“Trditev Slavoja Žižka, da so čebele delavke »dobesedno transspolne« in »nebinarne«, nima podlage v realnosti,” trdi evolucijski biolog Colin Wright – TOPNEWS.si

“Trditev Slavoja Žižka, da so čebele delavke »dobesedno transspolne« in »nebinarne«, nima podlage v realnosti,” trdi evolucijski biolog Colin Wright

“Trditev Slavoja Žižka, da so čebele delavke »dobesedno transspolne« in »nebinarne«, nima podlage v realnosti,” trdi evolucijski biolog Colin Wright

Čebele delavke so ženskega spola, ne “nebinarne” je Žižku v članku oporekal evolucijski biolog Colin Wright, ki spodaj povzemamo v integralu.

https://twitter.com/SwipeWright/status/1669759585203126274

 

“Ta teden je marksistični filozof Slavoj Žižek napisal članek za Compact, v katerem je ponudil kritiko nekaterih vidikov prevladujoče »prebujene« ideologije, ki obkroža spol. “Spremembe, ki jih zagovarjata in uveljavljata spol in prebujena ideologija, so same po sebi večinoma” regresivne, “je dejal. Čeprav so se mi njegove kritike zdele nejasne in skoraj nerazumljive, še vedno štejem za zmago vsakič, ko vidna oseba na levici prizna in obsodi nazadnjaško naravo ideologije spola.

Na žalost je Žižek očitno čutil potrebo, da nekoliko popusti ideologiji spola, verjetno zato, da bi se izognil popolnemu izobčenju iz svojega političnega kroga. V duhu meseca ponosa se je predvidljivo odločil izzvati binarni koncept seksa. Čeprav sem pričakoval rutinske pozive klovnom, ki spreminjajo spol, brejim samcem morskih konjičkov in belovratim vrabcem (tj. “ptici s štirimi spoli” (vendar ne v resnici)), nikoli nisem mogel predvideti, da bo zagovarjal čebele delavke kot najpomembnejši primer nebinarnega spola.

Kot je Žižek sklenil svoj esej, je bil njegov namen očitno bralcem zagotoviti globok filozofski vpogled. Vendar je razkril le svoje osnovno razumevanje biologije. Trdil je, da so delavke medonosne čebele »dobesedno transseksualne« in uporabil edninski zaimek »oni«, da bi jih označil v tem, kar je imenoval »današnja nebinarna govorica«.

“Vse delo opravljajo čebele z ustreznim imenom delavke: so ženstvene, njihovi reproduktivni organi pa ostajajo nerazviti, zato niso seksualizirane, ampak dobesedno transseksualne. Spolni odnos (oploditev) med čebeljo matico in troti se zgodi le enkrat v njihovem življenju: po odnosu troti poginejo, matica pa zbere dovolj semenčic za vse življenje. Torej, če je kraljica ona in dron on, kaj so delavci? Če uporabimo današnji nebinarni jezik, mar delavci niso ravno oni? Čebele tako tvorijo edino znano družbo, v kateri so velika večina »oni«, najhujša usoda pa čaka moške trote,” je med drugim v članku, ki ga citira Wright zapisal Žižek.

 

Označevanje čebeljih delavk kot »transseksualnih« in »nebinarnih« ni le Žižkova biološka napaka, ampak je tudi prepojeno z ironijo, če upoštevamo, da čebele služijo kot popolna ilustracija komunizma – političnega sistema, ki je tesno povezan z Žižkovo lastno ideologijo. Lahko bi pričakovali, da bo pokazal globlje poznavanje ali vsaj večje zanimanje za vrsto, ki ponazarja delujočo obliko komunizma v resničnem svetu!

Ne glede na to je Žižkova trditev, da so čebele delavke »dobesedno transseksualne« in ne »ona« ne »on«, skrajno netočna. Kot nekdo, ki je kot znanstvenik preučeval socialne žuželke skoraj sedem let in o njih objavil več kot ducat strokovno recenziranih člankov, vključno z najobsežnejšim pregledom kolektivnih osebnosti pri evsocialnih žuželkah in pajkovcih doslej, lahko z gotovostjo trdim, da nima nobenega pojma o čem govori.

Žižkove trditve popolnoma zgrešijo cilj in zdi se, da izvirajo iz njegovih napačnih predstav o ideologiji spola in biologiji haplodiploidnega določanja spola, ki je značilnost, ki je skupna vsem družbenim Hymenoptera.

 

COMMENTS

Wordpress (0)