Parada ponosa tokrat s sloganom Več skupnosti, en boj – Ljubljanski župan Zoran Janković se kljub napovedim organizatorjev dogodka ni udeležil, naknadno se je opravičil – TOPNEWS.si

Parada ponosa tokrat s sloganom Več skupnosti, en boj – Ljubljanski župan Zoran Janković se kljub napovedim organizatorjev dogodka ni udeležil, naknadno se je opravičil

Parada ponosa tokrat s sloganom Več skupnosti, en boj – Ljubljanski župan Zoran Janković se kljub napovedim organizatorjev dogodka ni udeležil,  naknadno se je opravičil

Letošnja parada ponosa je podpornike LGBTIQ+ skupnosti povezala pod sloganom Več skupnosti, en boj. Tradicionalna povorka, v kateri je po navedbah organizatorjev sodelovalo 3500 ljudi, je sklenila večdnevno festivalsko dogajanje. Minila je v znamenju pozivov k solidarnosti in skupnemu boju za človekovo dostojanstvo povsod po svetu.

Z letošnjim sloganom so organizatorji in udeleženci festivala želeli zaobjeti raznolikost LGBTIQ+ gibanj, identitet in bojev. Pozvali so k mednarodni solidarizaciji, vzajemni podpori in k skupnemu boju za človekovo dostojanstvo povsod po svetu. “Prepletenost naših realnosti in soodvisnost raznolikih skupnosti pomeni, da vse oziroma vsi bijemo en boj; boj za svobodo, enakopravnost, dostojanstvo, varno prihodnost in opolnomočeno skupnost. In to za vse in povsod,” so zapisali v političnem sporočilu letošnje Parade ponosa.

Izpostavili so prisotnost vojn, rasizma, homo-, trans-, bi- in interfobije, nasilja in drugih oblik zatiranj ter posledice podnebnih sprememb, zato je treba po njihovem mnenju “še toliko radikalneje živeti mednarodno solidarnost in stopiti skupaj preko meja in kontinentov” in se upreti splošni mentaliteti individualizma. “Uprimo se oblasti in sistemom, ki nas predalčkajo na ‘naše in tuje’, na ‘prave in neprave’. Zahtevajmo pravice za vse,” so sporočili in dodali, da je solidarnost ključna pot do več pravičnosti.

Sporočilo so predstavili tudi na osrednjem večernem dogodku, kjer so h govorom povabili govorce z različnih področij, od predstavnikov oziroma predstavnic gibanja Parada ponosa iz Slovenije, BIH in Ukrajine, do podnebne aktivistke iz Nemčije.

Na Kongresnem trgu v Ljubljani je zbrane prvič nagovorila tudi predsednica države Nataša Pirc Musar. “Parada ponosa je več kot le barvit dogodek in mavrične zastave. Je izraz zavzemanja za človekovo dostojanstvo. Je protest z jasnim sporočilom, da je vsak človek, ne glede na svojo spolno usmerjenost, spolno identiteto ali spolni izraz, vreden spoštovanja, ljubezni in enake obravnave,” je poudarila.

Po njenih besedah gre tudi za priložnost za spodbujanje sprememb v družbi in tako opomin, da je še vedno potrebno opraviti veliko dela, da bi zagotovili enakost za vse.

“Ponos je močno čustvo, ki lahko spodbudi pozitivne spremembe. Ko ljudje stopijo na ulice s ponosom in samozavestjo, kažejo ostalim, da je sprejemanje ključnega pomena in da je ljubezen tisto gibalo, ki nas bogati in dela boljše, dobre, plemenite. Ljubezen nima nalepk, nima razlag. Je, kar je, čista in preprosta. Ljubezen je voda življenja,” je dodala Pirc Musar.

https://twitter.com/AstaVrecko/status/1669975505687248896

Paradni dan se je začel že dopoldne v Parku Zvezda na Paradnem mestu, kjer so se na stojnicah in z različnimi aktivnostmi predstavljale LGBTIQ+ organizacije in organizacije, ki s svojimi aktivnostmi naslavljajo LGBTIQ+ tematike. Povorka pa je ob 18. uri krenila z Metelkove.

Današnje parade se je udeležilo tudi več vidnih imen, med njimi tudi ministra iz vrst Levice, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec in minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac, ki je prvi slovenski minister, ki, kot so sporočili z ministrstva, ne skriva svoje istospolne usmerjenosti,

Parada je sicer sklenila večdnevno festivalsko dogajanje. Že dopoldne je 18 nevladnih organizacij, med njimi Amnesty International Slovenije, Društvo DIH, Društvo Parada ponosa, DrogArt, Maribor skozi rožnata očala in TransAkcija, medtem danes uradno začelo spletno peticijo, s katero ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja pozivajo, naj spremeni člen pravilnika o izvrševanju zakona o matičnem registru tako, da bo trans osebam v postopku pravnega priznanja spola omogočena samoopredelitev.

Kot so pojasnili v sporočilu za javnost, v Sloveniji trenutno taka samoopredelitev ni mogoča, saj člen omenjenega pravilnika predvideva, da morajo transspolne osebe za spremembo podatka o spolu v svojih dokumentih predložiti zdravniško potrdilo. V praksi to pomeni, da so prisiljene v okviru psihiatrične obravnave pridobiti diagnozo duševne motnje, so pojasnili.

Nasprotno pa je podmladek parlamentarne SDS v petek začel kampanjo Dva spola, ena resnica, s katero želijo “spomniti vse, predvsem mlade, da naj ne pozabijo na dejstvo, ki obstaja že od prazgodovine”, torej, da sta spola le moški in ženski.

V Pritličju pa so danes na Twitterju objavili posnetek osebe, ki je razbila okno, na katerem je visela mavrična zastava. “Po napadu neonacistov na Cafe Open, po vseh verbalnih in fizičnih napadih na LGBTIQ+ skupnost, se je danes javno spodbujanje sovraštva spet materializiralo. Zgodovina se ponavlja in nadaljuje,” so opozorili. Homofobni napad se je po poročanju Dela zgodil tudi na Bavarskem dvoru, žrtev je bila mlada oseba z mavrično zastavo.

COMMENTS

Wordpress (0)