Poljska in baltske države bi lahko napotile vojake v Ukrajino, če ne bodo zadovoljne z zavezo Nata v Vilni, je dejal nekdanji generalni sekretar zavezništva Anders Rasmussen – TOPNEWS.si

Poljska in baltske države bi lahko napotile vojake v Ukrajino, če ne bodo zadovoljne z zavezo Nata v Vilni, je dejal nekdanji generalni sekretar zavezništva Anders Rasmussen

Poljska in baltske države bi lahko napotile vojake v Ukrajino, če ne bodo zadovoljne z zavezo Nata v Vilni, je dejal nekdanji generalni sekretar zavezništva Anders Rasmussen

Skupina držav zveze Nato bo morda pripravljena napotiti vojake v Ukrajino , če države članice, vključno z ZDA, ne bodo zagotovile oprijemljivih varnostnih zagotovil Kijevu na vrhu zavezništva v Vilni, je dejal nekdanji generalni sekretar Nata Anders Rasmussen, piše britanski Guradian.

Rasmussen, ki deluje kot uradni svetovalec ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega o mestu Ukrajine v prihodnji evropski varnostni arhitekturi, je bil na turneji po Evropi in Washingtonu, da bi ocenil spreminjajoče se razpoloženje pred kritičnim vrhom, ki se začne 11. julija.

Opozoril je tudi, da tudi če bi skupina držav Ukrajini zagotovila varnostna jamstva, druge ne bi dovolile, da bi vprašanje prihodnjega članstva Ukrajine v Natu ostalo z dnevnega reda v Vilni.

Svoje pripombe je podal, ko je sedanji vodja Nata Jens Stoltenberg dejal, da bo vprašanje varnostnih jamstev na dnevnem redu v Vilni, vendar je dodal, da Nato – v skladu s 5. členom Washingtonske pogodbe – polnopravna varnostna jamstva zagotavlja le polnopravnim članicam. . Ameriška veleposlanica pri Natu Julianne Smith pa  je dejala: “Preučujemo vrsto možnosti, da bi sporočili, da Ukrajina napreduje v svojih odnosih z Natom.”

Rasmussen je dejal: »Če se Nato ne more dogovoriti o jasni poti naprej za Ukrajino, obstaja jasna možnost, da bodo nekatere države ukrepale posamično. Vemo, da je Poljska zelo angažirana pri zagotavljanju konkretne pomoči Ukrajini. In ne bi izključil možnosti, da bi se Poljska še močneje vključila v ta kontekst na nacionalni ravni in da bi ji sledile baltske države, morda vključno z možnostjo vojakov na terenu.

»Mislim, da bi Poljaki resno razmišljali o tem, da bi vstopili in sestavili koalicijo voljnih, če Ukrajina v Vilniusu ne bo dobila ničesar. Ne smemo podcenjevati poljskih čustev, Poljaki menijo, da zahodna Evropa predolgo ni poslušala njihovih opozoril pred pravo rusko miselnostjo.”

Dejal je, da bi bilo povsem zakonito, če bi Ukrajina zaprosila za takšno vojaško pomoč.

Njegovo presenetljivo namigovanje, da nekatere države morda menijo, da so vložki dovolj pomembni, da uporabijo lastne enote, bi lahko razumeli kot opozorilo državam, da tveganja, vključno z grožnjo enotnosti Nata, ne nastopijo samo, če se Ukrajini zagotovi hitra pot v Nato članstvo ali močna varnostna jamstva. Nemčija je še vedno previdna, da bi šla predaleč, saj se boji, da bi izzvala Rusijo.

Rasmussen je dejal, da je nujno, da Ukrajina prejme pisna varnostna jamstva, po možnosti pred vrhom, vendar zunaj okvira Nata. Ti morajo zajemati izmenjavo obveščevalnih podatkov, skupno ukrajinsko usposabljanje, izboljšano proizvodnjo streliva, Natovo interoperabilnost in zadostno dobavo orožja, da Rusijo odvrnejo od nadaljnjega napada.

Rekel je, da je “po počasnem začetku za temi idejami zdaj nastajal zagon”, tudi v Franciji.

Dejal je, da bi »nekateri zavezniki Nata morda podpirali varnostna jamstva, da bi se dejansko izognili pravi razpravi o željah Ukrajine po članstvu. Upajo, da se bodo z zagotavljanjem varnostnih jamstev lahko izognili temu vprašanju. Mislim, da to ni mogoče. Mislim, da bo vprašanje zveze Nato izpostavljeno na vrhu v Vilni. Govoril sem z več vzhodnoevropskimi voditelji in obstaja skupina zagrizenih vzhodno-srednjeevropskih zaveznikov, ki želijo Ukrajini vsaj jasno pot do članstva v Natu.«

Dejal je, da je zgodovina pokazala, da je nevarno pustiti Ukrajino v Natovi čakalnici za nedoločen čas. Tudi če Ukrajini na vrhu v Vilni ne bi bilo mogoče zagotoviti povabila v Nato, bi se lahko sklicevali na možnost razširitve povabila v Washingtonu naslednje leto. Ta pot do članstva bi po njegovih besedah ​​morala izključevati postavljanje predpogojev, kot je akcijski načrt za članstvo v Natu, česar ne Švedski ne Finski ni bilo treba sprejeti kot del svoje poti članstva.

“Vse manj kot to bi bilo razočaranje za Ukrajino,” je dejal.

Zavrnil je argument, da Ukrajini ni mogoče ponuditi poti do članstva v Natu, dokler se vojna ne konča, in dejal, da bi to Putinu zagotovilo veto.

COMMENTS

Wordpress (0)