(V ŽIVO) Janša v Golobovi napovedi sodelovanja samo z “zdravimi silami” vidi vrnitev Jugoslavije – Janša in Cigler Kralj ob prvi obletnici vlade – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Janša v Golobovi napovedi sodelovanja samo z “zdravimi silami” vidi vrnitev Jugoslavije – Janša in Cigler Kralj ob prvi obletnici vlade

(V ŽIVO) Janša v Golobovi napovedi sodelovanja samo z “zdravimi silami” vidi vrnitev Jugoslavije –  Janša in Cigler Kralj ob prvi obletnici vlade

V opoziciji prvo leto vlade Roberta Goloba štejejo za let izgubljenih priložnosti za Slovenijo. Dosežkov vlade ne vidijo, rezultati, ki jih ta izpostavlja, pa so po mnenju SDS in NSi posledica dobro zastavljenih temeljev prejšnje vlade. Ob odsotnosti rezultatov vlada dela na izključevanju ter odpiranju kulturnih bojev in ideoloških tem, menijo.

“Leto, ki je minilo, je leto izgubljenih priložnosti, bohotenja birokracije in antireform, še posebej ko gre za razbremenitev plač ali padanje standardov upokojencev,” prvo leto dela vlade Roberta Goloba ocenjuje predsednik SDS Janez Janša. “Ste že tankali najcenejši bencin v Evropi” je prvak opozicijske SDS ob pričetku vprašal zbrane novinarje ob jutrišnji obletnici zaprisege vlade Roberta Goloba. Po njegovih besedah je zadnje leto simbolno tudi leto “vračanja v Jugoslavijo in obujanja zloveščega duha državljanske vojne”, politično gledano pa tudi padanja mask.

“V političnem smislu pa je to leto padanja mask.” Zbrane je namreč vprašal, ali kdo pozna še kako evropsko državo, “kjer ministrica za pravosodje vroče objema, po oznaki predstavnice stranke Vesna, največjega gangsterja v državi?” “Pozna še kdo kakšno državo, kjer zadnji predsednik komunistične stranke na pručko posadi predsednika vlade in mu prijazno svetuje?” Težko bi po njegovem našli tudi evropsko državo z opozicijsko stranko z osmimi poslanci, ki se proda za nekaj dobro plačanih funkcij v državnih podjetjih in za obljubljeno mesto ustavnega sodnika.

Pomen osvobajanja medijev, kot ta termin uporablja premier Robert Golob, je Janša povedal naslednje: “Ta vlada osvobaja medije, kot je komunistična stranka osvobodila slovenijo, pred nekaj manj kot 80 leti.” Po tej osvoboditvi je po mnenju Janše na ozemlju naše države nastalo 700 morišč, ki se jih še vedno odkriva in mrtvi še vedno niso pokopani. “To je pomenila osvoboditev,” je pojasnil in dodal, da je ta prinesla ravno nasprotno od tega, kar je pomenila. Kot je dodal za konec, je tudi osvoboditev medija terminologija, ki v to sfero ne sodi in tisti, ki jo uporablja, misli ravno obratno.

 

Kritični so tudi v NSi, kjer menijo, da se “loterija z vladami novih obrazov očitno znova ni izšla”. “V NSi niti nismo imeli prevelikih pričakovanj od vlade Roberta Goloba, kajti slišali smo že nekajkrat visokoleteče obljube, smele načrte, ampak hkrati tudi izkusili in videli neoperativnost in neizkušenost teh ekip vlad novih obrazov,” je danes dejal vodja poslancev NSi Janez Cigler Kralj.

Vladi, ki je v DZ zaprisegla 1. junija lani, v opoziciji očitajo tudi, da jaha na valovih dobro postavljenih temeljev, ki jih je postavila njena predhodnica in v kateri sta sodelovali tako SDS kot NSi. “Verjetno rekordni lanski dobički v gospodarstvu niso rezultat vlade, ki je nastopila 1. junija lani. Gospodarska rast v prvi polovici lanskega leta, ko še ni bilo Golobove vlade, je bila še enkrat višja kot gospodarska rast na koncu lanskega leta, tako da si vsak lahko izračuna,” je dejal Janša.

Ob tem se je sicer dotaknil tudi kandidature Slovenije za sedež v varnostnem svetu ZN, projekta, ki ga je začela prejšnja vlada pod vodstvom Janše. Glede na to, da za sedež kandidira tudi Belorusija, ki je zaveznica Rusije, bi po Janševih besedah izvolitev morala biti samoumevna. “Bil bi zelo presenečen, če bi ti glasovi umanjkali, ker bi to pomenilo, da smo v zadnjem letu storili nekaj zelo narobe,” je dejal.

Premierju Golobu sicer očita, da je posvojil “govorico izključevanja, ki jo je gojila prejšnja opozicija”. Tudi v NSi ocenjujejo, da vlada ni pomirila politične situacije v Sloveniji. “Nasprotno, ob odsotnosti drugih rezultatov je začela odpirati kulturne boje, ideološke teme, ki so Slovenijo namesto pomirile, še bolj razdelile,” meni Cigler Kralj. Vlado poziva h “koraku nazaj”, Slovenija pa bi se morala po njegovih besedah osredotočiti na zagotavljanje dobrega poslovnega okolja, samooskrbo z električno energijo in dostopno javno zdravstvo.

Janša pa odgovor na “izkrivljeno stvarnost, ki jo je Sloveniji prineslo izključevanje” vidi tudi v danes ustanovljenem društvu Platforma sodelovanja, ki mu predseduje poslanec SDS Anže Logar. Upa, da bo v okviru platforme pogovorov o ključnih temah čim več, saj da je sodelovanje tisto, kar Slovenija nujno potrebuje, SDS, ki je po njegovih besedah še posebej v zadnjem času tarča izključevalne politike, pa se bo vedno zavzemala in podpirala sodelovanje.

Po besedah Cigler Kralja pa se z ustanovitvijo društva potrjuje teza, da so na desnosredinskem političnem polu nujne spremembe. “Očitno gospod Logar znotraj svoje stranke, kjer je celo član vodstva, predsednik sveta te stranke, ni uspel s svojimi pobudami, iniciativami in je bil celo prisiljen v ustanovitev društva, ki bo obstoječim političnim strankam dajalo pobude in iniciative,” meni. V NSi pa ostajajo na stališču, da se morajo stvari spreminjati v parlamentu, kjer se tudi sprejemajo zakoni, zato spodbujajo Logarja, da čim prej ustanovi politično stranko.

Glede na politično moč vladne koalicije Cigler Kralj sicer ocenjuje, da predčasnih volitev politično realno ni pričakovati. Je pa v politiki edina stalnica sprememba, je spomnil. Janša pa upa, da bo koalicija zdržala dovolj dolgo, da bo večina tistih, ki se ne udeležujejo volitev, sposobna oceniti razliko med “tem, kar je danes in kar je bilo v času naše vlade, še posebej, ko pogledajo v denarnice in se nato zrelo odločiti”.

Izjava predsednika opozicijske SDS Janeza Janše in vodje poslanske skupine NSi Janeza Ciglerja Kralja ob letu dni vlade Roberta Goloba.

COMMENTS

Wordpress (0)