(VIDEO) Bizarni performans v Kumrovcu: Kako se se Hrvati v Kumrovcu spravili nad Tita? – TOPNEWS.si

(VIDEO) Bizarni performans v Kumrovcu: Kako se se Hrvati v Kumrovcu spravili nad Tita?

(VIDEO) Bizarni performans v Kumrovcu: Kako se se Hrvati v Kumrovcu spravili nad Tita?

“Tudi pri sosedih se dogaja,” je na Twitterju zapisal Janez Janša in objavil link do videa od Velimirja Bujanca Bujice iz katerega je razvidno, da so člani tako imenovanega  “Domovinskega gibanja” v Kumrovcu, rojstnem kraju Josipa Broza, Titov spomenik prekrili s ponjavo!

Domovinsko gibanje je  namreč danes objavilo posnetek nastopa iz Kumrovca. Tam so namreč njihovi člani na čelu z Igorjem Peternelom, Josipom Jurčevićem in Vladom Marićem prižigali sveče in položili vence za “hrvaške žrtve jugoslovanskega komunističnega režima”, kot poročajo na Facebooku.

A to še ni vse, saj so v čast žrtvam s ponjavo prekrili spomenik Josipa Broza Tita . Posnetek prikazuje, kako pod Titov spomenik najprej položijo venec in sveče, nato pa ga pokrijejo s ponjavo. Na začetku je bila zaigrana pesem “Croatio, iz duše te ljubim”, kmalu pa je zapela “Oj, Hrvatska mati”, nato pa še “Ljepa li si.”

Kot poroča Bujanec  “so med simboličnim nastopom so zapeli domoljubne pesmi, prižgali sveče in položili vence za majske žrtve Titovih jugoslovanskih partizanov. Člani DP so tako protestirali proti vsiljenemu molku o jugokomunističnih zločinih na čelu z dr. Josip Jurčević, Vlado Marić in drugi. Igorja Peternela, ki je pozival Hrvate, naj storijo enako po vsej Domovini, kjer koli so podobni spomeniki! Agramerji z Goranom Jelićem na čelu so se pridružili domoljubnemu gibanju, kmalu je na kraj dogodka prispela tudi policija … Sledila je identifikacija predsednika zagrebške organizacije DP dr. Igorja Peternela, policist v civilu pa je pozval zbranih 19 članov gibanja, naj odstranijo ponjavo, s katero so prekrili Brozov spomenik! dr. Josip Jurčević, koordinator upravnega odbora DP in profesor novejše zgodovine – je policista podučil, da je diktator in zločinec, na kar je policist v civilu vseeno vztrajal, da mora odstraniti ponjavo! Več zbrani člani DP niso komentirali, ampak so se le pozdravili in mirno razšli. Domnevno; ponjavo s spomenika odstranila neznana Titova privrženca, ki sta se pojavila šele, ko je pred Titovo  rojstno hišo prispela policija…”

Dogodek, ki je, vsaj po odzivih na družbenih omrežjih, navdušil podpornike Janeza Janše,  je padel v  pregreto  domače politično ozračje zaradi ukinitve dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja. Golobova vlada je  namreč na dopisni seji razveljavila sklep o razglasitvi nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja.

 

V Domovinskem gibanju pravijo, da je bil “cilj performansa pred rojstno hišo zloglasnega Broza, enega izmed desetih največjih zločincev na svetu, ohraniti pred pozabo na tisoče in tisoče nedolžno pomorjenih Hrvatov in Hrvatk – žrtev vojne in desetletne komunistične diktature, ki so zelo upravičeni do sočutja, časti in priznanja njihovega neskončnega trpljenja.«

Pozval je, naj se zajamejo vse podobne funkcije
»Naj so žrtve Titovih partizanov, s katerimi je diktatorjev režim napolnil na stotine jam po koncu II. svetovna vojna, jok do neba! Naši dedki in babice, očetje in matere, bratje in sestre še vedno ležijo v množičnih grobovih, brez imen – na območju Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine …«, so sporočili.

»Gre za grozljivo pričevanje najhujšega zločina protihrvaškega režima in sistematičnega množičnega usmrtitve – predvsem mladih, o katerih se dolgo ni smelo niti pisati, danes pa se o njih premalo govori. . Najhuje pa je, da za krvave zločine nad našim narodom nihče ni ustrezno odgovarjal niti tri polna desetletja po padcu komunizma in razpadu Titove Jugoslavije,« pravijo v Domovinskem gibanju.

Poročajo še, da je Peternel iz Kumrovca ​​po prekrivanju Tita pozval, naj po vsej Hrvaški “z enako simbolično gesto – prekrijejo vsa podobna znamenja in spomenike, ki spominjajo na režim in sistem, ki ga naša država žal še nima sprijazniti – kot so se nekatere druge, veliko bolj demokratične države srednje in vzhodne Evrope.”

COMMENTS

Wordpress (0)