“Dragi Inštitut 8. marec …” -Kako se je Nika Kovač istočasno znašla na meti Janše, Svobode in Levice? – TOPNEWS.si

“Dragi Inštitut 8. marec …” -Kako se je Nika Kovač istočasno znašla na meti Janše, Svobode in Levice?

“Dragi Inštitut 8. marec …” -Kako se je Nika Kovač istočasno znašla na meti Janše, Svobode in Levice?

Direktorica Inštituta se je zamerila Janez Janši z zapisom na Twitterju, da jih je “vlada Janeza Janše poskušala prepovedati Inštitut 8. marec” v času, ko je na Univerzi Columbia spoznala vietnamsko aktivistko Hong Hoang, ki je  Predavala je njenem  letniku Obama Scholars

“Vlada Janeza Janše je ravno poskušala prepovedati Inštitut 8. marec. Dnevno so se na Twitterju vrstili napadi tedanjega predsednika vlade name. Dobivala sem grožnje s smrtjo. Bilo me je strah. Nisem si želela domov. Hong Hoang sem svojo situacijo predstavila. “Ne odnehaj,” mi je rekla. “Boš videla, da je vredno,” je dodala.

 

“Hong Hoang sem spoznala na Univerzi Columbia. Predavala je mojemu letniku Obama Scholars. Predstavila nam je svojo organizacijo. Govorila o bitki za čisto okolje. Eden izmed profesorjev je po njenem predavanju pojasnil, da skuša vietnamska komunistična partija utišati tiste, ki se borijo za okolje. “Naslednji korak so aretacije,” je omenil. Hong Hoang sem spoznala v enem izmed najtežjih obdobij v svojem življenju.
Vlada Janeza Janše je ravno poskušala prepovedati Inštitut 8. marec. Dnevno so se na Twitterju vrstili napadi tedanjega predsednika vlade name. Dobivala sem grožnje s smrtjo. Bilo me je strah. Nisem si želela domov. Hong Hoang sem svojo situacijo predstavila. “Ne odnehaj,” mi je rekla. “Boš videla, da je vredno,” je dodala.
Nisem si želela, da Janša spremeni Slovenijo v partijsko celico. Prišle so volitve. Grožnjo smo premagali in lažje zadihali. Pred nekaj dnevi sem izvedela, da je bila Hong aretirala. Policija jo je prijela na domu, kjer živi z mladoletnim sinom in možem. Grozi ji do sedem let zapora. Prijatelji z Univerze Columbia smo se povezali in odločili organizirati ogromno kampanjo za izpust Hong in drugih okoljskih aktivistov. Pridružila se je Greta. Pridružil se je kolektiv Univerze Columbia. Sama sem bila sprva skeptična. Kako lahko majhna Slovenija pomaga pri tako velikem boju? Hitro so me ustavili. “Ste pomemben vzor in upanje. Potrebujemo vas.” Inštitut 8. marec tako začenja svojo prvo mednarodno kampanjo. Če bi se volitve končale drugače, bi bili lahko na mestu Hong mi. Imamo srečo, da živimo v dinamični demokraciji, kjer so kritični glasovi zaželeni. Postavimo se za druge. Zaščitimo drug drugega,” je na Twitterju zapisala Nika Kovač.

 

Na  njen zapis se je odzval Janez Janša, ki je zapisal: “Bejž no? Kdaj vas je katerakoli vlada skušala prepovedati? Za 8.Marecje vse, kar razgalja vaše laži, razglašeno za napad, agresijo, sejanje sovraštva… V resnici pa sami delate to, kar očitate drugim. Pri tem tako pretiravate, da ste postali koristni”.

“Janez, pišeš o meni, izdeluješ kolaže, me žališ in potvarjaš resnico. Pogosto. Včasih vsak dan. Včasih vsako uro. Včasih na srečo samo parkrat na teden. Toliko se ukvarjaš z mano, da imam občutek, da te lahko tikam in kličem po imenu. Tega ne počnem, ker bi bila prijatelja. Tega ne počnem, ker bi te spoštovala. To počnem, ker tako lažje razblinim grozo, ki jo čutim, ker se 64-letni moški obsedeno ukvarja z več kot pol mlajšo žensko.

Janez, lahko napadaš mojo neodvisnost. Videz. Družino. Dosegel pa ne boš veliko … Ljudje se lahko kdaj skregamo, kritiziramo in ne strinjamo. Boj proti avtoritarnosti pa je najmanjši skupni imenovalec, ki nas bo vedno povezal, ko bo treba. In to … me pomirja. Janez, zdaj pa nehaj izgubljati energijo zame. In se raje osredotoči na stvari, ki te bodo veselile,”  je Janši preko Facebooka pisala Nika Kovač.

Istočasno kot z Janezom Janšo pa so v kampanji za brezplačna kosila prišli navzkriz z Levico. Minuli petek so namreč v Inštitutu 8. marec napovedali “predaja paketa Levici”. Najprej je bila predaja paketa napovedana, potem pa čez eno uro odpovedana in napovedana za danes.

Pozdravljeni,

jutri, 9. junija, ob 11:00 se bomo oglasili na sedežu Levice (Prešernova cesta 3, 1000 Ljubljana), saj jim želimo predati manjši paket v okviru naše kampanje za brezplačna kosila za vse osnvnošolce.

