(VIDEO) “Mesec in Fajon morata v Falcon!” – Igor Pribac meni, da je združitev Levice in SD-ja edino jamstvo, “da se vsaj ena o njiju na naslednjih volitvah ne spotakne ob parlamentarni prag” – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Mesec in Fajon morata v Falcon!” – Igor Pribac meni, da je združitev Levice in SD-ja edino jamstvo, “da se vsaj ena o njiju na naslednjih volitvah ne spotakne ob parlamentarni prag”

(VIDEO) “Mesec in Fajon morata v Falcon!” – Igor Pribac meni, da je združitev Levice in SD-ja edino jamstvo, “da se vsaj ena o njiju na naslednjih volitvah ne spotakne ob parlamentarni prag”

“Levo krilo Levice? Iz aviona se jasno vidi, da je Levica levo krilo SD in da je SD desno krilo Levice. In da je združitev obeh edino jamstvo, da se vsaj ena o njiju na naslednjih volitvah ne spotakne ob parlamentarni prag. Mesec in Fajon morata v Falcon!,” je na Twitterju zapisal Igro Pribac v odzivu na poročila iz kongresa Levice v Celju, kjer je Miha Kordiš potrdil , da je levo krilo levice že ustanovljeno.

 

Nekaterim je postalo slabo že ob napovedi  , da bo Levica ustanovila levo krilo stranke, ki je  včeraj postala realnost.

Poslanec Levice Miha Kordiš je namreč  v izjavi ob robu kongresa včeraj izjavil , da so levo aktivistično krilo tudi že ustanovili z namenom popeljati stranko nazaj na teren. Prepričan je namreč, da je stranko z vstopom v koalicijo odneslo na sredino, zdaj pa mora poiskati pot do ravnotežja med vladnim delovanjem in aktivistično tradicijo. “Brez političnega dogovora z aktivističnim sidrom in sidrom na našem programu se nam kaj lahko pripeti usoda, kot se je prenekateri levi stranki, ki se je ob vstopu v sredinsko vlado tam preprosto izgubila,” je poudaril.

Novi stari koordinator Mesec sicer  ocenjuje, da so lahko po desetih letih obstoja ponosni na marsikaj, kar so kot stranka dosegli skupaj. “Nikoli se nismo ustrašili biti na nepopularnem stališču, kadar je bilo to prav,” je izpostavil v nagovoru zbranim na šestem rednem kongresu Levice v Celju.

Predvsem pa je Levica po njegovih besedah prehodila naporno pot vzponov in padcev, združevanj in sporov, bojev in pomiritev. “A ker smo vedno znali stopiti skupaj, smo še vedno tu. Smo edina stranka, ki je nastala v prejšnjem desetletju in ga tudi preživela,” je spomnil koordinator Levice. Zato je ne glede na kritike do lastnega dela po prepričanju Mesca Levica zgodba o uspehu.

“Pot, ki smo si jo izbrali, ni lahka. In trenutno je še posebej strma in spolzka. A teh deset let je za Levico lahko šele začetek. Če bomo le znali hoditi skupaj in se ne bali še neprehojenih poti,” je ob očitkih o premiku na sredino in napovedih o snovanju levega krila v stranki prepričan koordinator Levice.

 

Tudi vodja poslancev Levice Matej Tašner Vatovec se je v nagovoru zbranim na kongresu ozrl na doslej prehojeno pot stranke. Kot je poudaril, je Levica “enfant terrible, slaba vest slovenskega političnega establišmenta”. Po prvem letu v vladni koaliciji pa je po njegovih besedah pred stranko vprašanje, kako to tudi ostati.

Zbrane na kongresu je preko video nagovora pozdravil tudi premier in predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob, ki je izrazil upanje, da bo po današnjem kongresu močnejša ne samo Levica, ampak tudi koalicija in s tem Slovenija. Članom je položil na srce, naj ne pozabijo obljub, danih volivcem. “To odgovornost imejte vedno pred očmi, potem bodo tudi vaše odločitve danes na tem kongresu neizmerno lažje,” je dejal Golob.

Po tridelni panelni razpravi o socialni državi, kulturni politiki in solidarni prihodnosti so včeraj  kongres zaprl za medije.  Kot je dejal Luka mesec na zaprtem delu kongresa  pričakuje tudi nekaj “nevralgičnih točk”, kot je denimo delovanje stranke na terenu, povezovanje s sorodnimi organizacijami in notranja komunikacija.

“Klic h koreninam je bil klic k temu, da smo v novem desetletju in da se je treba ponovno vprašati, kje točno in s kakšnimi politikami vstopiti v prostor, da bo to koristno in da se bomo približali solidarni prihodnosti, ki je nas cilj. Kar se tič aktivističnega krila mislim , da sem v govoru nekaj stvari nakazal. Zdaj ena od glavnih je , da na vladnem nivoju ali pa na nivoju državne politike pač postavljamo okvirje znotraj katerih družba deluje. Na mikro nivoju se pa odvija življenje in resnične spremembe se dogajajo tam tako, da bo treba razmišljat o tem… Ja zdaj o razlikah znotraj stranke smo se tudi že pred kongresom pogovarjali, tudi v okviru pač stare sestave sveta. Moj pogled na to je tale nimamo toliko različnih pogledov, kolikor imamo v kolikor se ne strinjamo različni pogled na to kako do stvari, ki jih želimo priti. In mislim , da je to tudi nek  proces , ki se zgodi, ko stranka vstopi v vladno koalicijo. Ni nujno da se to zgodi samo levim strankam. Slišal sem od več sogovornikov iz Slovenije in Evrope , da se je marsikje to dogajalo podobno. Tako da mislim , da tukaj predvsem rabimo temeljit pogovor mediacijo in pa predvsem dogovor o tem, kako različne ravni delovanja združevati”.

COMMENTS

Wordpress (0)