(V ŽIVO) V ljubljanski stolnici danes maša za domovino – Kdo vse bo prišel nocoj v stolnico? – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) V ljubljanski stolnici danes maša za domovino – Kdo vse bo prišel nocoj v stolnico?

(V ŽIVO) V ljubljanski stolnici danes maša za domovino – Kdo vse bo prišel nocoj v stolnico?

Pred dnevom državnosti, ki ga bomo obeleževali v nedeljo, bo danes popoldne v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Ljubljani potekala maša za domovino, ki jo bodo darovali slovenski škofje. Mašo bo vodil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, pridigo bo imel novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference (SŠK) Andrej Saje.

Poleg dneva državnosti se bodo pri maši spomnili tudi 30. obletnice ustanovitve samostojne Slovenske škofovske konference (SŠK).

Čeprav so bili vabljeni, bo maša potekala brez najvišjih predstavnikov države. Predsednica Nataša Pirc Musar bi se maše sicer udeležila, a se mudi na obisku na Svetu Evrope v Strasbourgu. Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič in premier Robert Golob pa se maše ne bosta udeležila. Maše se bosta udeležila državna sekretarja v kabinetu predsednika vlade Andrej Benedejčič in Vojko Volk. Maše se bo udeležil tudi predsednik državnega sveta Marko Lotrič.

Prvo mašo v samostojni državi je daroval tedanji ljubljanski nadškof metropolit Alojzij Šuštar, 26. junija 1991.

Z dnevom državnosti bomo v nedeljo obeležili dogodke pred 32 leti, ko je takratna slovenska skupščina 25. junija 1991 po nekajletnih prizadevanjih sprejela ključne dokumente za odcepitev Slovenije od takratne Socialistične federativne republike Jugoslavije (SFRJ) in nastanek samostojne države Slovenije – Temeljno ustavno listino o samostojni in neodvisni Republiki Sloveniji, ustavni zakon za njeno izvedbo in Deklaracijo o neodvisnosti. Dan po sprejetju omenjenih dokumentov je Slovenija tudi uradno razglasila svojo samostojnost in neodvisnost.

Maša za domovino, ki jo bo vodil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, pridigal pa bo novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference Andrej Saje; stolnica sv. Nikolaja bomo prenašali na Topnews.si in Youtube kanalu Toptv.si.

COMMENTS

Wordpress (0)