V Nemčiji protesti skrajne levice potem, ko so njihove aktiviste zaprli in obtožili zaradi napadov na neonaciste – TOPNEWS.si

V Nemčiji protesti skrajne levice potem, ko so njihove aktiviste zaprli in obtožili zaradi napadov na neonaciste

V Nemčiji protesti skrajne levice potem, ko so njihove aktiviste zaprli in obtožili  zaradi napadov na neonaciste

V Leipzigu na vzhodu Nemčije se je po nedavni obsodbi levičarskih skrajnežev na zaporne kazni v petek zbralo več sto ljudi. Med demonstracijami so izbruhnili spopadi med protestniki in policijo, v katerih je bilo ranjenih več ljudi. V mestu so za danes napovedani novi protesti, čeprav so jih oblasti prepovedale, poročajo tuje tiskovne agencije.

Nemška policija je za soboto pripravljala  mobilizacijo v mestih po vsej državi, pričakujejo pa se tudi protesti ob naraščajočem odzivu, potem ko je sodišče več levičarskih militantov poslalo v zapor zaradi napadov na neonaciste.

Sodišče v Dresdnu je v sredo na zaporne kazni obsodilo štiri skrajno leve aktiviste zaradi nasilnih napadov na neonaciste in pripadnike nemške skrajne desnice. Glavno obtoženko so obsodili na pet let in tri mesece zapora, ostali soobtoženi pa so dobili med dve leti in pet mesecev ter tri leta in tri mesece zapora. Skupine, ki so naklonjene Lini E., so protestirale proti razsodbi in načrtoval nove demonstracije ta konec tedna.

Takoj po razsodbi sodišča je v sredo na ulicah Leipziga prišlo okoli 800 ljudi. Nekateri demonstranti so poskušali prebiti policijske črte in v policiste metali steklenice, kamenje in ognjemete. Proti policijskemu helikopterju so usmerili laser. Nemška policija je sicer za danes  zato izvedla  mobilizacijo v mestih po vsej državi, pričakujejo

Vodja združbe, 28-letna Lina E., je bila zaradi svoje vloge v seriji napadov v Leipzigu in drugih nemških mestih obsojena na pet let zapora. Njeni trije sostorilci, stari od 28 do 37 let, so bili obsojeni na zaporne kazni od dveh let in petih mesecev do treh let in treh mesecev.Tožilci so povedali, da so Lina E. in njeni trije soobtoženi, znani kot Lennart A., Jannis R. in Jonathan M., zagovorniki “militantne skrajno leve ideologije”, ki so izvedli napade na desničarske skrajneže v Leipzigu in okolici  mesta.

Sodni proces proti skupini ŠTIRI? se je začel septembra 2021 in ga je zaznamovala najvišja stopnja varnosti. Obtožbe proti skupini so bile najresnejše, s katerimi se je soočala nemška radikalna levica v zadnjih letih. Po poročilu The Guardiana so med sojenjem privrženci Line E. sodnico zmerjali in vzklikali “prijatelji fašisti!” Sodnik je priznal, da desničarski ekstremizem predstavlja večjo grožnjo nemški družbi kot levičarski ekstremizem, vendar je dejal, da imajo celo zagovorniki takšnih pogledov inherentne pravice.

Lina E. je bila v policijskem priporu od njene aretacije 5. novembra 2020 in je postala nekakšna ikona med anarhističnimi krogi v Nemčiji, z grafitom »Free Lina« na stavbah v Leipzigu, Hamburgu in Berlinu.

Kmalu po razsodbi je nemška notranja ministrica Nancy Faeser povedala novinarjem , da je primer izpostavil “veliko nevarnost”, ki jo predstavljajo skrajno levičarski militanti, ki so postali manj ovirani pri napadih na politične nasprotnike z “izjemno brutalnostjo”.

V izjavi je Faeserjeva dejal, da “se ta radikalizacija in spirala nasilja ne smeta nadaljevati,” in dodal, da “v demokratični ustavni državi ne sme biti prostora za pravosodje, ki je pozorno.” Faeserjeva je dodala, da bosta zvezna in državna policija odločno ukrepali, če bo v prihodnjih tednih prišlo do porasta skrajnolevičarskega nasilja.

Mesto Leipzig – kjer se je zgodila večina napadov – je zaradi strahu za javno varnost že prepovedalo protifašistični pohod, poimenovan ‘Dan X’. Po poročanju nemškega časopisa Der Spiegel so organizatorji protesta nasprotovali prepovedi .

V Lepizigu se je v petek zvečer zbralo več sto njihovih simpatizerjev, ki so v mestu postavili cestne blokade, zanetili požare ter s streh in ulic metali izstrelke na varnostne sile. V izgredih je bilo ranjenih več policistov in novinar, tri protestnike pa so aretirali.

Policija je danes prek družbenega omrežja Twitter sporočila, da je začela preiskavo o javnih neredih, nevarnih poškodbah, napadih na policiste, gmotni škodi in nezakoniti uporabi eksplozivnih sredstev.

Skrajno levi aktivisti so na družbenih omrežjih za danes pozvali k nacionalnemu dnevu akcij v Leipzigu, čeprav so lokalne oblasti to prepovedale. Policija po poročanju nemške tiskovne agencije dpa danes v mestu pričakuje več tisoč demonstrantov in je že poostrila nadzor na cestah, ki vodijo v Leipzig.

Nemčija intenzivira nadzor nad skrajno desničarsko AfD in njeno mladinsko krilo označuje za “ekstremistično”. Skrajno desna stranka Alternativa za Nemčijo , ki je prišla pod drobnogled varnostnih služb zaradi povezav s skrajneži, je pozdravila razsodbo sodišča v Dresdnu.

V izjavi je stranka Lino E. in njene soobtožene obtožila “terorističnih metod” in obžalovala, da kazni niso bile strožje. Medtem je politik podmladka nemške Zelene stranke Timon Dzienus na Twitterju zapisal, da je bilo sojenje “popolnoma pretiran proces”, ki temelji na “vprašljivih dokazih”. “Kakšna neumnost – zato #FreeLina!” je dodal , poroča CNN.

COMMENTS

Wordpress (0)