(VIDEO) Robert Golob ob prvi obletnici vlade sporoča:” Ostanimo pozitivni, potem je vse mogoče” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Robert Golob ob prvi obletnici vlade sporoča:” Ostanimo pozitivni, potem je vse mogoče”

(VIDEO) Robert Golob ob prvi obletnici vlade sporoča:” Ostanimo pozitivni, potem je vse mogoče”

Premier Robert Golob, ki se danes mudi  na vrh Evropske politične skupnosti v Moldaviji v Kišinjevu, kjer  je pozdravil novo gospodarsko pobudo za Zahodni Balkan, v sredo jo je  predstavila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, je  ob prvi obletnici vlade v posebnem  intervju, ki so ga  s predsednikom vlade in stranke Robertom Golobom naredili v Gibanju svoboda,  ocenil dosežke vlade, “soočili pa so ga tudi  z nekaterimi očitki, ki se pojavljajo v javnosti”. Ker gre za  dokaj izvirno obliko komuniciranja z javnostjo objavljamo povzetek  intervjuja in integralni video.

“Danes spet živimo v pravni državi, demokratični državi in odprti družbi. Brez tega noben materialni ali kakšen drugi dosežek ne pomeni nič,” je ob prvi obletnici vlade poudaril Robert Golob. Vlada se je v času svojega mandata soočila z več krizami, ki jih je uspešno obvladala: “Soočeni smo bili z energetsko krizo, inflacijo, pa tudi različnimi naravnimi krizami in nesrečami. In na vse smo se kot vlada odzvali hitro, odločno in učinkovito. Mislim, da to je tisto, kar zaznamuje naš mandat do sedaj.”

Predsednik vlade Robert Golob in hrvaški kolega Andrej Plenković sta  sicer danes z vladnim letalom falcon skupaj odpotovala v Moldavijo, kjer se udeležujeta drugega vrha Evropske politične skupnosti. V ospredju vrha bosta varnost in energetika, tudi spričo ruske agresije na Ukrajino.

“Hvala slovenskemu predsedniku vlade Robertu Golobu za gesto. Skupaj smo odpotovali na vrh Evropske politične skupnosti v Moldaviji, kjer bomo razpravljali o političnih in varnostnih izzivih, s katerimi se sooča Evropa in potrdili nadaljnjo podporo Ukrajini,” je ob fotografiji z Golobom na Twitterju zapisal Plenković. Dodal je, da se s tovrstnimi potovanji gradijo dobri sosedski in prijateljski odnosi.

Voditelji 27 članic EU, 20 drugih evropskih držav in predsedniki vseh treh osrednjih institucij EU naj bi se na današnjih pogovorih v Moldaviji po napovedih osredotočili na mir in varnost, energetsko odpornost in zeleni prehod ter povezljivost v Evropi. Pomemben del razprave bo zaznamovala vojna v Ukrajini in z njo povezana energetska kriza v Evropi.

 

 

Vlada je mandat nastopila v znamenju energetske krize. »Vsi podatki zelo jasno kažejo, da so bile cene energentov v Sloveniji med najnižjimi v Evropi. Ukrepi, ki smo jih izvajali v lanskem letu kot odziv na energetsko krizo, so bili izjemno uspešni,« pojasnjuje premier. Gospodarska rast, tudi dobički gospodarskih družb, so v Sloveniji med najvišjimi, to pomeni, da je gospodarstvo kljub krizi imelo spodbudno okolje. Vlada je zaščitila tudi gospodinjstva, pomembno pa je oblikovala tudi odziv EU na povišane cene energentov.

V intervjuju je pojasnil odločitev vlade, da ukine dan spomina na žrtve komunističnega režima: »Sklep o razglasitvi tega dneva je bil narejen v obdobju, ko vlada Janeza Janše ni več imela legitimnosti, ker je izgubila volitve. Razglasitev takšnega dne zagotovo ni stvar tehničnih ali tekočih poslov vlade. Noben politik si ne sme privoščiti, da poziva k orožju zato, ker se neka njegova odločitev popravi.«

Zdravstvena reforma je osrednja reforma te vlade in bo osredotočena na krepitev javnega zdravstva, zagotavlja Robert Golob: »Trije zakoni zdravstvene reforme so že v obravnavi. Reforma zdravstva je že v teku in ima en sam cilj – kako okrepiti javno zdravstvo z namenom večje dostopnosti za pacienta.«

Prepričan je, da je bil cilj interventnega zakona za skrajševanje čakalnih vrst dosežen. Cilj je namreč bil, kot je pojasnil premier, da z dodatnim denarjem poskušamo ugotoviti, kje lahko javna zdravstvena mreža opravi več storitev za paciente. Sicer na podatke vlada še čaka, a jasno je, da »samo z novim denarjem v zdravstvenem sistemu ne moremo rešiti ničesar«. Zato vlada že pripravlja konkretne predloge, kako ta denar preusmeriti, a zagotovo ga ne bo več nediskriminatorno dovajala v sistem.

»En del zdravnikov žal s pridom izkorišča nejasnosti in ves čas prestopa med javnim in zasebnim zdravstvom, da maksimizira svoj dobiček. Ta sistem zagotovo ni v prid ne javni zdravstveni mreži, še manj pacientom. In ta sistem bo treba spremeniti,« je jasen predsednik vlade. Na podlagi konsenza bodo oblikovali jasno razmejitev in določili, katere prakse so dovoljene in katere ne, ter pripravili ustrezno zakonodajo.

Robert Golob je prepričan, da je treba način dela in komunikacije, kadar ne daje zadostnih rezultatov, prilagoditi: »Če bi vztrajali pri istem načinu delovanja, hkrati pa ne imeli rezultatov, bil za neuspehe kriv jaz sam. Zato, kadar rezultatov ni dovolj hitro ali niso dovolj vidni, zamenjamo način delovanja.« 

Koalicija je kljub vsem izzivom bolj enotna in trdna, kot se ji pripisuje, zagotavlja premier. Prav tako je zadovoljen z enotnostjo Gibanja Svoboda, zlasti najštevilčnejše poslanske skupine: »Še sam sem v resnici prijetno presenečen nad homogenostjo najštevilčnejše poslanske skupine kadarkoli. Držati skupaj 41 ljudi, ki so že v principu različni med seboj, je svojevrstna umetnost. Ampak zaenkrat nam to izjemno dobro uspeva.« 

COMMENTS

Wordpress (0)