Ekskluzivno: Anonimka o “patriotskih igrah” v tajni službi Sovi ali kako sem postal “medijski morilec št. 1 po naročilu DČ-ja (Damirja Črnčeca)” – TOPNEWS.si

Ekskluzivno: Anonimka o “patriotskih igrah” v tajni službi Sovi ali kako sem postal “medijski morilec št. 1 po naročilu DČ-ja (Damirja Črnčeca)”

Ekskluzivno: Anonimka o “patriotskih igrah” v tajni službi Sovi ali kako sem postal “medijski morilec št. 1 po naročilu DČ-ja (Damirja Črnčeca)”

V obveščevalno varnostnih strukturah sodeč po anonimki, ki smo jo prejeli na Topnews.si, divja prava vojna.  Anonimka, ki je očitno nastala  v Sovi, je bila napisana novembra lani,  ko  je,  kot lahko sklepamo po besedilu anonimke,  zaradi spora  z Robertom Golobom odstopila nekdanja notranja ministrica Tatjana Bobnar.

Avtor/ avtorji  anonimke, ki odpira drobovje tajne službi   je sodeč po vsebini in obliki, očitno nastala med zaposlenimi v Sovi in je bila napisana v času, ko je bil sedanji direktor Sove Joško Kadivnik še vršilec dolžnosti. Vlada  ga je 24. novembra  lani  imenovala za direktorja Sove s polnimi pooblastili.  Kadivnik je vršilec dolžnosti postal junija lani, potem ko je vlada na svoji prvi seji razrešila njegovega predhodnika Janeza Stuška. Vsebina pa kaže na to, da ima služba velik problem.

Zanimivo je, da je zapis prišel v javnost  več kot pol leta po tem, ko je  dokument nastal. Razlogov za to je lahko več. Služba je po  slavni aretacija domnevnih ruskih vohunov,  “ki bi lahko bila največji uspeh Sove doslej,” imela tudi manj slavno obdobje, ker ni odkrila kibernetskega napada na MZZ, ki naj bi trajali celo več  let.

Anonimka  datirana z novembrom 2022 državnemu sekretarju na obrambnem ministrstvu Damirju Črnčecu med drugim  očita, “da si je pod krinko anonimnosti  zgolj zato, ker je začutil, da si je pridobil zaupanje predsednika vlade dr. Goloba in s tem (dobil) določen vpliv na kadrovske zadeve”.

Ob tem spomnimo, da  je v medijih  med imeni  za notranjega ministra konec lanskega leta  zaokrožilo tudi ime državnega sekretarja na obrambnem ministrstvu Damirja Črnčeca, ki je sicer osrednji lik šest strani dolge anonimke in  ki razkriva  domnevne intrige znotraj varnostno obveščevalne strukture države.

Anonimka je očitno nastala v okoliščinah in času, ko se se pojavili namigi o tem , da bo Črnčec postal minister za notranje zadeve  namesto Tatjane Bobnar. Intenca ali namen anonimnega avtorja/avtorjev pa je,  spraviti Damirja Črnčeca čim dlje od Svobode in vzvodov odločanja in oblasti.

Scenarij po katerem bi v naslednjih mesecih, kot je zapisano v anonimki,  “Črnčec postal notranji minister, ki bo svojo funkcijo uporabljal izključno za lastne ambicije -tj- nadzor nad informacijami, preiskavami, trženje informacij s tujimi agenti ter za prikrito obračunavanje s političnimi nasprotniki in konkurenti prek njemu naklonjenih medijev”, se očitno ni uresničil, kar kaže na to, da analitika ni najbolj močna stran avtorja/avtorjev anonimke.

Med razlogi zakaj je anonimka prišla v javnost pa bi lahko bilo tudi dejstvo, da je Damir Črnčec  prejšnji teden, poleg Marjana Šarca  bil odlikovan  “z medaljo za pomoč oboroženim silam Ukrajine za pomemben osebni prispevek k razvoju oboroženih sil Ukrajine ter plodno sodelovanje z Ministrstvom za obrambo Ukrajine”.

