Janez Janša je za 153 glasov “čestital diplomacijam Slovenije, ZDA, UK in EU “, Žan Mahnič pa je čestital Golobu in Janši “za uspešno skupno izpeljan projekt” – TOPNEWS.si

Janez Janša je za 153 glasov “čestital diplomacijam Slovenije, ZDA, UK in EU “, Žan Mahnič pa je čestital Golobu in Janši “za uspešno skupno izpeljan projekt”

Janez Janša  je za 153 glasov “čestital diplomacijam Slovenije, ZDA, UK in EU “, Žan Mahnič pa je čestital Golobu in Janši “za uspešno skupno izpeljan projekt”

Politične stranke so ob uspehu Slovenije, ki je bila danes v Generalni skupščini ZN v prvem krogu izvoljena v Varnostni svet ZN, čestitale slovenski diplomaciji. Izpostavljajo pa odgovornost, ki jo to prinaša. Nekdanji minister Anže Logar je obenem vesel, “da je aktualna vlada razumela, zakaj je bila odločitev za kandidaturo pravilna”.

“Prepričljiva izvolitev Slovenije na položaj nestalne članice v Varnostnem svetu ZN je izjemen uspeh slovenske vlade in diplomacije, ki potrjuje, da se je Slovenija v mednarodni skupnosti uveljavila kot pomembna partnerica,” so ob uspehu zapisali v največji vladni stranki Gibanje Svoboda.

Kot so navedli, se zavedajo izjemnega pomena, ki ima ga članstvo v Varnostnem svetu za našo državo, pa tudi odgovornosti, ki jo prinaša. “V Svobodi smo prepričani, da lahko Slovenija odločilno pripomore k dodatni zaščiti človekovih pravic in temeljnih svoboščin, krepitvi multilateralizma in trajnostnega razvoja, poleg tega pa prevzame pomembno vlogo pri prizadevanju za reformo Varnostnega sveta in izboljšanju delovanja celotne OZN ter na ta način še poveča moč organizacije pri preprečevanju konfliktov in ohranjanju miru in varnosti po svetu,” so navedli v odzivu.

Čestitke so namenili vladi, zunanji ministrici Tanji Fajon ter vsem slovenskim diplomatkam in diplomatom, ki so bili vključeni v ta proces in “so se od napovedi kandidature za nestalno članstvo trudili, da je cilj postal realnost”.

“Izredno ponosni smo na pomemben dosežek, ki je priznanje predanemu delu ministrice Tanje Fajon in ekipe ministrstva v prvem letu mandata. Članstvo v Varnostnem svetu ZN je izjemna priložnost in obenem odgovornost za Slovenijo, še posebej v času velikih geopolitičnih sprememb,” je ob uspehu sporočila tudi stranka SD, katere predsednica je Fajon.

Izpostavili so prizadevanja slovenske diplomacije, ki da je v enem letu opravila pogovore s 186 predstavniki držav članic ZN in sodelovala na številnih mednarodnih dogodkih, s katerimi so “postavili Slovenijo na svetovni zemljevid”. V SD so ocenili, da pot do izvolitve ni bila enostavna, “vendar smo skupaj dokazali, da lahko Slovenija doseže vrhunske rezultate, ko smo enotni in si prizadevamo za skupen cilj”.

“Slovenija bo v svetu prepoznana zaradi svojih vrednot in dobrih praks, med njimi pravice do zdravega, čistega, trajnostnega okolja, pravice do vode, boja za enakopravnost in opolnomočenja žensk,” dodaja SD.

Izvolitev Slovenije je pozdravila tudi koalicijska Levica. “Gre za pomemben dosežek naše diplomacije. Nadejamo se, da bomo kot država, zavezana multilateralizmu in preseganju sporov, odločno zastopali predvsem politike miru in nenasilja, varstva človekovih pravic vseh ter trajnostnega razvoja in preprečevanja okoljskega zloma,” so dodali.

“Slovenija v prvem krogu! Rekorden rezultat,” pa je bil na Twitterju vesel bivši zunanji minister, danes pa opozicijski poslanec iz vrst SDS Anže Logar. “Čestitam ministrici Tanji Fajon in njeni ekipi ter odličnemu delu stalnega predstavništva Slovenije pri ZN za ta pomemben uspeh,” je zapisal in dodal, da je vesel, da je aktualna vlada “nadaljevala s projektom prejšnje vlade in razumela, zakaj je bila odločitev za kandidaturo konec leta 2021 pravilna”.

Prvak opozicijske SDS Janez Janša pa je na Twitterju čestitke namenil diplomacijam Slovenije, ZDA, Velike Britanije in EU. “153 glasov v ZN je realen doseg zavezništva, kamor spadamo,” je ocenil.

Dodal je, da bo sedaj treba zaupanje “uresničiti z aktivnim delom in pobudami v Varnostnem svetu, kjer izzivov že dolgo ni bilo toliko kot danes”. “Če je pred nami zmogla Albanija, bomo tudi mi,” je še pripomnil Janša.

Čestitke slovenski diplomaciji za uspeh je na Twitterju delila tudi opozicijska NSi. “Odlična priložnost, da okrepimo vlogo Slovenije v svetu,” so zapisali. Slovenija je bila danes v Generalni skupščini ZN izvoljena v Varnostni svet ZN za leti 2024 in 2025. Dobila je 153 glasov, za izvolitev je bila sicer potrebna dvotretjinska večina 128 glasov. S tem je na volitvah premagala Belorusijo, ki se je prav tako potegovala za sedež vzhodnoevropske skupine ZN in je dobila 38 glasov. Slovenija bo mesto v Varnostnem svetu ZN zasedala od 1. januarja 2024 do 31. decembra 2025, v tem času bo VS tudi predsedovala.

 

COMMENTS

Wordpress (0)