Pogrešano podmornico Titan ameriškega podjetja OceanGate, upravljali kar z krmilnikom za video igre – TOPNEWS.si

Pogrešano podmornico Titan ameriškega podjetja OceanGate, upravljali kar z krmilnikom za video igre

Pogrešano podmornico Titan ameriškega podjetja OceanGate, upravljali kar z krmilnikom za video igre

Nadaljuje se obsežna akcija iskanja manjše podmornice Titan ameriškega podjetja OceanGate, ki je v nedeljo izginila v severnem Atlantiku s petimi ljudmi na krovu. Obalna straža ZDA jo išče iz zraka, po morju in pod vodo. Francija je na območje danes poslala plovilo francoskega oceanografskega inštituta, opremljeno z globokomorskim robotom.

Podmornico na globokomorski misiji za Titanik, upravlja krmilnik za video igre in ima zgodovino nesreč poroča revija Fortun.

https://twitter.com/CultureCrave/status/1671127843026407425

Na krovu podmornice, ki je med drugim namenjena ogledom potopljenih razbitin slavne čezoceanske potniške ladje Titanik, je ujetih pet ljudi. Iskanja z ladjami, podmornicami in letali izvajajo ekipe ameriške in kanadske vojske ter obalne straže, ki tekmujejo s časom. Reševalna akcija se je nadaljevala tudi v noči na danes, vendar do zdaj ni bilo nobenega znaka o pogrešani podmornici, poročajo tuje tiskovne agencije.

Člani posadke naj bi imeli v ponedeljek zvečer na voljo še za nekaj manj kot štiri dni kisika, kar je tudi običajna polna kapaciteta podmornice Titan ob potopu. Pričakovati je, da ga imajo vse manj, poroča britanski BBC.

“Gre za oddaljeno območje in velik izziv, vendar uporabljamo vsa razpoložljiva sredstva, da bi našli plovilo in rešili ljudi na krovu,” je dejal kontraadmiral ameriške obalne straže John W. Mauger. Dodal je, da so ladje in letala doslej preiskala območje v velikosti približno 5000 kvadratnih milj oziroma okoli 13.000 kvadratnih kilometrov in da pri tem uporabljajo tudi daljinsko vodena plovila za iskanje pod vodo.

Med petimi ljudmi, ki so ujeti v podmornici, je med drugim britanski podjetnik in pilot Hamish Harding, kar je potrdila tudi njegova družina. Poleg njega naj bi bili del posadke še Stockton Rush – direktor podjetja OceanGate, ki je organiziralo odpravo, pakistanski poslovnež Šahzada Davud in njegov sin Suleman, ki sta člana ene najbogatejših družin v Pakistanu, ter 73-letni francoski raziskovalec Paul-Henry Nargeolet.

Francosko ministrstvo za pomorstvo je danes sporočilo, da je na pomoč reševalcem poslalo plovilo Atalante francoskega oceanografskega inštituta (IFREMER), opremljeno z globokomorskim podvodnim robotom. Na območje naj bi prispelo danes okoli 18. ure po srednjeevropskem času.

Stik s podmornico so izgubili približno uro in 45 minut po tem, ko se je v nedeljo ob obali Nove Fundlandije v Kanadi potopila proti mestu, kjer ležijo razbitine Titanika. OceanGate osemurno potovanje na dno oceana, ki stane 250.000 dolarjev, sicer oglašuje kot “priložnost, da se odklopite od vsakdanjega življenja in odkrijete nekaj resnično izjemnega”.

Titan je izjemno ozka podmornica, v kateri morajo potniki sedeti na tleh. Dolga je 6,5 metra. Na sprednjem delu plovila je kupolasta odprtina, ki omogoča razgled. Njene stene so ogrevane, z njo pa se upravlja s pomočjo akustičnega sistema USBL, navaja BBC.

Razbitine Titanika, ki se je potopil leta 1912, ko je na svoji prvi poti čez Atlantski ocean zadel ledeno goro, ležijo na globini približno 3800 metrov pod gladino, približno 650 kilometrov od obale Nove Fundlandije.

COMMENTS

Wordpress (0)