Čeprav je pred dnevi  Andrij Taran je  obrambnemu ministru Marjanu Šarcu v imenu ukrajinskega ministrstva za obrambo vročil častni znak, državnemu sekretarju na ministrstvu za obrambo Damirju Črnčecu pa medaljo za njun prispevek k poglabljanju odnosov med Slovenijo in Ukrajino ter za pomoč in podporo pri obrambi Ukrajine, se je, kot izhaja iz anonimke Damir Črnčec se je nekomu  v Sovi  ali bolj natančno v politiki globoko zameril, saj  mu  avtor ali avtorji anonimke očitajo celo  ambicijo , “da želi postati predsednik vlade”.

Potrebno je tudi opozoriti, da je imel DČ že v preteklosti interes postati predsednik vlad, ko je bilo očitno. da bo moral predsednik SDS Janša na prestajanje zaporne kazni, zato ga je slednji odstranil iz svojega zaupnega kroga, ker mu je želel DĆ s svojimi somišljeniki prevzeti stranko“, je med drugim zapisano v anonimki, ki se v glavnem ukvarja z profilom DČ-ja

To je sicer nekoliko v neskladju z  zapisom:  “…Istočasno nekateri opozarjajo, da je vprašanje, če je DČ dejansko zares prekinil vse stike z SDS, saj dopuščajo možnost, da bi lahko igral dvojno igro in da bo ob primernem času ponovno prestopil v tabor SDS”.

Najbolj šibka ali netočna, zavajajoča in mirno lahko zapišemo lažna točka anonimke pa je domnevna povezava ali vpliv DČ-ja na medije in novinarje med katere anonimka uvršča Igorja Kršinarja novinarja Reporterja , Suzano Perman novinarko – že nekaj čas urednico in voditeljico POP TV-ja , Vladimirja Voduška in Vesno Vukovič, ki je po nastopu Golobove vlade najprej bila tiskovna predstavnica, sedaj pa generalna sekretarka Svobode in že nekaj časa ni več v medijih.

Med medije, ki naj bi domnevno izvajali medijske umore z objavljanjem člankov  po naročilu DČ-ja  je pisec ali pisci anonimke uvrstil tudi Topnews.si in mojo malenkost, kar je prav gotovo izmišljotina in in čista laž ali pa avtor/avtorji anonimke ne berejo in gledajo posnetkov  Topnews.si.  “Vladimir Vodušek  (Topnews) izvaja medijske umore  z objavljanjem člankov po naročilu DČ-ja,”  avtor/avtorji anonimke  med drugi očitajo medijskemu portalu Topnews. si.

Ob tem bi na avtorja/avtorje naslovil vprašanje  koliko mrtvih leži na medijskem bojišču v državi, ki jih je pokopal  portal Topnews.si? Kot novinar v 35. tih letih nikoli nisem delal po naročilu in   za razliko od drugih medijev in novinarjev, ki so morda  to počeli ali  počnejo, sem zato plačal tudi visoko, previsoko ceno.

Za objavo anonimke smo se odločili tudi zato, ker neznani avtor/avtorji iz Sove očitno del službenega časa namenjajo novinarjem in medijem, med katerimi je tudi Topnews.si in zato, ker  si v uredništvu Topnews.si in Toptv takih očitkov enostavno ne dovolimo.

Anonimka je kot rečeno očitno nastala v okoliščinah in času, ko se se pojavili namigi o tem, da bo Črnčec postal minister za notranje zadeve  namesto Tatjane Bobnar. Intenca ali namen anonimnega avtorja/avtorjev pa je spraviti Damirja Črnčeca čim dlje od Svobode in vzvodov odločanja in oblasti.

Je pa še ena zanimivost ali koincidenca, da je anonimka prišla v javnost po tem, ko je v ponedeljek izšla nova številka  Reporterja z naslovno temo o “Kitajski utrdbi tajnih agentov”.  Ali gre zgolj za naključje?

Anonimka pa, kljub evidentnim netočnostim, kar sicer postavlja pod vprašaj  tudi ostalo vsebino, vseeno  razkriva , da so odnosi , ko gre za občutljivo področje varnostno obveščevalnega aparata države, vpliva in nadzora nad njim, daleč od idiličnih.

Anonimka_compressed

COMMENTS

Wordpress (0)