“Gre za nož v hrbet, tiste, ki delijo Rusijo, pa čaka neizogibna kazen -Vladimir Putin pravi, da so velike ambicije Prigožina vodile v veleizdajo – TOPNEWS.si

“Gre za nož v hrbet, tiste, ki delijo Rusijo, pa čaka neizogibna kazen -Vladimir Putin pravi, da so velike ambicije Prigožina vodile v veleizdajo

“Gre za nož v hrbet, tiste, ki delijo Rusijo, pa čaka neizogibna kazen -Vladimir Putin pravi, da so velike ambicije Prigožina vodile v veleizdajo

Ruski predsednik Vladimir Putin je po pozivu vodje Wagnerja Jevgenija Prigožina k uporu proti vojaškemu vodstvu Rusije danes dejanja skupine označil kot “nož v hrbet” in izdajo. Za tiste, ki delijo rusko družbo, je napovedal “neizogibno kazen”. Potrdil je, da je Wagner prevzel nadzor nad vojaškimi objekti v Rostovu na Donu.

Putin v nagovoru narodu ni izrecno omenil najemniške vojske Wagner ali njenega vodje Prigožina, je pa dejal, da so velike ambicije nekaterih vodile v veleizdajo. Številne Ruse so po njegovih besedah s pretvezo zvabili v kazniva dejanja.

Gre za “nož v hrbet”, tiste, ki delijo Rusijo, pa čaka “neizogibna kazen”, je dejal. Na kocki je prihodnost Rusije, dogajanje pa zanjo predstavlja “smrtonosno grožnjo”, je posvaril. Pozval je k enotnosti in zatrdil, da ne bo dovolil državljanske vojne, poročajo tuje tiskovne agencije.

Obljubil je obrambo Rusije in poudaril, da so sprejeli vse potrebne ukrepe za spopad s krizo. Kot je dejal, je tako v Moskvi kot več drugih regijah v veljavi “protiteroristični režim”.

Da so v prestolnici, kjer veljajo poostreni varnostni ukrepi, uvedli posebne protiteroristične ukrepe, je že zjutraj naznanil nacionalni protiteroristični odbor. Stanje oblastem med drugim omogoča ostrejši nadzor in lažje aretacije državljanov.

Župan Moskve Sergej Sobjanin je zjutraj poročal o okrepljenem nadzoru prometa in omejitvah večjih dogodkov. Iz mesta z več kot 13 milijoni prebivalcev poleg tega prihajajo poročila o oklepnikih in vojaških tovornjakih na ulicah ter omejenem dostopu do spleta.

Podobne ukrepe so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa razglasili tudi v regiji Voronež na jugozahodu Rusije, ki meji na Ukrajino.

Rusija ukrepe sprejema po tem, ko je Prigožin v petek zvečer rusko vojsko obtožil napada na njegove enote in zagrozil z odstranitvijo ruskega vojaškega vodstva. Pod njegovim poveljstvom naj bi delovalo 25.000 vojakov, ki da so pripravljeni tudi umreti.

Zjutraj je sporočil, da so prevzeli nadzor nad vojaškimi objekti v mestu Rostov na Donu na jugu Rusije, kjer je sedež ruskega poveljstva za jug države in od koder ruska vojska nadzira agresijo nad Ukrajino. Putin je danes to potrdil. “Praktično je delo organov civilnega in vojaškega vodstva blokirano,” je dejal in priznal, da so razmere tam težke.

Tako kot pred tem že obrambno ministrstvo je pripadnike Wagnerja pozval, naj se predajo. Vsem naj bi v tem primeru zagotovili varnost.

Vodja najemniške vojske Wagner Jevgenij Prigožin, ki je ponoči sprožil upor proti vodstvu ruske vojske, je danes zavrnil obtožbe ruskega predsednika Vladimirja Putina o izdaji. Kot je dejal v novem zvočnem posnetku na Telegramu, se “globoko moti”. Izključil je tudi možnost predaje.

“Glede izdaje domovine: predsednik se globoko moti. Smo domoljubi,” je zatrdil v posnetku, ki ga povzemajo tuje tiskovne agencije. Zavrnil je tudi poziv k predaji, ki ga je na pripadnike Wagnerja z zagotovili varnosti med drugim naslovilo rusko obrambno ministrstvu. “Nihče se ne namerava predati na prošnjo predsednika, FSB ali kogarkoli drugega,” je dejal.

Putin je pred tem po petkovem pozivu Prigožina k uporu proti vojaškemu vodstvu Rusije dejanja skupine označil kot “nož v hrbet” in izdajo. Za tiste, ki delijo rusko družbo, je napovedal “neizogibno kazen” in obljubil, da bo preprečil državljansko vojno.

Podporo so danes Putinu zagotovili proruski voditelji območij v Ukrajini, ki jih je v agresiji zasedla Rusija. Prav tako sta mu podporo izrekla voditelja obeh domov ruskega parlamenta.

Patriarh Kiril, vodja ruske pravoslavne cerkve in Putinov zaveznik, je medtem v luči “poskusov, da bi zasejali razkol” pozval k enotnosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Iz ruske regije Voronež, na poti iz Rostova na Donu proti Moskvi, prihajajo poročila o bojnih operacijah ruske vojske. Pred tem je že britansko obrambno ministrstvo poročalo, da so pripadniki Wagnerja na poti skozi Voronež. Glede na nekatera poročila naj bi po Rostovu na Donu tudi tam že zasedli vojaške objekte.

Kot je javil regionalni guverner Aleksander Guzev, ruske oborožene sile v Voronežu “v okviru protiteroristične operacije izvajajo potrebne bojne akcije”. Zavrnil pa je navedbe, da naj bi se po regiji premikal vojaški konvoj. Britanski BBC sicer navaja vire, po katerih naj bi Wagner zavzel vojaške objekte v mestu.

Iz mesta poročajo tudi o požaru, ki je izbruhnil v skladišču nafte v mestu. Guzev je sporočil, da se z njim bojuje 100 gasilcev. Posnetki, objavljeni na družbenih omrežjih, prikazujejo ogromen steber črnega dima, ki se dviga s prizorišča. Guzev vzroka požara ni navedel, nekateri mediji pa so objavili posnetke vojaškega helikopterja na območju pred eksplozijo.

Voronež meji na Ukrajino in leži okrog 600 kilometrov južno od Moskve, na pol poti med rusko prestolnico in Rostovom na Donu. Tam se nahaja sedež ruskega poveljstva za jug države in pripadniki Wagnerja so danes že zavzeli tamkajšnje vojaške objekte.

Vodja Wagnerja Jevgenij Prigožin je po petkovi napovedi upora proti vojaškemu vodstvu danes napovedal pohod proti Moskvi, če se ruski obrambni minister Sergej Šojgu in načelnik generalštaba Valerij Gerasimov ne bosta srečala z njim.

Ruske oblasti so po petkovemu pozivu Prigožina k uporu proti ruskemu obrambnemu ministrstvu tako v Voronežu kot Moskvi razglasile protiteroristično operacijo, v okviru katere izvajajo poostrene varnostne ukrepe in izvajajo nadzor.

COMMENTS

Wordpress (0)