(V ŽIVO) Piratska stranka in Levica vlagata podpise za omejitev županskih mandatov – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Piratska stranka in Levica vlagata podpise za omejitev županskih mandatov

(V ŽIVO) Piratska stranka in Levica vlagata podpise za omejitev županskih mandatov

Piratska stranka je skupaj z Levico v DZ vložila več kot 5000 podpisov v podporo predlogu dopolnitve zakona o lokalnih volitvah, s katerim predlagajo omejitev županskih mandatov na največ dva zaporedna mandata. Kot pravijo, se je več zaporednih mandatov izkazalo za problematično, na nujnost omejitve pa opozarjajo tudi različna mednarodna telesa.

Sekretar Piratske stranke Jasmin Feratović je v izjavi pred vložitvijo podpisov v DZ dejal, da mednarodni opazovalci in različne mednarodne organizacije res že pogosto opozarjajo Slovenijo na nujnost omejevanja županskih mandatov. “Tekom kampanje smo nabrali številne informacije, od zgodb o korupciji, zlorabe oblasti, netransparentnosti slovenskih občin … Torej v zadnjih 30 letih se je nabralo kar veliko problemov, ki jih s to pobudo poskušamo rešiti,” je pojasnil.

Kot je dejal poslanec Levice Milan Jakopovič, so prepričani, da delovanje enega funkcionarja na izvršilnem mestu 10, 15 ali 20 let pomeni izrazito tveganje za nepotizem, klientelizem in korupcijo. Poleg tega menijo, da je dovolj kompetentnih kandidatov, ki se ne odločajo za kandidaturo proti dolgoletnim funkcionarjem, ki so si skozi leta delovanja organizirali svoje lastno promocijsko omrežje, nekateri pa tudi “uzurpirali občinsko upravo za svojo lastno promocijo”.

Levica je sicer po besedah Feratovića med parlamentarnimi strankami edina, ki se je pozitivno odzvala na njihovo pobudo, od ostalih strank pa imajo mešane odzive. So pa po besedah Urške Orehek, ki je vodila zbiranja podpisov na terenu, zaznali, da so glas podpore predlogu dajali tako tisti na levi in na desni strani političnega prizorišča, kot tisti, ki so vmes, ali jih na tej politični premici pravzaprav sploh ni. Veliko so dobili tudi glasov državljanov, ki ne živijo več v Sloveniji in imajo stalno prebivališče drugod, je pojasnila.

Feratović je ocenil, da je v dosedanjih komentarjih in odzivih prihajalo do zavajanj in tudi napačnih interpretacij mednarodnih analiz. Izpostavljen je bil denimo strah, da ne bo kandidatov, medtem ko po njegovih besedah primer Italije kaže, da je z omejitvijo mandatov kandidatov dejansko več, ker se ljudje upajo izpostaviti.

Če pa v posamezni občini ne bi bilo kandidata, je mogoče treba razmisliti o združevanju občin, od katerih jih polovica ne izpolnjuje zakonsko predpisanega kriterija glede števila prebivalcev, je še dodal. Po njegovih besedah gre v veliki meri za neke vrste ponavljanje “ene in iste mantre,” ki so jo skovali v združenjih občin.

Glede podpore v parlamentarnih strankah je Feratović dejal, da je postopek tak, da je treba prinesti predlog v parlament, ko bo pobuda sprejeta, pa bodo šli v “neke vrste lobiranje” in sestanke s strankami. Vse poslance pa je pozval, naj vzamejo resno njihovo pobudo in pozive uglednih mednarodnih teles ter razmislijo o podpori predlogu. Pripravljeni pa so tudi na kakšen kompromis, kot je recimo podaljšanje za dodaten mandat, je še pojasnil.

V Levici, ki se je Piratski stranki pridružila že pri zbiranju podpisov, napovedujejo, da bodo “v nadaljnjem parlamentarnem postopku aktivno zagovarjali sprejem tega ključnega koraka v smeri demokratizacije lokalne samouprave”.

Novinarska konferenca Piratske stranke in Levice pred vložitvijo zbranih podpisov za omejitev županskih mandatov na dva zaporedna mandata v DZ.

COMMENTS

Wordpress (0)