobno opozorilo je Britancem v Rusiji podal London, kjer premier Rishi Sunak prav tako zagotavlja, da razmere spremljajo. Vse strani pozivajo k odgovornemu ravnanju in zaščiti civilistov, je dodal za BBC.

Razmere v Rusiji je komentiral tudi Zelenski, ki je oborožen upor pripadnikov skupine Wagner označil za dokaz politične nestabilnosti Rusije. “Šibkost Rusije je očitna. Šibkost v polnem obsegu. In dlje ko bo Rusija zadrževala svoje vojake in plačance na naši zemlji, več kaosa, bolečine in težav si bo kasneje nakopala sama,” je dejal v izjavi na družbenih omrežjih. Dodal je, da je Ukrajina sposobna zaščititi Evropo pred širjenjem “ruskega zla in kaosa”.

“V Rusiji se vse šele začenja,” pa je na Twitterju sporočil svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak. “Razkol med elitami je preveč očiten. Dogovarjanje in pretvarjanje, da je vse urejeno, ne bo delovalo,” je še dodal.

Tiskovni predstavnik ameriškega sveta za nacionalno varnost Adam Hodge je že v petek sporočil, da Washington zadeve spremlja in se namerava o tem posvetovati z zavezniki.

COMMENTS

Wordpress (0)