(V ŽIVO) Glas ljudstva pred predsedniško palačo, ker jih Pirc Musarjeva ni povabila na “predsedničin forum” o zdravstvu – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Glas ljudstva pred predsedniško palačo, ker jih Pirc Musarjeva ni povabila na “predsedničin forum” o zdravstvu

(V ŽIVO) Glas ljudstva pred predsedniško palačo, ker jih Pirc Musarjeva ni povabila na “predsedničin forum” o zdravstvu

V iniciativi Glas ljudstva so presenečeni, ker niso prejeli vabila na torkov prvi forum predsednice republike Nataše Pirc Musar, kjer bodo razpravljali o problematiki zdravstva. Na forumu bi si tudi v iniciativi želeli predstaviti svoja stališča in predloge ukrepov, je na novinarski konferenci poudaril predstavnik iniciative Jaša Jenull.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar bo v torek na Brdu pri Kranju organizirala prvi forum, in sicer na temo zdravstva. Področje zdravstva je namreč eno temeljnih strateških področij, ki mu bo predsednica v tem letu posvetila posebno pozornost, so sporočili iz njenega urada.

Poleg ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana bodo na forumu sodelovali ugledni strokovnjaki s področja zdravstva, politike ter predstavniki civilne družbe, ki bodo skupaj razpravljali o aktualnih temah na področju zdravstva in predlagali rešitve za izboljšanje stanja.

“Bili smo šokirani in presenečeni nad tem, da se je zgodila napoved tega posveta in da predstavniki iniciative Glas ljudstva nismo bili vabljeni, da predstavimo svoja stališča, da predstavimo svoje zakone, da predstavimo stvari, na katere opozarjamo že vsaj pol leta,” je dejal Jenull.

Kot je dodal, imajo v iniciativi občutek, da vlada, DZ, zdaj pa tudi Pirc Musar, veliko govorijo o sodelovanju s civilno družbo, a kritične glasove, ki opozarjajo na probleme, porivajo na rob.

So pa, tako Jenull, v uradu predsednice sicer na predsedničin forum povabili tudi posamezne člane iniciative, a zgolj kot poslušalce. “Glede na resnost situacije se nam to nikakor ne zdi primerno,” je poudaril.

Predstavnik iniciative Dušan Keber je na novinarski konferenci potrdil, da je prejel vabilo predsednice republike, a da se je potem, ko je izvedel, da je vabljen le kot poslušalec, odločil, da se dogodka ne bo udeležil.

Jenull je dodal, da so se vse napovedi iniciative glede zdravstvenega sistema v preteklih mesecih uresničile. Med pravilnimi napovedmi iniciative je izpostavil napoved, da interventni izhodni covidni zakon ne bo skrajšal čakalnih vrst, ter napoved, da bo omenjeni zakon zdravnike v javnem sektorju spodbudil k dodatnemu popoldanskemu delu.

Ker so se, tako Jenull, v preteklih mesecih izkazali kot eden najbolj kredibilnih zagovornikov javnega zdravstva, od predsednice Pirc Musar v iniciativi zato pričakujejo, da bodo na naslednjem posvetu imeli možnost svoje ukrepe in rešitve predstaviti njej in širši javnosti.

V iniciativi so danes sicer predstavili tudi nadaljnje korake, med drugim napovedujejo pripravo amandmaja na novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, v katerem bodo predlagali pravičnejši proporcionalen način zbiranja dodatnega zdravstvenega prispevka.

Po koncu novinarske konference pa so uradu predsednice ponovno predali predlog zakona o nujnih ukrepih za zagotovitev stabilnosti zdravstvenega sistema, ki so ga pripravili v iniciativi.

“Odzvali se bomo na jutrišnji Predsedničin forum, na katerem naj bi o zdravstvu razpravljali strokovnjaki s področja zdravstva, politike in predstavniki civilne družbe. Iniciativa Glas ljudstva na forum ni bila vabljena, čeprav je to edina širša civilna iniciativa, ki se že več mesecev dosledno, jasno, nedvoumno in javno ter glasno zavzema za ohranitev in krepitev vsem dostopnega javnega zdravstva, opozarja na stiske in interese oseb brez izbranega osebnega zdravnika in privatizacijske apetite nekaterih akterjev v slovenskem zdravstvu. Svojo strokovnost in konstruktivnost smo v preteklih mesecih utemeljili tudi s pripravo kar treh zakonov na zdravstvenem področju in se hkrati pokazali za bolj verodostojen vir podatkov in analiz trenutnega zdravstvenega stanja od samega ministrstva. (https://www.24ur.com/novice/slovenija/Ministrstvo-navajalo-napacne-podatke.html)

