Janez Janša: “Nikoli nisem pozival k nasilju in oboroževanju”- Dominika Švarc Pipan: “Takšni pozivi lahko koga spodbodejo, da vzame stvari v svoje roke” – TOPNEWS.si

Janez Janša: “Nikoli nisem pozival k nasilju in oboroževanju”- Dominika Švarc Pipan: “Takšni pozivi lahko koga spodbodejo, da vzame stvari v svoje roke”

Janez Janša: “Nikoli nisem pozival k nasilju in oboroževanju”- Dominika Švarc Pipan: “Takšni pozivi lahko koga spodbodejo, da vzame stvari v svoje roke”

 

SDS bo uporabila vsa parlamentarna sredstva, ki jih ima na voljo, da se “zlovešče napovedi aktualne vlade” ne bodo uresničile, napoveduje prvak stranke Janez Janša. Na vprašanje o spornih pozivih k nasilju in oboroževanju pa je dejal, da sam k temu ni nikoli pozival.

Ministrstvo za pravosodje je namreč na okrožno državno tožilstvo naznanilo sume kaznivih dejanj, in sicer za različna kazniva dejanja, med drugim javno spodbujanje nasilja ter pozivanje k oboroženemu uporu in rušenju ustavne ureditve, je danes pojasnila ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan.

Sporni naj bi bili zlasti zapisi na družbenih omrežjih nekaterih posameznikov s pozivi k nasilju in oboroževanju, pri čemer so se nekateri pojavljali tudi kot odziv po zapisu predsednika SDS Janše, da je vlada z ukinitvijo dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja “napovedala novo državljansko vojno”.

Janša je v današnjem odzivu poudaril, da sam pozivov k oboroževanju ni dajal. “Verjamem pa, da se je marsikdo te zlovešče poteze aktualne vlade, ki zelo spominja na čase, za katere smo mislili, da so za vedno minili, ustrašil,” je dejal. Ministrica vlade, ki je storila “zavržno dejanje”, pa je tako po njegovem prepričanju torej ovadila samo sebe.

Tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki je izjave, ki so bile po vladni odločitvi o ukinitvi dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja objavljene na družbenih omrežjih, ocenila kot zelo nevarne, je po Janševem mnenju očitke naslovila na napačen naslov. “Mora ga nasloviti na drugi vogal stavbe, v katerem domuje,” meni Janša.

Glede svojega zapisa na Twitterju pa je prvak SDS dejal, da je ob osamosvajanju takratni predsednik skupščine Republike Slovenije France Bučar dotedanje obdobje razglasil za konec državljanske vojne. Aktualna vlada pa po njegovih besedah torej ukinja dan spomina na žrtve časa, ki ga je Bučar označil za državljansko vojno. “Kaj lahko torej rečemo drugega kot to, da ta vlada v Slovenijo vrača duh državljanske vojne. In to obsojamo,” je še navedel Janša.

V NSi ob izjavah s pozivi k nasilju in oboroževanju, ki so sledile vladni odločitvi o ukinitvi dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja poudarjajo, da si morajo vse politične stranke prizadevati stopiti korak nazaj in prispevati k umiritvi razmer. “V svojih ravnanjih moramo biti premišljeni, odzive pa je potrebno ustrezno odmeriti,” menijo.

“Splošno vzdušje v naši državi se zaostruje, posamezna dejanja vlade in nekatere nepremišljene izjave na družbenih omrežjih pa situacijo še dodatno razvnemajo,” so v sporočilu za javnost opozorili v opozicijski NSi.

Povsem neprimerni so po njihovem mnenju tudi pozivi k nasilju in celo državljanski vojni ter ne prispevajo k umiritvi situacije. “Odgovorni politiki bi se morali zavedati teže posledic takšnih pozivov in bi se jih morali vzdržati,” so pozvali.

Ob tem so dodali, da so rane slovenske polpretekle zgodovine globoke in boleče, naloga odgovorne politike pa je, da te rane zaceli in ljudi združuje ter pomirja. “Kot kaže se največja vladna stranka in stranke koalicije ne zavedajo svoje odgovornosti in posledic svojih nepretehtanih odločitev,” ocenjujejo v NSi. Ukinitev Muzeja slovenske osamosvojitve in izbris spominskega dneva na žrtve komunističnega nasilja so po njihovem prepričanju napačne odločitve, ki nas oddaljujejo od narodne sprave, pomiritve in mirnega sobivanja. “S takimi enostranskimi in nepremišljenimi dejanji se žal na napačen način ponovno odpira najbolj boleča poglavja naše polpretekle zgodovine,” so še dodali.

 

Vlada je namreč na torkovi dopisni seji preklicala sklep o razglasitvi 17. maja kot nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, ki ga je sprejela prejšnja vlada pod vodstvom Janeza Janše maja lani, v času, ko je opravljala tekoče posle.

Ob izjavah s pozivi k nasilju, ki so sledile vladni odločitvi o ukinitvi dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, v kabinetu predsednika vlade obsojajo pozivanje k novim vojnam, ustvarjanju napetosti in netenju sovraštva. “Dovolj je razdvajanj, sovraštva in razkola, ki temelji na ideologiji, ki smo jo presegli pred 33 leti,” so zapisali.

“Mladim generacijam smo dolžni zagotoviti varno in zdravo prihodnost, ki se ne opira na rane preteklosti, temveč svoj razvoj črpa iz potencialov, ki jih naša družba želi graditi danes,” je ob tem poudarila državna sekretarka za kulturo v kabinetu predsednika vlade Kaja Širok.

 

COMMENTS

Wordpress (0)