Andrej Grah Whatmough pravi bo spoštoval današnjo ustavno odločitev, ki pa po oceni Janše “v bistvu ne obstajate več. Lahko izbrišete profil. Zadošča profil vlada RS ključnik državljanska vojna” – TOPNEWS.si

Andrej Grah Whatmough pravi bo spoštoval današnjo ustavno odločitev, ki pa po oceni Janše “v bistvu ne obstajate več. Lahko izbrišete profil. Zadošča profil vlada RS ključnik državljanska vojna”

Andrej Grah Whatmough pravi bo spoštoval današnjo ustavno odločitev, ki pa po oceni Janše “v bistvu ne obstajate več. Lahko izbrišete profil. Zadošča profil vlada RS ključnik državljanska vojna”

V. d. generalnega direktorja Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Andrej Grah Whatmough je v odzivu zapisal, da spoštuje današnjo ustavno odločitev, po kateri je začasno zadržanje izvajanja pri delu novele zakona o RTVS odpravljeno. V skladu s sklepom ustavnega sodišča bo v predpisanem roku sklical prvo sejo novega sveta zavoda, so sporočili z RTVS.

Ustavno sodišče je namreč popoldne tudi uradno objavilo sklep o razveljavitvi zadržanja novele zakona o RTVS. Iz njega izhaja tudi, da se novi svet RTVS skladno z novelo konstituira najpozneje v sedmih dneh po objavi tega sklepa v uradnem listu. V tem roku vršilec dolžnosti generalnega direktorja oziroma oseba, ki ga nadomešča, skliče prvo sejo novega sveta, piše v sklepu. Posledično se lahko konstituirajo tudi drugi novi organi RTVS, ki jih predvideva novela.

Predsednik SDS Janez Janša je v odzivu na odločitev o preklicu zadržanja izvajanja novele zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS) na Twitterju zapisal, da od danes ustavno sodišče ne obstaja več. “Lahko izbrišete profil. Zadošča profil vlade,” je zapisal Janša in dodal, da “lahko odslej vsaka vlada s svojim zakonom po svoji podobi osvobodi RTVS”. Dodal je še, da lahko štirje ustavni sodniki v isti zadevi preglasujejo odločitev, ki jo je prej sprejelo pet sodnikov.

“Spet imamo enotno, svobodno oblast. Diktaturo,” je Janša še zapisal v enem od več tvitov, v katerih se je ostro odzval na sklep ustavnega sodišča. V enem od njih je znova uporabil tudi ključnik državljanska vojna.

V poslanski skupini Svoboda ob današnji odločitvi ustavnega sodišča kot ključna vidijo tri sporočila ustavnih sodnikov, med drugim, da zakon o RTVS iz leta 2005 dopušča mnogo večji vpliv politike na imenovanje članov programski svet RTVS, kot ga dopušča novela na sestavo novega sveta RTVS, je poudarila poslanka Svobode in prvopodpisana pod novelo zakona o RTVS Mojca Šetinc Pašek.

Pozdravljajo tudi dejstvo, da je ustavno sodišče kot pomembno okoliščino upoštevalo odločitev višjega delovnega in socialnega sodišča, ki je razsodilo, da je bilo imenovanje generalnega direktorja RTVS Andreja Graha Whatmougha na prvem razpisu nezakonito. Ob tem je Šetinc Pašek izpostavila še ugotovitev sodišča, da v aktualni sestavi za zdaj ni mogoče priti do vsebinske odločitve glede ustavnosti novele zakona o RTVS in je tako odpravilo začasno zadržanje.

