(VIDEO) “Vsi so prihajali, njega ni bilo, ko bi on vedel…” – Odmevi na sinočnjo prvo sejo novega sveta Radiotelevizije Slovenija – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Vsi so prihajali, njega ni bilo, ko bi on vedel…” – Odmevi na sinočnjo prvo sejo novega sveta Radiotelevizije Slovenija

(VIDEO) “Vsi so prihajali, njega ni bilo, ko bi on vedel…” – Odmevi na sinočnjo prvo sejo novega sveta Radiotelevizije Slovenija

Po skoraj štirih urah je sinoči nekaj minut pred Odmevi prvo sejo zaključil prvo sejo novi svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) . S 15 glasovi za so svetniki za predsednika sveta izvolili Gorana Forbicija, ki je bil imenovan na predlog Varuha človekovih pravic. Za njegovo namestnico so izvolili generalno sekretarko Društva novinarjev Slovenije Špelo Stare, ki jo je imenoval Informacijski pooblaščenec.

V. d. generalnega direktorja RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough je prvo sejo novega Sveta RTV Slovenija sklical za 18. uro, a se je na presenečenje novih svetnikov ni udeležil ampak je malo pred začetkom seje zapustil prostore nacionalke.  Svetniki so si zato najprej vzeli krajši premor, in se umaknili v prostore restavracijo nasproti sejne dvorane,  da bi ugotovili, kako nadaljevati sejo brez sklicatelja. Po vrnitvi v sejno sobo so se prešteli in ugotovili, da je prisotnih 16 od 17 članov novega sveta in nadaljevali z delom.

Novi predsednik sveta Goran Forbici je za Odmeve dejal, da na zaplet, ki je nastal, ker sklicatelj na sejo ni prišel, niso bili pripravljeni. Zaplet so s procesnega vidika na začetku seje sicer rešili, manjkale pa so jim nekatere informacije. Forbici je tudi zavrnil navedbe, da se člani novega sveta pred sejo na direktorja niso obrnili s pobudami oziroma predlogi, kakšno podporo potrebujejo. “Direktor je bil seznanjen s tem, da smo zaprosili za podporo zunanje in notranje pravne podpore ter službe za stike z javnostjo. Odgovoril ni na noben dopis,” je dejal Forbici.

“Še nikoli nisem slišal za primer, da tistega, ki sejo sklicuje, na tej seji ne bi bilo. Kolikor mi je uspelo slišati, se je v. d. generalnega direktorja pritoževal nad našo začudenostjo, saj ga med povabljenimi ni bilo. A v življenju še nisem videl vabila, kjer bi sklicatelj ali pošiljatelj povabil še samega sebe,” je v Odmevih še dodal Forbici.

Med sejo se je na Twitterju oglasil tudi v.d. generalnega direktorja Andrej Grah Whatmough , ki je zapisal, “da ga preseneča me “zaplet” na današnji konstitutivni seji Sveta RTV Slovenija”. “V sklicu seje je jasno navedeno, da so bili na sejo vabljeni samo člani Sveta. Nihče izmed njih sklica ni problematiziral. Nihče izmed njih pred sejo ni prosil za pogovor ali usklajevanje”.

Na Twitterju se je oglasil tudi stari predsednik sveta RTV Slovenija, ki je zapisal; “S prvo sejo novega Sveta mi je prenehala funkcija predsednika Prog. sveta. V čast mi je bilo biti del RTV_Slovenija. Novemu Svetu želim uspešno delo.💪 RTV Slovenija ima veliko 💛, saj jo sestavljajo srčni ljudje. To kaže tudi pozornost, ki sem jo prejel ob odhodu. Srečno, RTVS!” V odzivih na njegov zapis pa so se že pojavili namigio njegovem vstopu v aktivno politiko.

 

Forbici je sinoči ocenil, da je najpomembnejši sklep prve seje prav oblikovanje komisije za pripravo razpisa za novo, štiričlansko upravo RTV-ja. “Glede na akutno stanje zadnjih od dveh do treh let v tej hiši bi rekel, da je resnično najpomembnejše, da svet izbere kakovostno upravo.”

 

COMMENTS

Wordpress (0)