(VIDEO) Pa kaj je to zdaj, kako to delate? Politik z najdaljšim stažem Janez Janša in najmlajši politik Luka Mesec napovedala umik – TOPNEWS.si

(VIDEO) Pa kaj je to zdaj, kako to delate? Politik z najdaljšim stažem Janez Janša in najmlajši politik Luka Mesec napovedala umik

(VIDEO) Pa kaj je to zdaj, kako to delate? Politik z najdaljšim stažem Janez Janša in najmlajši politik Luka Mesec napovedala umik

Da je predsednik SDS Janez Janša na seji poslanske skupine v Destrniku pred pol leta svoje poslance šokiral z napovedjo, da na naslednjem kongresu leta 2025 ne bo več kandidiral je objavil portal N1. Šlo naj bi za trenutek slabosti po trojnem porazu na novembrskem referendumskem trojčku.

Po razkritju N1, da je Janez Janša svoje poslance pred pol leta seznanil, da na prihodnjem kongresu ne bo več kandidiral za predsednika SDS se je na Twitterju oglasil tudi Janša. in relativiziral ekskluzivo N1.

“Eh, N1 Slovenija. To je seveda ena od možnosti na kongresu stranke SDS, čez 2 leti, tako kot je bila na vseh dosedanjih kongresih. Pravega goloba na strehi imate precej bližje, z njim se ukvarjajte.

https://twitter.com/JJansaSDS/status/1671816358781243392

Janša vodi stranko neprekinjeno že 30 let.  Leta 1993 ga je tretji kongres SDS (takrat še Socialdemokratske stranke) izvolil za predsednika. Ponovno je bil izvoljen za predsednika SDS na kongresih stranke leta 1997, leta 2001, leta 2005 in leta 2009 in seveda tudi na vseh kasnejših kongresih . SDS se je leta 2003 preimenovala v Slovensko demokratsko stranko, kratica SDS je ostala.

Koordinator Levice Luka Mesec pa je danes v nastopu pred mediji dejal , da v rezultatih nedavnega volilnega kongresa stranke “vidi določeno nezaupnico”. Meni, da  je zato “edino korektno”, da na mizo da vprašanje, ali se člani sveta stranke strinjajo, da jo še vodi kot koordinator.

V novi svet stranke je bilo na kongresu od 25 voljenih članov v svet stranke izvoljenih 15 iz t. i. levega krila, kot je poslanec Miha Kordiš poimenoval strujo članstva, ki je kritična do aktualnega vodenja stranke. Meni, da je šla stranka preveč proti sredini in da se mora vrniti na levico. Ravno Kordiš je dobil največ glasov članov stranke, Mesec se je po številu dobljenih glasov uvrstil na četrto mesto za Kordišem, Sukičevoin Asto Vrečko.

“Glede na rezultat volitev na kongresu bom ponudil, da stranke ne vodim več, se pravi, da v naslednjem mandatu ne bom več koordinator,” je dejal Mesec v današnji izjavi za medije. S tem je na današnjih usklajevanjih pred redno tedensko sejo vlade seznanil tudi koalicijske partnerje.

Še pred konstituiranjem novega sveta stranke se bodo “z levim krilom pogovarjali, kako doseči kompromis v stranki, temeljni dogovor pri tem pa je, kdo je primeren vodja stranke”, je dejal Mesec. Na vprašanje, ali meni, da bi vodenje stranke torej moral prevzeti tisti, ki je na volitvah v svet stranke dobil največ glasov, pa je dejal, da mora biti koordinator stranke stvar dogovora med obema kriloma.

Da mora biti od te točke vse stvar političnega dogovora, je danes dejal tudi Kordiš. O tem, ali bo sam kandidiral za mesto koordinatorja, se Kordiš danes izrecno ni izrekel. “Takoj, ko posežemo po preštevanju in logiki kdo bo koga, zapiramo vrata za politični dogovor. A Levico moramo graditi kot stranko široke politične domovine za vse odtenke rdeče,” je prepričan.

Po njegovi oceni morajo tako uskladiti potrebe Levice kot socialistične alternative, da deluje kot aktivistična stranka in celotni tako politični kot družbeni prostor prestavlja na levo, s potrebami delovanja parlamentarne stranke v okviru koalicijskega in vladnega delovanja. Kordiš sicer zatrjuje, da nihče v stranki ni problematiziral koalicijskega sodelovanja Levice. “Morda se razhajamo v različnih poudarkih, kaj naj bodo naše politične prioritete, medtem ko sama možnost delovanja Levice v vladi ali koaliciji na nobeni točki ni bila pod vprašajem,” je pojasnil.

Ocenjuje pa, da so se na vstop v vlado prilagodili v omejenem obsegu. Stranka namreč po Kordiševih besedah prepoznava različne strateške usmeritve, te pa se morajo medsebojno dopolnjevati in “živeti skupaj pod skupnim dežnikom Levice”.

Volitve 25 članov stranke so sicer v Levici začeli na kongresu v začetku meseca. Ker po preteku sedmih dni ni bil dosežen kvorum, so volitve podaljšali še za en teden in jih zaključili minulo soboto. Najpozneje v 21 dneh se bo skladno s statutom na konstitutivni seji sestal novi svet stranke, ki bo izvolil člane izvršnega odbora, koordinatorja stranke in njegovega namestnika.

COMMENTS

Wordpress (0)