(V ŽIVO) Pekovi protestniki nocoj spet kolesarijo “z veliko protestno razstavo” 105 Petkov (Kolesarski protesti 2020-2022) – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Pekovi protestniki nocoj spet kolesarijo “z veliko protestno razstavo” 105 Petkov (Kolesarski protesti 2020-2022)

(V ŽIVO) Pekovi protestniki nocoj spet kolesarijo “z veliko protestno razstavo”  105 Petkov (Kolesarski protesti 2020-2022)

V  Palači Cukrara poteka nocoj odprtje velike protestne razstave z naslovom 105 Petkov (Kolesarski protesti 2020-2022). Pri izvedbi projekta kot so-organizatorji ali strokovni svetovalci sodelujejo tudi: Muzej novejše zgodovine Celje, Muzej narodne osvoboditve Maribor, Muzeji in galerije mesta Ljubljana – MGML, Slovenski etnografski muzej – SEM in ZRC SAZU. Kot so v protestna ljudska skupščina zapisali  na vabilo na nocojšnjo razstavo, “petkovi protesti predstavljajo civilnodružbeno gibanje, kot ga v zgodovini Slovenije še nismo videli. Še nikoli ni bilo med vladajočo oblastjo in civilno družbo tako velikega razkoraka, še nikoli do sedaj nismo bili priča tako številčnemu in dolgoživemu gibanju, ki bi se kljub neposredni politični in policijski represiji tako odločno, artikulirano in neomajno borilo za človekove pravice, demokracijo in vladavino prava”.

“Eno leto mineva od parlamentarnih volitev, ki so ob rekordni udeležbi demokratično zaustavile Janševo strahovlado in tako izpolnile primarni cilj petkovih protestnic in protestnikov. Ti so od 24. aprila 2020 do 24. aprila 2022 več kot sto petkov zaporedoma krepili glas upora proti avtokratski in koruptivni vladi in se na ulicah nenasilno borili za demokracijo, vladavino prava in svobodo.

Dolgotrajnost, kreativnost ter iznajdljivost tega protestnega gibanja predstavlja unikum, ne samo v Slovenski zgodovini temveč tudi v mednarodnem prostoru. Zato smo v protestniškemu gibanju sprejeli pobude predstavnikov umetniške, zgodovinske in muzealske stroke ter v sodelovanju z referenčnimi muzeji in galerijami pripravili veliko pregledno razstavo.

Hvaležni bi vam bili, če bi napoved dogodka objavili v svojem mediju ali na spletni strani in nam tako pomagali obvestiti širšo javnost o dogodku.

Od protestov, ki so se začeli na oknih in balkonih in z individualnimi akcijami v javnem prostoru, smo se preselili na kolesa, v času hude epidemije v avtomobile, zasedali smo trge in ulice, celo reke in gore, organizirali ljudske skupščine in vseskozi se je protestniško gibanje razvijalo, prilagajalo in vedno znova iskalo kreativne in inovativne načine za kritično izražanje in naslavljanje perečih tematik. V okviru tega se je zvrstilo 105 protestnih petkov in še veliko drugih akcij, shodov in dogodkov ob drugih dnevih. Nikoli si nismo mislili, da bomo morali protestirati toliko časa in nikoli to ni bil namen, a razlogi za protest so ostajali in se še stopnjevali. Zato pa smo vztrajali tudi mi.

Petkovi protesti predstavljajo civilnodružbeno gibanje, kot ga v zgodovini Slovenije še nismo videli. Še nikoli ni bilo med vladajočo oblastjo in civilno družbo tako velikega razkoraka, še nikoli do sedaj nismo bili priča tako številčnemu in dolgoživemu gibanju, ki bi se kljub neposredni politični in policijski represiji tako odločno, artikulirano in neomajno borilo za človekove pravice, demokracijo in vladavino prava.

Proteste so poleg množičnosti, raznolikosti vsebine, številnih govorov strokovnjakov in strokovnjakinj z različnih področij ter vztrajnosti zaznamovali predvsem tudi umetniški pristopi in razvoj protestniške kulture. Ta se je odražala v kreativnih sloganih, transparentih, lutkah iz papirja in kartona, okrašenih kolesih, svetlobnih inštalacijah, poeziji, glasbi in humorju …

Kljub represiji, kršenju človekovih pravic in zatonu demokratičnih standardov ali ravno zaradi njih je obdobje 2020-2022 spodbudilo razcvet kreativnosti, kulturnega angažmaja, novih metod in orodij za aktivno državljanstvo, predvsem pa je odprlo prostor za solidarno povezovanje različnih posameznic in posameznikov, civilno-družbenih organizacij ter strokovnjakov in strokovnjakinj.

Naša razstava bo od blizu predstavila najbolj legendarne eksponate in lutke, domiselne transparente, inovativne rešitve, gverilske akcije, protestne pesmi in nekatere ključne trenutke s samih protestov ter preko interaktivnih instalacij obiskovalcem omogočila osebno doživeti ključne trenutke dveletnih protestov proti strahovladi (branje ustave na TR, skupinsko kolesarjenje, sprehod z dežniki itd).

Prav tako bo ob otvoritvi v založbi ZRC SAZU izšla tudi SPREMLJEVALNA KNJIGA, ki predstavlja kronološki pregled 105. tednov petkovega protestniškega gibanja, pojasnjuje kontekst časa in kraja, odpira razmišljanja različnih strokovnih avtorjev o protestniškem gibanju ter slikovno prikazuje utrinke z vseh posameznih protestov. Knjiga na več kot 300 straneh prikaže preko 450 fotografij priznanih fotografov in predstavlja najbolj nazoren, celosten in poglobljen uvid v več kot dveletno protestno gibanje. Ob tem gre zahvala ZRC SAZU, ki je omogočil izid te publikacije.

Razstava bo v Palači Cukrarna, na Ambrožev trgu 3, odprta pa bo od 26. maja do 11. junija 2023. Med tednom bo odprta od 14. do 20. ure, med vikendi pa od 10. do 20. ure.

V petek 26. 5. 2023 ob 19. uri vas vabimo na slavnostno otvoritev razstave, kjer se bodo – tako kot je bilo to več kot dve leti v navadi ob petkih zvečer – spet zbrale renomirane govorke in govorci, glasbenice in glasbeniki, umetnice in umetniki ter protestnice in protestniki iz cele Slovenije.

Ob krajšem kulturno protestniškem programu bomo postregli tudi s “socialističnim kaviarjem” in “Janezovimi solzami” predvsem pa se bomo skupaj spomnili, zakaj se je za svobodo, demokracijo in vladavino prava treba boriti tudi v prihodnje. Ne zamudite najbolj domiselne, angažirane in uporniške otvoritve letošnjega leta!  Prosimo, da nam potrdite udeležbo na otvoritvi in nam sporočite, če bi želeli prejeti tudi brezplačni izvod knjige.

Protestna ljudska skupščina

Pri izvedbi projekta kot so-organizatorji ali strokovni svetovalci sodelujejo tudi: Muzej novejše zgodovine Celje, Muzej narodne osvoboditve Maribor, Muzeji in galerije mesta Ljubljana – MGML, Slovenski etnografski muzej – SEM in ZRC SAZU.

Odprtje velike protestne razstave z naslovom 105 Petkov (Kolesarski protesti 2020-2022) (do 11. 6.); ob odprtju bo v založbi ZRC SAZU izšla tudi spremljevalna knjiga, ki predstavlja kronološki pregled 105 tednov petkovega protestniškega gibanja.

COMMENTS

Wordpress (0)