Odločitev ustavnega sodišča v Svobodi vidijo kot zmago ljudi, ki so podporo zakonu izrazili tudi na referendumskem odločanju ter simbolno zmago vseh zaposlenih na RTVS, ki že več kot leto dni opozarjajo na kršitve profesionalnih novinarskih standardov. “Gre torej za žarek razuma pri tehtanju dveh pravic, pravice oziroma privilegija posameznih pritožnikov na ustavno sodišče, ki so si zaželeli neskončne mandate na RTVS in pravico javnosti do objektivne obveščenosti,” je prepričana Šetinc Pašek. To je po njenih besedah eden od zadnjih korakov k ohranitvi javnega medija, “politični barbarizem in pogrom” nad RTVS pa se končuje.

Da gre RTVS od tega trenutka po poti depolitizacije, je prepričan tudi vodja poslancev SD Jani Prednik. Pričakuje, da bo javni zavod v prihodnosti zgolj rasel in se vrnil na pot stare slave. Kot je spomnil, so stranke koalicije že v kampanji pred lanskimi parlamentarnimi volitvami obljubile depolitizacijo RTVS, a so se v zadnjem letu soočali s številnimi ovirami opozicije.

“Ta odločitev je pomembna za vse, ki so v zadnjem letu trdo delali za to, da se javni servis osvobodi vseh političnih pritiskov, predvsem pa je to znak zaupanja in trenutek veselja za vse zaposlene, ki so neumorno opozarjali na vse nepravilnosti na RTVS,” je ocenil vodja poslancev Levice Matej Tašner Vatovec.

Po njegovih besedah je to tudi priznanje vsem, ki so v referendumski kampanji prispevali podpise podpore in novelo zakona podprli tudi na samem referendumskem glasovanju. “Danes je dan, ko si lahko oddahnemo in gledamo naprej, kako bo RTVS spet zaživela kot polnopravni oziroma čistokrvni javni servis za vse gledalce, ne samo za točno določeno skupino ljudi,” je prepričan.

 Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je kot zastopnica stranke v postopku pred ustavnim sodiščem pozdravila odločitev sodišča o preklicu zadržanja novele zakona o RTVS. “Menim, da je zmagala pravna država in da je zmagalo varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin,” je dejala v izjavi za medije.

Kot je navedla v izjavi v DZ, ustavno sodišče pri odločanju tehta med različnimi človekovimi pravicami in odločiti se mora za tisto, ki je močnejša. “In v tem primeru je po mojem mnenju močnejša pravica javnosti do objektivne obveščenosti,” je dejala Klakočar Zupančič.

Spomnila je, da današnja odločitev ustavnega sodišča ni dokončna, na to bomo verjetno še čakali nekaj časa, ker samo ustavno sodišče ugotavlja, da nima zahtevane večine za ugotovitev protiustavnosti izpodbijanega akta, torej novele zakona o RTVS. “In zelo modro so se ustavni sodniki pri svoji odločitvi naslonili na primerjalno pravno ureditev, in sicer nemško ureditev, ker pač naša zakonodaja ne ureja primera, kakršen se je zgodil sedaj na ustavnem sodišču, in sicer, da kadar ni zahtevane večine za ugotovitev protiustavnosti akta, potem ta akt ostane v veljavi,” je dejala predsednica DZ, sicer pravnica in nekdanja sodnica. Ustavno sodišče je to apliciralo na začasno zadržanje, novela pa tako ostaja v veljavi.

Izpostavila je, da se s tem ne uveljavlja zgolj volja zakonodajalca, ampak tudi volja volivcev, ki so zakon potrdili na referendumu.

Svojo odločitev so ustavni sodniki podkrepili še z enim za Klakočar Zupančičevo zelo pomembnim argumentom, in sicer s sodbami sodišč o nezakonitem imenovanju Andreja Graha Whatmougha za generalnega direktorja RTVS ter nezakoniti razrešitvi direktorice televizije Natalije Gorščak.

Tako predsednica DZ ocenjuje, da je šlo za edinstven primer in modro odločitev ustavnega sodišča, pri čemer pa opozarja, da bo seveda nekoč “moralo ustavno sodišče odločati o skladnosti tega akta z ustavo, ampak za sedaj je tako”.

