“Rekel bom, kar hočem, in če bo posledica tega izguba denarja, naj bo tako” – Elon Musk na Twitterju napadel Georgea Sorosa, je njegov investicijski sklad prodal vse svoje delnice v Tesli – TOPNEWS.si

“Rekel bom, kar hočem, in če bo posledica tega izguba denarja, naj bo tako” – Elon Musk na Twitterju napadel Georgea Sorosa, je njegov investicijski sklad prodal vse svoje delnice v Tesli

“Rekel bom, kar hočem, in če bo posledica tega izguba denarja, naj bo tako” – Elon Musk na Twitterju napadel  Georgea Sorosa, je njegov investicijski sklad prodal vse svoje delnice v Tesli

Elon Musk je sprožil  Twitter napad na Georgea Sorosa, pogosto tarčo antisemitskih teorij zarote, in finančnika obtožil, da sovraži človeštvo nekaj dni po tem, ko je Soros razkril, da je prodal skromen delež v Tesli,poroča CNN.

Medtem ko Muskove pripombe ne omenjajo etnične pripadnosti milijarderja filantropa, je bil Musk kritiziran zaradi nevarne retorike, ki bi lahko spodbudila nadaljnje napade na Sorosa.

V tvitu v ponedeljek pozno ponedeljek ga je Musk primerjal z zlikovcem iz Možje X, Magnetom, ki je tako kot Soros preživel holokavst, glede na stripovsko zgodbo o tem liku. Ko je uporabnik Twitterja branil Sorosa, da ima dobre namene, kar kritizirajo tisti, ki se ne strinjajo z njegovo politiko, je Musk odgovoril : »Domnevate, da so dobri nameni. Niso. Želi razjedati samo tkivo civilizacije. Soros sovraži človeštvo.”

Jonathan Greenblatt, izvršni direktor Anti-Defamation League, skupine za državljanske pravice, ki spremlja in se bori proti incidentom antisemitizma, je kritiziral Muskov komentar in dejal, da bo “ohrabril skrajneže”.

“Skrajna desnica pogosto navaja Sorosa, ki uporablja antisemitske trope, kot vir svetovnih težav,” je tvitnil Greenblat . »Videti, da Elon Musk, ne glede na njegove namene, hrani ta segment – ​​primerjati ga z judovskim superzlobnežem in trditi, da Soros ‘sovraži človeštvo’ – ni le žalostno, je nevarno: opogumilo bo skrajneže, ki že kujejo protijudovske zarote in imajo posledično poskušal napasti Sorosa in judovske skupnosti.«

Na Greenblattov tvit se je Musk odzval s svojimi tviti. V enem je Musk rekel: “Hej, nehaj me obrekovati.” V drugem je rekel , “da bi ADL moral opustiti ‘A’.”

Elon Musk je dejal, da mu je vseeno, če njegovi hujskaški tviti prestrašijo potencialne kupce Tesle ali oglaševalce na Twitterju.
“Rekel bom, kar hočem, in če bo posledica tega izguba denarja, naj bo tako,” je dejal Musk.Njegov zagovor je prišel dan po tem, ko je Musk tvitnil napade na liberalnega milijarderja Georgea Sorosa, ki je pogosto tarča antisemitskih napadov.

Soros ni odgovoril Musku z uporabo svojega Twitter računa. Njegov edini tvit od ponedeljka, dneva, ko je Musk začel svoj napad, je bil zanikanje govoric, da je doživel srčni napad. “Živ in zdrav sem,” je tvitnil . Veliko od 13.500 komentarjev, objavljenih na tem tvitu, je bilo od ljudi, ki so mu želeli mrtvega.

Niti Sorosovo investicijsko podjetje niti Open Society Foundations, njegova glavna dobrodelna ustanova, se nista odzvali na prošnjo za komentar.

V intervjuju za CNBC po torkovem srečanju delničarjev Tesle je Musk branil tvite o Sorosu, vključno z njegovo trditvijo, da Soros sovraži človeštvo, kot svoje mnenje. Musk je dejal, da ima pravico tvitati svoje mnenje, tudi če zaradi tega pobegne največji vir dohodka Twitterja. Dejal je, da mu “ni mar”, če so njegovi kontroverzni tviti nategnili jezo strank Tesle ali oglaševalcev na Twitterju.

“Povedal bom, kar hočem povedati, in če bo posledica tega izguba denarja, naj bo tako,” je dejal Musk v intervjuju.Musk je pogosto tvital vnetljive komentarje, vključno s tistimi, ki podpirajo teorije zarote.