Lep pozdrav,
ekipa Inštituta 8. marec

Pozdravljeni, sporočamo, da je zaradi izredne situacije jutrijšnji dogodek prestavljen na ponedeljek.
Ura ostaja enaka. Se iskreno opravičujemo. Hvala za razumevanje in lep pozdrav.

I8M.

 

“Stopili smo korak nazaj in vztrajali le, da je nujno, da se kosila čim prej, in pred letom 2026, zagotovijo za otroke, ki živijo pod pragom revščine ali tik nad njo.O teh otrocih so nam pripovedovale humanitarne organizacije. Podatki, ki jih imate tudi sami, dokazujejo, da je ogromno otrok zaradi slabega zakona vlade Mira Cerarja izpadlo iz cenzusa. Otrok, ki so že imeli brezplačna kosila, pa so jih zaradi tehnične napake izgubili. O njih govorimo. Zanje se borimo v tej fazi, ko se sprašujemo o tem, v kakšno šolo se bodo ti otroci vrnili jeseni. Kaj smo dobili na odboru? Pokroviteljski odnos poslanke Granfol. Očitala nam je, da smo populisti. Očitala nam je, da nimamo statistike, koliko je lačnih otrok.Bila je pokroviteljska in vzvišena. Obnašala se je, kot da ne razumemo.

Sprašujemo se, zakaj. Naše delovanje pozna. Ve, da preučimo vsebino. Ve, da smo se za pravo stvar pripravljeni postaviti brez kakršnekoli osebne koristi. Ne razumemo tovrstnega delovanja. Od stranke Svoboda smo pričakovali več. Marsičesa ne razumemo. Zastavlja se nam več vprašanj. Zakaj nam samo direktno ne poveste, da ste v proračunu postavili prioritete drugje? Zakaj se pretvarjate, da je problem v nas? Mar res verjamete, da humanitarne organizacije (Zveza prijateljev mladine Moste Polje, Rdeči križ, Karitas) lažejo?V koalicijski pogodbi ste se zavezali k veliko več. Vas ni sram pojesti obljube? In zakaj tak odnos? Kaj imate od tega? Zakaj ima Jezerškov projekt prednost pred otroki iz najranljivejših družin?

Stranka Svoboda, novi obrazi se navadno obdržijo samo en mandat. Ključ za zaupanje ljudi je v spoštovanju socialne države in pomoči najšibkejšim. Čez tri leta si ne želimo ponovne teme. Ne želimo si ponovnega avtoritarizma. Preprečite ju lahko vi sami. S spoštovanjem socialne države. Javnega zdravstva. Šolstva. Skrbjo za vse. Pri tovrstnih vsebinah smo lahko zaveznik in opora.

P. S. Odločili smo se, da se bomo povabili na obisk k vsem koalicijskim strankam in jih prosili za pogovor o skrbi za najšibkejše. Ne želimo prepirov, želimo samo pomagati najšibkejšim, ” so o problematiki brezplačnih kosil v šolah zapisali v Inštitutu 8. marec.

Danes pa je bil na spletni strani stranke Levica zanimiv zapis za naslovom:  Dragi inštitut 8. marec”

Dragi Inštitut 8. marec,

res se nam ne zdi smiselno, da napadate tiste, ki se borijo za popolnoma iste cilje kot vi.
Že dva tedna se javno zaganjate v Levico nasploh in še posebej v poslanca Milana Jakopoviča, zakaj ni poskrbel za brezplačne tople obroke za šolske otroke. Medtem ko je ravno Milan tisti, ki se že dva tedna bori v medkoalicijskih pogajanjih za rešitev zakona o brezplačnih kosilih.
Če komu ni treba dopovedovati, da obstajajo lačni otroci, je to Milan. Petka za nasmeh, humanitarna organizacija, ki ji Milan predseduje in ki je pred leti uspešno uresničila pobudo za brezplačna kosila za najrevnejše družine, še vedno vsako leto izvaja projekt kritja obrokov in drugih šolskih stroškov za številne otroke.
Prav Milan je v okviru pogajanj te dni izbojeval popravek cenzusa. S tem vračamo pravico do subvencije številnim otrokom, ki so jo vmes izgubili zaradi posegov Cerarjeve vlade. Če ne bi bilo Milana, bi ostali tudi brez tega.
Drži, po trenutnem doseženem dogovoru sprememba stopi v veljavo šele naslednje šolsko leto. Ampak kot smo povedali javno, med drugim tudi Tatjana Greif, prav tako poslanka, na seji odbora, še naprej delamo na tem, da dosežemo premik letnice na letošnjo jesen.
Vse to veste. Seveda je Inštitut 8. marec povsem samostojna organizacija, ki ima pravico izjavljati, kar hoče. Navsezadnje se je Nika Kovač že na zadnjih volitvah odločila raje javno podpreti Marjana Šarca.
Ampak s tem, ko ste se odločili, da preusmerjate jezo javnosti specifično na Levico, zmanjšujete našo možnost, da spogajamo tisto, za kar si oboji prizadevamo. V premislek, ali je trud za brezplačna kosila res vreden nekaj ogorčenih objav na družbenih omrežjih več.

COMMENTS

Wordpress (0)