“Odločitev seveda sprejemamo, jo spoštujemo, smo z njo zadovoljni in si želimo, da RTVS zopet zasije v svojem sijaju, da se vrne objektivno in strokovno poročanje in kot nekdo, ki zastopa stranko v postopku, tudi sprejemam to odločitev kot pravično, pravilno, zakonito in ustavno,” je sklenila Klakočar Zupančič.

Ustavno sodišče je namreč danes objavilo sklep o razveljavitvi zadržanja pri delu novele zakona o RTVS. Iz njega izhaja tudi, da se novi svet zavoda skladno z novelo konstituira najpozneje v sedmih dneh po objavi tega sklepa v uradnem listu. Posledično se lahko konstituirajo tudi drugi novi organi zavoda, ki jih predvideva novela.

DZ je na ustavno sodišče podal predlog za izločitev sodnika Klemna Jakliča z ustavne presoje novele zakona o RTVS. Jaklič je namreč v referendumski kampanji leta 2005 zagovarjal zakonske rešitve, ki jih zakon, ki je predmet ustavnopravne presoje, spreminja, zato se poraja dvom v njegovo nepristranskost, so zapisali v predlogu. Jaklič sicer pri današnji odločitvi ustavnega sodišča ni sodeloval.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko po odločitvi ustavnega sodišča, ki je razveljavilo zadržanje novele zakona o RTVS, pričakuje, da se bodo na RTVS po enoletni agoniji začele urejati napete razmere. RTVS je javni medij, ki lahko svoje poslanstvo opravlja le ob zagotovljeni avtonomiji ter neodvisnosti novinarskega in uredniškega dela, je poudarila.

Ministrica zdaj pričakuje, da se bo na Radioteleviziji Slovenija (RTVS) v skladu s postopki konstituiral novi svet, nato pa da bodo stekli postopki za imenovanje nove uprave, je dejala v izjavi za medije.

“Nato se mora začeti proces urejanja stanja na RTVS, torej dialog z zaposlenimi. Vsa opozorila, ki so jih dali v svojih stavkovnih zahtevah v zadnjem letu, morajo sprožiti razpravo in urediti delovne pogoje za neodvisno delo novinarjev, urednikov in avtonomijo našega javnega medija,” je poudarila.

Spomnila je, da je bila novela zakona v DZ potrjena lansko poletje, kasneje pa so spremembe na referendumu večinsko potrdili tudi volivci.

Na vprašanje, ali bodo v ministrstvu v kratkem šli v celovito spremembo zakona o RTVS ali bodo čakali na dokončno odločitev ustavnega sodišča, je odgovorila, da se morajo najprej urediti razmere na RTVS, kasneje pa so mogoče tudi spremembe, o katerih že razmišljajo in so jih že napovedali.

Da uveljavitev zakona pomeni umik strankarske politike iz RTVS Slovenija, so sporočili iz ministrstva za kulturo. Država je dolžna poskrbeti za avtonomijo in pogoje za delo na javnem medijskem servisu, kar je po mnenju vlade tudi temeljni namen novega zakona: zagotoviti institucionalno in programsko avtonomijo RTVS ter zaščititi novinarsko in uredniško neodvisnost. Šele takrat bo RTVS dejansko postala javni in ne državni medij, v rokah strankarske politike, so še dodali.

Ustavno sodišče je namreč popoldne tudi uradno objavilo sklep o razveljavitvi zadržanja novele zakona o RTVS. Iz njega izhaja tudi, da se novi svet RTVS skladno z novelo konstituira najpozneje v sedmih dneh po objavi tega sklepa v uradnem listu. V tem roku vršilec dolžnosti generalnega direktorja oziroma oseba, ki ga nadomešča, skliče prvo sejo novega sveta, piše v sklepu. Posledično se lahko konstituirajo tudi drugi novi organi RTVS, ki jih predvideva novela.

COMMENTS

Wordpress (0)