V Hirošimi “bodo voditelji G7 poskušali s sankcijami še bolj pritisniti na Rusijo in doseči enotno stališče glede naraščajočega vpliva Kitajske” – TOPNEWS.si

V Hirošimi “bodo voditelji G7 poskušali s sankcijami še bolj pritisniti na Rusijo in doseči enotno stališče glede naraščajočega vpliva Kitajske”

V Hirošimi  “bodo voditelji G7 poskušali s sankcijami še bolj pritisniti na Rusijo in doseči enotno stališče glede naraščajočega vpliva Kitajske”

V japonski Hirošimi bo od danes do nedelje potekal vrh skupine sedmih gospodarsko najbolj razvitih držav (G7). V ospredju srečanja bodo vojna v Ukrajini, odnosi s Kitajsko in svetovni jedrski arzenal. Po napovedih bodo voditelji G7 poskušali s sankcijami še bolj pritisniti na Rusijo in doseči enotno stališče glede naraščajočega vpliva Kitajske.

Voditelji držav skupine bodo sicer obravnavali številne teme, od energetike do umetne inteligence. Poudarek bo na preprečevanju Rusiji, da se izogne sankcijam, uvedenim po napadu na Ukrajino.

Ob tem naj bi želela skupina po navedbah več diplomatov med drugim omejiti več milijard evrov vreden izvoz surovih diamantov iz Rusije. V zvezi s tem naj bi na vrhu tudi sprejeli izjavo, poročajo tuje tiskovne agencije. Vrha se bo glede na napoved japonske vlade virtualno udeležil tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

V kontekstu odnosov s Kitajsko naj bi voditelji izrazili enotnost glede vprašanja Tajvana in razpravljali o tem, kako zmanjšati odvisnost dobavnih verig od Kitajske, ne da bi pri tem dodatno zaostrili odnose s Pekingom.

Po pričakovanjih bodo voditelji ob koncu vrha med drugim sprejeli izjavo o jedrskem razoroževanju. V luči tega je japonski premier Fumio Kishida za kraj srečanja izbral Hirošimo, simbol tega, kar jedrsko orožje lahko povzroči.

Tokratni vrh G7 bo potekal v razširjeni sestavi, saj si Japonska prizadeva povečati vpliv bloka v državah v razvoju. Med udeleženci bodo tudi predstavniki Brazilije, Indije, Komorov, Cookovih otokov, Indonezije, Vietnama, Avstralije in Južne Koreje.

COMMENTS

Wordpress (0)