Na nacionalki padajo glave – Urednica uredništva oddaj o kulturi Zemira A. Pečovnik, zaradi recitiranja Svetlane Makarovič v CD, dobila odpoved – TOPNEWS.si

Na nacionalki padajo glave – Urednica uredništva oddaj o kulturi Zemira A. Pečovnik, zaradi recitiranja Svetlane Makarovič v CD, dobila odpoved

Na nacionalki padajo glave – Urednica uredništva oddaj o kulturi Zemira A. Pečovnik, zaradi recitiranja Svetlane Makarovič v CD, dobila odpoved

“Danes je odpoved pogodbe o zaposlitvi dobila Zemira A. Pečovnik. Urednica uredništva oddaj o kulturi na RTV. Pred tem je dobila ustni opomin, ker je ‘dovolila’, da je po koncu kulturne proslave ob Prešernovem dnevu na oder stopila Svetlana Makarovič in recitirala eno izmed svojih pesmi. Odpoved je dobila, ker razume pojem uredniške avtonomije. Ker razume pravico javnosti do obveščenosti.
Ker svoje delo opravlja strokovno. Stojimo za Zemiro A. Pečovnik. Tako kot so zaposleni na RTV stali za Sašo Kranjcem. Pol leta kasneje.
Iz istih razlogov. Vsi smo Zemira,” so so sinoči objavili na Twitterju v Inštitutu 8. marec.

 

Naslednji na spisku za odpuščanje naj bi bil Saša Krajnc. “Po neuradnih informacijah naj bi med zadnjimi ukrepi trenutnega vodstva RTV bila tudi odpuščanja. Izguba delovnega mesta naj bi grozila tudi Saši Krajncu,” na Facebooku poročajo v Inštitutu 8. marec.

 

VSI SMO SAŠA KRAJNC. ZNOVA.
Po neuradnih informacijah naj bi med zadnjimi ukrepi trenutnega vodstva RTV bila tudi odpuščanja.
Izguba delovnega mesta naj bi grozila tudi Saši Krajncu.
Saša Krajnc je novinar in voditelj Dnevnika, ki je avgusta lani spregovoril. Med večernim Dnevnikom je povedal, da se določen prispevek objavlja po izrecnem navodilu odgovorne urednice informativnega programa TV Slovenija Jadranke Rebernik.
S tem je opozoril na alarmantno stanje na RTV, kjer so postajali posegi v novinarsko avtonomijo in strokovno delo vedno večji in bolj očitni.
Saša Krajnc je širši javnosti odstrl pogled na dogajanje na RTV z enim samim razlogom – ker ima javnost pravico vedeti. Novinarstvo namreč ne služi politiki, kapitalu ali parcialnim interesom, temveč javnosti.
Sledili so prtiski, opomini.
Kolegi z RTV so se Saši Krajncu postavili ob bok v studiju, ko so nadrejeni na dnjim izvajali pritisk.
Sledil je november in kampanja za RTV.
Na RTV se je pritisk nad zaposlenimi, vključno s Sašo Krajncem stopnjeval, grožnje so se vrstile, izrečeno je bilo več deset opominov pred izgubo službe. Z jasnim namenom utišanja, uklonitve in podreditve novinarskega poklica navodilom vodstva, ki deluje v službi politike.
Saša Krajnc je bil z razporeda za vodenje Dnevnika v mesecu novembru skoraj povsem umaknjen.
Saša Krajnc se je kljub temu med kampanjo za RTV večkrat zavzel za njegovo neodvisnost in strokovnost.
Referendum je uspel.
Vodstvo se bo zamenjalo.
A z zadnjimi močmi poskuša kaznovati tiste, ki so spregovorili in ohranili pokončno držo. Med njimi tudi Saša Krajnc. Grožnja z izgubo službe je ena izmed hujših oblik pritiska, ki ga vodstvo lahko vrši nad zaposlenimi.
Gre za maščevanje. Gre za kaznovanje strokovnosti in neodvisnosti.
Vsi smo Saša Krajnc. Tudi tokrat. 

COMMENTS

Wordpress (0)