(V ŽIVO) Izjava ministra Matjaža Hana glede prenehanja delovanja lakirnice Magna v Hočah – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Izjava ministra Matjaža Hana glede prenehanja delovanja lakirnice Magna v Hočah

(V ŽIVO) Izjava ministra Matjaža  Hana glede prenehanja delovanja lakirnice Magna v Hočah

Država se je s kanadsko-avstrijskim avtomobilskim proizvajalcem Magna dogovorila za vračilo državne subvencije za lakirnico v Hočah. Družba bo vrnila vseh 18,5 milijona evrov subvencije in še 3,6 milijona evrov obresti, je danes v Ljubljani povedal gospodarski minister Matjaž Han.

Matjaž Han je ob tem pojasnil: »Vesel sem, ker vam lahko sporočim, da smo s koncernom Magna dosegli sporazumni dogovor o vračilu celotne dodeljene finančne spodbude v višini 18.518.083 evrov in obresti v višini 3.590.297 evrov. Magna bo državi vrnila skupno 22.108.380 evrov.«

Minister je poudaril, da je Magna izpolnila določene cilje iz pogodbe o investiciji v lakirnico v Hočah, saj je izvedla načrtovano investicijo, zagnala proizvodnjo in zaposlila delavce. Ob tem so nastopile nepredvidljive okoliščine, ki so pomembno vplivale na izvajanje investicijskega projekta, kot so pandemija covid-19, rusko-ukrajinska vojna, energetska kriza in motnje v dobavni verigi ter spremenjeni pogoji delovanja avtomobilske industrije.

»Zato vračilo spodbude ni bilo nikakor samoumevno. Pomembno je, da so pogovori z Magno potekali konstruktivno in da smo dosegli dogovor,« je poudaril minister Han in dodal: »To je pomembno z dveh vidikov: prvič, slovenski proračun ni bil v ničemer oškodovan in drugič, Magna je s tem pokazala odgovorno ravnanje do slovenske države in družbe. Obenem pa to pogoj za dobro sodelovanje v prihodnje.«

Han je , da je glede na pomembnost slovenske avtomobilske industrije in mednarodno pozicioniranje Slovenije v tem segmentu, pomembno, da Magna ostaja v Sloveniji. »Magna je nenazadnje 4. največji proizvajalec avtomobilskih delov na svetu. Hkrati pa je nujno, da na tem območju končno zaživi proizvodnja, ki bo z novimi zaposlitvami in višjo dodano vrednostjo v dobrobit te regije in slovenskega gospodarstva,« je dejal minister.

Dodal je, da je ministrstvo z Magno v pogovorih glede njenih nadaljnjih aktivnosti. Trenutno je na Magnini lokaciji v Hočah tehnološko-razvojni center. »Lahko povemo, da si Magna intenzivno prizadeva za zagon proizvodnje v Hočah. Trenutno ne želim prejudicirati nadaljnjih korakov Magne. Vsekakor pa si želimo, da Magni uspe najti poslovno priložnosti in v tovarni v Hočah zagnati celovito proizvodnjo vozil.«

Ob tem je minister izpostavil, da imamo v Sloveniji uspešne primere tujih neposrednih investicij, kot so na primer Lek, Yaskawa, Lonstroff, Bosch, Hisense Gorenje, Carthago, Steklarna Rogaška. »To dokazuje, da je Slovenija odprta tako za domače kot tuje neposredne investicije, jih podpira in zagotavlja ustrezno okolje za njihovo delovanje. Za vsakega investitorja v Sloveniji si želimo, da bi posloval uspešno. Enako želimo tudi Magni,« je zaključil minister Han.

Magna bo izplačilo nakazala v slovenski proračun v 14 dneh od prejema poziva za vračilo, ki ji je bil poslan 29. 5. 2023, torej v tednu od 12. do 16. junija.

V pogajanjih je bilo dogovorjeno, da se vrne subvencija v celoti z obrestmi. Pri obrestovanju je bil dosežen dogovor, da se upošteva vpliv spremenjenih nepredvidenih objektivnih okoliščin na potek investicijskega projekta. To pomeni, da se pri obrestih izvzame obdobje od 1. 4. 2020 do 31. 3. 2022. Znesek obresti je bil obračunan od posameznega izplačila finančne spodbude, ki je bil izveden v treh izplačilih.

“Mislim, da smo naredili dober dogovor za Republiko Slovenije,” je v izjavi za medije dejal minister in dodal, da glede na pogodbo vračilo subvencije ni bilo samoumevno. Glede na dogovor bo Magna sredstva v proračun nakazala v tednu od 12. do 16. junija.

Minister je izrazil željo, da Magna najde ustrezno poslovno priložnost za zagon tovarne v Hočah. Magna je marca zaradi spremenjenih razmer na trgih ustavila proizvodnjo v hoški lakirnici. Napovedala je, da bo na lokaciji od nekaj več kot 100 ostalo 50 zaposlenih in da nameravajo tam vzpostaviti podporno-razvojno središče za svoje druge lokacije po svetu.

Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han je danes ob 11. uri na ministrstvu na Kotnikovi 5 dal izjavo za medije v zvezi s prenehanjem delovanja lakirnice Magna v Hočah,

Izjavo smo  prenašali v živo na Topnews.si in Toptv.si

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)