“Pri tej hitrosti Ukrajina v nekaj tednih ne bo imela niti enega tanka in oklepnega transportnega vozila” – Putin v Sankt Peterburgu o domnevnem ” neuspehu ukrajinske protiofenzive” – TOPNEWS.si

“Pri tej hitrosti Ukrajina v nekaj tednih ne bo imela niti enega tanka in oklepnega transportnega vozila” – Putin v Sankt Peterburgu o domnevnem ” neuspehu ukrajinske protiofenzive”

“Pri tej hitrosti Ukrajina v nekaj tednih ne bo imela niti enega tanka in oklepnega transportnega vozila” – Putin v Sankt Peterburgu o domnevnem ” neuspehu ukrajinske protiofenzive”

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes na gospodarskem forumu SPIEF v Sankt Peterburgu ocenil, da je rusko gospodarstvo vzdržalo pritisk zahodnih sankcij zaradi napada na Ukrajino in za letos napovedal njegovo rast za do dva odstotka. Ob tem je dejal tudi, da ukrajinska protiofenziva nima možnosti za uspeh, poročajo tuje tiskovne agencije.

“Ukrajina je med protiofenzivo izgubila že 186 tankov in 418 oklepnih vozil,” je dejal Putin. Pri tej hitrosti Ukrajina v nekaj tednih ne bo imela niti enega tanka in oklepnega transportnega vozila/vozila, da bi sploh začela ofenzivo

https://twitter.com/NOELreports/status/1669709262694629377

“Strategija, ki so jo izbrala država in podjetja, je delovala,” je dejal Putin in napovedal, da bo ruska gospodarska rast letos dosegla od 1,5 do dva odstotka. Dodal je, da je inflacija v Rusiji nižja kot v evrskem območju.

Ruski predsednik je v govoru na forumu pojasnil tudi primanjkljaj v zveznem proračunu. Ta je po njegovih besedah nastal zaradi prenesenih izdatkov za državno infrastrukturo. Ob tem je priznal večjo porabo na področju obrambe, ki da je bila nujna za “zaščito suverenosti Rusije”.

Kot je še dejal Putin, je Rusija dobro prestala odhod zahodnih podjetij iz države, državna politika pa je po njegovih besedah zdaj osredotočena na zaščito ruskega gospodarstva. Obenem je zagotovil, da Rusija ne bo zaprla vrat tujim vlagateljem.

Ocenil je še, da ukrajinska protiofenziva v regiji Zaporožje, kot tudi drugod, nima možnosti za uspeh in da o tem ne dvomi. O ukrajinskem predsedniku Volodimirju Zelenskem pa je dejal, da je “sramota za judovski narod”. “Imam veliko judovskih prijateljev (…) Pravijo, da Zelenski ni Jud, da je sramota za judovski narod,” je povedal zbranim in dodal, da se ne šali.

Putin je še potrdil, da so v Belorusiji namestili prve kose taktičnega jedrskega orožja. Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je sicer že prejšnji mesec dejal, da je Rusija začela nameščati jedrsko orožje v njegovi državi, a Moskva doslej tega ni potrdila.

“Zgodilo se je, prve jedrske konice so bile nameščene na beloruskem ozemlju. To je prva serija. Do konca leta bomo delo končali,” je po poročanju tujih tiskovnih agencij, ki se sklicujejo na ruski Tass, dejal Putin.

Zatrdil je tudi, da se z Natom ne bo pogajal o zmanjšanju količine jedrskega orožja. “Imamo več takega orožja kot Nato. To vedo in vselej so nas skušali prepričati v pogovore o zmanjšanju. Ampak, naj gredo k vragu, kot pravijo ljudje,” je zbranim v Sankt Peterburgu dejal Putin.

Gospodarski forum SPIEF, ki danes poteka tretji dan, zaključil pa se bo v soboto, je sicer ruski odgovor na vsakoletni Svetovni gospodarski forum (WEF) v Davosu. V začetku meseca je Putin na forumu prepovedal udeležbo novinarjev iz “neprijateljskih držav”.

COMMENTS

Wordpress (0)