Janša naredil rahlo “redakcijo” Golobovega nastopa: “Uspeh vsekakor. Je pa bilo članstvo v VS OZN, doseženo pred 25 leti, ko nismo bili niti v EU niti v Nato, precej večji podvig, iskreno rečeno” – TOPNEWS.si

Janša naredil rahlo “redakcijo” Golobovega nastopa: “Uspeh vsekakor. Je pa bilo članstvo v VS OZN, doseženo pred 25 leti, ko nismo bili niti v EU niti v Nato, precej večji podvig, iskreno rečeno”

Janša  naredil rahlo “redakcijo” Golobovega nastopa: “Uspeh vsekakor. Je pa bilo članstvo v VS OZN, doseženo pred 25 leti, ko nismo bili niti v EU niti v Nato, precej večji podvig, iskreno rečeno”

Rezultat, s katerim je Slovenija na torkovem glasovanju za nestalno članico Varnostnega sveta ZN premagala Belorusijo, govori sam zase, je v današnjem odzivu na izvolitev Slovenije povedal visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. Mednarodna skupnost raje vidi, da v VS ZN sedi država, ki zastopa vrednote EU, ki so univerzalne, je dejal.

“Gre za izjemno dober rezultat, ki govori sam zase. Pomeni, da ima mednarodna skupnost države, ki so tako kot Slovenija svobodne in demokratične, raje od držav, kot je Belorusija,” je povedal Borrell. Režim beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka je namreč težko opisati z besedama svobodno in demokratično, je dodal v odgovoru na vprašanje, kaj prepričljiva zmaga Slovenije nad Belorusijo, pomeni v kontekstu ruske agresije na Ukrajino.

“Prepričan sem, da bo Slovenija pomembno prispevala k delu Varnostnega sveta,” je še povedal Borrell, ki je Sloveniji in zunanji ministrici Tanji Fajon pred tem čestital že na Twitterju.

V čestitki je zapisal, da se veseli sodelovanja pri zavzemanju za mir in varnost po vsem svetu.

Slovenija je bila v torek v Generalni skupščini ZN v prvem krogu glasovanja izvoljena v VS ZN za leti 2024 in 2025. V boju z Belorusijo za sedež iz vzhodnoevropske skupine je prejela 153 glasov. Za Belorusijo je glasovalo 38 držav.

“Slovenija je bila k vložitvi kandidature za VS OZN povabljena od naših zaveznikov zato, ker je obstajala kot kredibilen partner in ker se je izkazala v skrajno zaostrenih razmerah pandemije in vojne,” je na Twitterju zapisal Janez Janša.

“Uspeh vsekakor. Je pa bilo članstvo v VS OZN, doseženo pred 25 leti, ko nismo bili niti v EU niti v Nato, precej večji podvig, iskreno rečeno,” je Janša rahlo redigiral predsednika vlade Roberta Goloba, ki je včeraj dejal:” …Danes je Slovenija dosegla enega svojih največjih uspehov v mednarodni diplomaciji. Gre za rezultat celoletnega trdega dela ekipe, v kateri so sodelovali vsi najvišji predstavniki naše države”.

COMMENTS

Wordpress (0)