Ameriški predsednik Joe Biden je izbral novega vodjo Agencije za nacionalno varnost (NSA) Timothyja Haugha – TOPNEWS.si

Ameriški predsednik Joe Biden je izbral novega vodjo Agencije za nacionalno varnost (NSA) Timothyja Haugha

Ameriški predsednik Joe Biden je izbral novega vodjo Agencije za nacionalno varnost (NSA)  Timothyja Haugha

Ameriški predsednik Joe Biden je izbral novega vodjo Agencije za nacionalno varnost (NSA) in Kibernetskega poveljstva ZDA, ki skupaj vodita večji del ameriške kibernetske obrambe in vojskovanja. Imenoval je generala zračnih sil Timothyja Haugha, ki bo po potrditvi v senatu zamenjal generala kopenskih sil Paula Nakasoneja.

Nakasone je obe agenciji vodil od maja 2018, letos pa se namerava upokojiti.

Haugh bo prevzel tudi vodenje ameriških prizadevanj za okrepitev ukrajinske kibernetske varnosti in izmenjavo informacij z ukrajinskimi silami, ki se borijo proti ruski invaziji.

Nadzoroval bo programe za odkrivanje in preprečevanje tujega vmešavanja v ameriške volitve, pa tudi tiste, ki so usmerjeni proti kibernetskim kriminalcem, odgovornim za napade z izsiljevalsko programsko opremo.

Na potrditev v senatu bo moral Haugh nekoliko počakati, saj se je republikanski senator Tommy Tuberville iz Alabame odločil, da bo blokiral vsa vojaška imenovanja, ker mu ni všeč, da v oboroženih silah ZDA obstaja pravica do umetne prekinitve nosečnosti. Tuberville zahteva, da iz proračuna prenehajo plačevati vojakinjam, ki morajo zaradi republikanskih prepovedi splava po zveznih državah potovati v druge zvezne države.

Nekaj je tudi političnih prepirov o tem, da bi morali dve agenciji voditi dve različni osebi, čeprav je Nakasone večkrat dejal, da je bolje, če obe vodi en poveljnik, saj ima tako boljši pregled in lahko učinkoviteje ukrepa.

Haugh je poklicni vojaški obveščevalec in prejemnik bronaste zvezde, ki se podeljuje pripadnikom vojske za junaštvo ali izjemne dosežke na bojišču. Od avgusta je namestnik poveljnika v kibernetskem poveljstvu ZDA..

COMMENTS

Wordpress (0)