Napovedi predsedničinega foruma, neposredno po Veliki stavki pacientov, ki jo je Glas ljudstva organiziral 10. januarja 2023, smo bili veseli, saj smo jo razumeli kot možnost, da bodo svoje poglede predstaviti tudi tisti deli družbe, ki so običajno izločeni iz odločevalskih procesov. Iz vsebine vabila pa ugotavljamo, da so v veliki večini vabljeni govorci in govorke, ki predstavljajo akterje v zdravstveni dejavnosti ali pa so celo nosilci idej o podjetniškem organiziranju zdravstvene dejavnosti in torej nadaljnje privatizacije sistema. Posamezni člani naše iniciative so sicer v zadnjem trenutku prejeli vabila, da se udeležijo posveta zgolj osebno, kot poslušalci in ne kot predstavniki iniciative oziroma kot sodelujoči govorci, kar se nam zdi povsem omalovažujoče in neskladno z domnevnim namenom posveta.

Glede na dnevni red in seznam govorcev (v prilogi) ugotavljamo, da forum ne naslavlja najbolj perečih vprašanj: zavarovancev in zavarovank brez izbranega zdravnika (katerih število še vedno narašča – ambulante za neopredeljene paciente pa problema ne rešujejo), daljšanja čakalnih vrst (ki trenutno naraščajo celo na kritičnem področju prvih specialističnih pregledov) in nezadržnega odtekanja javnega denarja za zdravstvo v zasebne žepe (ki ga je izrazito potenciral vladni interventni zakon). Prav tako posvet ne namerava obravnavati socialno nepravičnega pavšalnega prispevka za nadomestitev prihodkov dopolnilnega zavarovanja (po katerem bi najrevnejši morali prispevati 4% svojih mesečnih prihodkov najbogatejši pa manj od 0,3%).

Čeprav naj bi bil forum priložnost za razpravo strokovnjakov, politikov in civilne družbe, vse kaže, da gre zgolj za iskanje dodatnih utemeljitev za razgradnjo javnega zdravstva in ponovno zgolj deklarativno vključevanje civilne družbe, pri katerem so v naprej izključeni vsi potencialno kritični glasovi.

Predsednici bomo po novinarski konferenci posredovali naš predlog interventnega zakona in jo pozvali, da v prihodnje naslovi resnično kritična vprašanja na področju zdravstva in pri tem sodeluje s civilno družbo, ki se bori za pravice vseh pacientk in pacientov do ustavno zagotovljene kvalitetne, pravočasne in enakopravne zdravstvene oskrbe.

Ob koncu konference bomo napovedali tudi naše naslednje korake.

Vabljeni!

Z lepimi pozdravi,

civilna iniciativa Glas ljudstva

Program - Prvi predsedničin forum 23 5 2023

V iniciativi Glas ljudstva so danes na novinarski konferenci, ki smo jo prenašali v živo na Topnews.si in Youtube kanalu Toptv.si,  izrazili presenečenje, ker niso prejeli vabila na torkov prvi forum predsednice Pirc Musar. Na forumu bi si tudi v iniciativi želeli predstaviti svoja stališča in predloge ukrepov, je poudaril predstavnik iniciative Jaša Jenull.

 

 

Trditve, da iniciativa Glas ljudstva ni vabljena in ne bo mogla razpravljati na torkovem prvem predsedničinem forumu, na katerem bodo govorili o zdravstvu, ne držijo, so poudarili v uradu predsednice republike Nataše Pirc Musar. Na forum je vabljenih več kot 60 aktivnih poslušalcev, ki bodo lahko razpravljali o predstavljenih izhodiščih, so dodali.

Med vabljenimi so trije predstavniki iniciative Glas ljudstva – Dušan Keber, Brigita Skela Savič in Nevenka Lekše, ki pa se je že predhodno opravičila, so pojasnili v uradu predsednice. “Sicer pa je namen foruma konstruktivno povezovanje, delitve in konflikti ne prinašajo kakovostnega zdravstvenega sistema,” so še poudarili.

V iniciativi Glas ljudstva so danes na novinarski konferenci izrazili presenečenje, ker niso prejeli vabila na torkov prvi forum predsednice Pirc Musar. Na forumu bi si tudi v iniciativi želeli predstaviti svoja stališča in predloge ukrepov, je poudaril predstavnik iniciative Jaša Jenull.

Program foruma je razdeljen na tri glavne tematske sklope, ki bodo namenjeni demografski sliki, učinkoviti organizaciji in upravljanju ter racionalizaciji za večjo učinkovitost.

Poleg ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana bodo na forumu sodelovali ugledni strokovnjaki s področja zdravstva, politike ter predstavniki civilne družbe, ki bodo skupaj razpravljali o aktualnih temah na področju zdravstva in predlagali rešitve za izboljšanje stanja.

 

COMMENTS

Wordpress (0)