Rusija na haaškem sodišču obtožila Kijev uničenja jezu – Ukrajina in Rusija, ki zahteva tudi nujno mednarodno preiskavo o ukrajinskem načrtu za napad na Severni tok, se medsebojno obtožujeta za uničenje jezu – TOPNEWS.si

Rusija na haaškem sodišču obtožila Kijev uničenja jezu – Ukrajina in Rusija, ki zahteva tudi nujno mednarodno preiskavo o ukrajinskem načrtu za napad na Severni tok, se medsebojno obtožujeta za uničenje jezu

Rusija na haaškem sodišču obtožila Kijev uničenja jezu – Ukrajina in Rusija, ki zahteva tudi nujno mednarodno preiskavo o  ukrajinskem načrtu za napad na Severni tok, se medsebojno obtožujeta za uničenje jezu

Rusija je včeraj na Meddržavnem sodišču v Haagu obtožila Ukrajino, da je z obsežnimi topniškimi napadi uničila jez hidroelektrarne Kahovka v južni Ukrajini, in ob tem zavrnila trditve Kijeva, da so za to odgovorne ruske sile.

Po besedah ruskega diplomata Aleksandra Šulgina naj bi Ukrajina tudi namerno dvignila vodostaj akumulacijskega jezera Kahovka na kritično raven. Ukrajinska stran je sicer že v torek v svojem nastopu pred sodiščem Rusijo obtožila, da je ta razstrelila jez. Zaradi delnega uničenja jezu v eksploziji v noči na torek je bilo doslej poplavljenih že 600 kvadratnih kilometrov ozemlja na obeh bregovih reke Dneper.

Pred haaškim sodiščem sicer poteka zaslišanja v postopku, ki ga je zaradi domnevne podpore proruskim separatistom na vzhodu Ukrajine proti Moskvi sprožil Kijev.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je medtem opozoril, da so ruski reševalci “prisiljeni delati pod stalnim obstreljevanjem ukrajinskih sil, kar znatno otežuje njihovo delo”. O ukrajinskem obstreljevanju na bregu reke Dneper, ki je pod nadzorom ruskih sil, je poročal tudi ruski guverner okupirane regije Herson Vladimir Saldo, ki je Kijev obtožil obstreljevanja ene od evakuacijskih točk, pri čemer naj bi bila ubita dva človeka.

“Kijev je zagrešil grozljiv zločin. Obstreljeval je evakuacijsko točko za civiliste v kraju Gola Pristan in pri tem ubil dva človeka, med njimi 33-letno nosečnico. Še dve pa sta bili ranjeni,” je zapisal na Telegramu.

Po navedbah ruskega župana Nove Kahovke Vladimirja Leontjeva je zaradi poplav po poškodbi jezu v krajih pod ruskim nadzorom umrlo pet ljudi, 41 pa so jih odpeljali v bolnišnico. Poveljstvo ukrajinske vojske je sporočilo, da so poplave prisilile ruske sile v regiji Herson v pet- do 15-kilometrski umik.

Tiskovna predstavnica južnega poveljstva Natalija Gumenjuk je za ukrajinsko televizijo dejala, da je prerazporeditev ruskih sil “praktično prepolovila” rusko obstreljevanje v regiji. Ukrajinsko ministrstvo za kmetijstvo je sporočilo, da bi lahko Ukrajina izgubila več milijonov ton pridelka zaradi poplav.

Rusija  je v torek zahtevala  tudi nujno mednarodno preiskavo sabotaže plinovodov Severni tok 1 in 2 po poročanjih, da je ameriška vlada od evropske obveščevalne agencije še pred eksplozijami izvedela za tajen načrt ukrajinske vojske za napad na plinovoda.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v sredo v pogovoru za nemške medije zanikal vpletenost ukrajinske vlade v lanski napad na plinovod v Baltskem morju. “Sem predsednik in kot tak izdajam ukaze. Nič takšnega nismo naredili v Ukrajini,” je zagotovil Zelenski in poudaril, da tega ne bi nikoli storil, ter zahteval dokaze o vpletenosti Ukrajine.

S tem se je odzval na torkov članek v časopisu Washington Post, v katerem so na podlagi zaupnih dokumentov, ki jih je v skupini na aplikaciji Discord domnevno objavil pripadnik ameriške nacionalne garde Jack Teixeira, poročali, da je ameriška vlada tri mesece pred septembrskim napadom na plinovod od evropskih obveščevalcev izvedela, da je ukrajinska vojska načrtovala napad na plinovod z manjšo ekipo potapljačev.

Ta ekipa naj bi odgovarjala neposredno načelniku generalštaba vojske, tako da Zelenski zanj ne bi vedel. Operacijo so nato “odložili”, vendar so bile z načrtom seznanjene tudi evropske države, tako da so po navedbah vira iz Ukrajine imele zahodne zaveznice že skoraj leto dni “podlago za sum o vpletenosti Kijeva v sabotažo” na plinovodu.

Da so obveščevalci iz evropske zaveznice tri mesece pred napadom na plinovod seznanili ZDA z načrti ukrajinske vojske za napad, so trije ameriški uradniki potrdili tudi ameriški televiziji CNN. Eksplozije, ki so septembra lani odjeknile na plinovodih Severni tok 1 in 2 in povzročile uhajanje plina na štirih mestih, so bile sabotaža, je novembra po preiskavi potrdilo švedsko tožilstvo. Kot dokaz je navedlo, da so v bližini plinovodov, s katerimi je iz Rusije prihajal zemeljski plin v Nemčijo, preiskovalci našli sledove eksploziva.

Vzroki za eksplozije še vedno niso znani. Ukrajina je krivdo pripisala Rusiji, medtem ko je ruski predsednik Vladimir Putin dogodek označil za dejanje mednarodnega terorizma.

Po navedbah Washington Posta je tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov danes zahteval “nujno in pregledno mednarodno preiskavo” dogodka. Dodal je, da ne vedo, koliko je v teh poročilih resnice, da pa je jasno, da gre za “zapleteno zadevo”, ki bi jo bilo treba podrobno raziskati. Preiskavo eksplozij poleg Švedske sicer že vodita tudi Nemčija in Danska. Tiskovni predstavnik sveta za nacionalno varnost ZDA John Kirby poročanja Washington Posta v torek ni želel komentirati.

COMMENTS

Wordpress (0)