(V ŽIVO) “Nekaj se pripravlja. Kmalu izveste več” – Robert Golob, Tanja Fajon in Luka Mesec bodo pred kamerami potegnili črto pod prvo leto mandata. – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) “Nekaj se pripravlja. Kmalu izveste več” – Robert Golob, Tanja Fajon in Luka Mesec bodo pred kamerami potegnili črto pod prvo leto mandata.

(V ŽIVO) “Nekaj se pripravlja. Kmalu izveste več” – Robert Golob, Tanja Fajon in Luka Mesec bodo pred kamerami potegnili črto pod prvo leto mandata.
Vlada je v prvem letu delovanja izpolnila glavno obljubo in željo ljudi – ponovno živeti v normalni državi, je ob prvi obletnici vlade dejal premier Robert Golob. Z vodjema koalicijskih SD in Levice je med drugim izpostavil ukrepanje za boj z draginjo ter na področjih zdravstva, sociale, medijev in gospodarstva. Slovenija je na dobri poti, meni.

“Ko so nam ljudje zaupali, da prevzamemo vlado (…) je bila glavna obljuba in tudi glavna želja ljudi, da ponovno živimo v normalni državi. To je prva obljuba, ki smo jo izpolnili,” je danes na novinarski konferenci o dosežkih vlade, ki je delo začela 1. junija 2022, v Ljubljani povedal Golob.

Dejal je, da se izzivov ne bodo ustrašili. Verjetno ne bodo vedno uspešni in tudi čudežev ne obljubljajo, se bodo pa borili in trdo delali, je napovedal.

“Slovenija je na dobri poti in verjamem, da bomo čez tri leta, ko bomo prišli do zaključka mandata, vsi prepričani, da živimo v državi, ki je boljša od tiste, ki smo jo dobili v roke 1. junija lani,” je dejal.

Golob je skupaj s podpredsednikoma vlade, predsednico SD Tanjo Fajon in koordinatorjem Levice Luko Mescem, na današnji novinarski konferenci povzel dosedanje delo. Poudarili so, da je mandat zaznamoval spoštljiv dialog, solidarnost in “da ne puščajo nikogar zadaj”.

Golob je med drugim izpostavil, da so “začeli osvobajati medije”, tudi z vložitvijo novele zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS), da ta nikoli več ne bi bila talka politike.

Slovenija je bila v soočanju z energetsko krizo uspešna in je vplivala na politiko celotne EU, je ocenil. Med drugim je z regulacijo cen elektrike za ranljive odjemalce zagotovila, da so cene nižje kot drugod v Evropi. Posledično je po njegovih besedah tudi gospodarstvo delovalo bolje ter imelo lani rekordne dobičke, zaposlenost je bila najvišja doslej. Izpostavil je tudi pomen povečanja sredstev za spodbujanje inovacij v gospodarstvu.

Rast cen hrane v Sloveniji ne sledi padajočemu trendu drugod po Evropi. Zato bodo na podlagi danes sprejete odredbe naslednjih šest mesecev spremljali cene hrane v celotni verigi, da bi ugotovili, “kdo v verigi ima neupravičene dobičke in oderuške marže”, je še napovedal premier.

Vlada se je po premierjevi oceni primerno odzvala tudi ob naravnih nesrečah. Manj kot leto dni po največjem požaru v zgodovini države je že dobavljeno prvo letalo za gašenje, poleti so s pomočjo vojske interventno zagotovili pitno vodo v slovenski Istri ter zastavili srednje- in dolgoročne ukrepe za oskrbo območja s pitno vodo. Vojska je pomagala tudi pri nedavnih poplavah in zemeljskih plazovih, ki so prizadeli predvsem Štajersko, vlada je sredstva za pomoč zagotovila v 14 dneh.

Vlada se je, kot je napovedala, lotila tudi dolgoročnih reform. Interventni zakon za izboljšanje dostopa do zdravnika in skrajšanje čakalnih vrst, težak 100 milijonov evrov, je bil po njegovi oceni “srednje uspešen”. Sedaj ga bodo spremenili tako, da bo ciljno usmerjen in bo bolj skrajševal tiste čakalne vrste, ki so pomembne z vidika ogrožanja življenj. Za lažje pridobivanje kadra v zdravstvu in socialnem varstvu so pospešili postopke pridobivanja delovnih dovoljenj, povečali so vpis na medicinske fakultete, v sprejemu so trije reformni zakoni glede dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, digitalizacije zdravstva in o preoblikovanju zdravstvene zavarovalnice.

Mesec je naštel nekaj dosežkov s področja ministrstev, ki jih vodijo ministri Levice. V stranki kot najpomembnejši projekt v tej vladi razumejo ministrstvo za solidarno prihodnost, je dejal. V okviru pristojnosti tega ministrstva je izpostavil povečanje sredstev za gradnjo stanovanj in pripravo zakona o dolgotrajni oskrbi.

Ob tem so zvišali minimalno plačo, krepijo inšpektorat za delo, sprejet je bil pravilnik o poklicnih boleznih. Spomnil je tudi, da so v minulem letu uresničili odločbo ustavnega sodišča in s sprejemom ustrezne zakonodaje istospolnim parom omogočili sklenitev zakonske zveze in posvojitev otrok. S področja ministrstva za kulturo je Mesec izpostavil načrte za obnovo ljubljanske Drame in zavzemanje za svobodo medijev.

Fajon je spomnila na ukrepe za blaženje cen energentov, pa tudi druge spodbude gospodarstvu, turizmu in športu. Na področju pravosodja so po njenih besedah popravljali krivice, tako je na primer izpostavila umik tožb proti posameznikom za izterjavo stroškov dela policije, ki so nastali na javnih shodih v času epidemije covida-19, odpravo blokade imenovanja državnih tožilcev in krepitev položaja najranljivejših skupin udeležencev v sodnih in drugih postopkih.

Dotaknila se je tudi kandidature Slovenije za članstvo v varnostnem svetu Združenih narodov. Po njenih besedah je politični vrh storil vse, kar je bilo v njihovi moči, Slovenija, pa je politiko države samozavestno odpirala svetu in krepila zavezništva. Glede prihajajočega glasovanja je “previdno optimistična”.

Golob je medtem bistveno bolj optimističen in prepričan, “da je Slovenija danes bistveno močnejša kot kadarkoli”. S podporo BiH in Severni Makedoniji na poti v evroatlantske povezave je pokazala zavedanje, kako pomemben je mir.

Koalicijski partnerji so se v odgovorih na novinarska vprašanja odzvali tudi na nekatere kritike dela vlade, med drugim tudi na to, da vlada stroki ni prisluhnila v meri, kot je napovedala. Glede tega, da strateški svet za zdravstvo ni bil seznanjen s predlogom zakona o preoblikovanju dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, je Golob odvrnil, da to ni strokovno vprašanje, temveč politično.

Odzval se je tudi na protestne shode različnih družbenih skupin. Dejal je, da od prvega dne mandata poteka dialog s civilno družbo, “ne glede na to, s katerega političnega pola prihaja”. Kot je še dodal, ima vsak pravico svoje nestrinjanje izraziti z dialogom na ulici, dokler pri tem ne ogroža svojega zdravja in življenj ostalih.

Vlada naj bi sprejela tudi smernice za sodelovanje z nevladnimi organizacijami. Tiskovno konferenco bomo prenašali v živo na Topnews.si in You tube kanalu Toptv.si.

COMMENTS

Wordpress (0)