Twitter je opazil močan upad prihodkov od oglaševanja, odkar je Musk lani prevzel podjetje. Prejšnji teden je Musk napovedal, da ga bo vodja oglasov NBCUniversal Linda Yaccarino zamenjala na mestu izvršnega direktorja Twitterja.

92-letni Soros je dolgoletna tarča desničarskih teoretikov zarote in antisemitov. Je pomemben sodelavec demokratskih kandidatov in liberalnih ciljev. Open Secrets, ki spremlja politične prispevke, kaže, da je novembra prispeval 50 milijonov dolarjev za Democracy PAC II Superpac in 125 milijonov dolarjev jeseni 2022.

Je tudi ustanovitelj in glavni prispevalec Fundacije za odprto družbo, z izraženim ciljem delati za pravičnost, demokratično upravljanje in človekove pravice. To je povzročilo jezo nekaterih avtoritarnih režimov, vključno s tistim Viktorja Orbana , premierja Soroseve rodne Madžarske. Orban je zaveznik ruskega predsednika Vladimirja Putina , ki ga obtožujejo lastnih avtoritarnih potez na Madžarskem.

Elon Musk je dejal, da Morgan Stanley in druge finančne institucije zagotavljajo približno 25,5 milijarde dolarjev dolga za njegovo ponudbo za nakup družbe Twitter Inc., saj želi povečati pritisk na podjetje, da se vključi v njegovo ponudbo.
Napadi na Sorosa so se v zadnjih letih povečali skupaj s širšim porastom primerov antisemitskih napadov . ADL je dejal, da so antisemitski incidenti v ZDA lani dosegli najvišjo raven , odkar jih je skupina leta 1979 začela beležiti.

Nekateri desničarski vplivneži v ZDA so sprejeli čezmorske avtoritarne voditelje, ki jim nasprotuje Soros, kot je Orban. Nekdanji predsednik Donald Trump in številni republikanci, ki so napadli newyorškega okrožnega tožilca Alvina Bragga, ker je vložil kazensko ovadbo proti Trumpu, so hitro poudarili, da je Bragg dobil podporo kampanje od Sorosa.

Musk je bil deležen kritik, odkar je prevzel Twitter, ker je dovolil nacističnim simpatizerjem, da se vrnejo na platformo družbenih medijev kot del širše, množične prepovedi predhodno blokiranih računov zaradi svoje navedene politike podpiranja “svobode govora”. Med tistimi, ki so se lahko vrnili na Twitter, je bil Andrew Anglin , samooklicani beli rasist, ki je ustanovil neonacistično spletno stran The Daily Stormer.

Študije ADL in Centra za boj proti digitalnemu sovraštvu so pokazale, da se je obseg sovražnega govora na Twitterju dramatično povečal pod Muskovim vodstvom. Musk je poročila obeh nadzornih skupin označil za “popolnoma napačna” in trdil, da “vtisi sovražnega govora” ali število ogledov tvita s sovražnim govorom “še naprej upadajo” od njegovih zgodnjih dni lastništva podjetja, ko je platforma je opazila porast sovražnega govora, namenjenega preizkusu Muskove strpnosti.

Musk, ki ima skoraj 140 milijonov sledilcev na Twitterju, je na Twitterju pogosto širil desničarske trope in nekatere teorije zarote , vključno z neutemeljeno trditvijo o nasilnem napadu na Paula Pelosija, moža nekdanje predsednice predstavniškega doma Nancy Pelosi. (Musk je pozneje izbrisal svoj tvit.) Musk je tudi osebno napadel tiste, s katerimi se ne strinja, ali tiste, ki so kritizirali njegova podjetja.

Elon Musk, ustanovitelj in glavni inženir SpaceX, govori med konferenco Satellite 2020 v Washingtonu, DC, Združene države 9. marca 2020.
Nova raziskava kaže, da se sovražni govor na Twitterju močno poveča po prevzemu Elona Muska
Sorosova naložba v Teslo je bila skromna glede na njegov celoten naložbeni portfelj. Dokumenti pri komisiji za vrednostne papirje in borzo kažejo, da je v drugem četrtletju leta 2022 kupil 89.600 delnic, prilagojenih za razdelitev, in jih zadržal do tretjega četrtletja, preden je v zadnjih treh mesecih leta 2022 kupil dodatnih 242.000 delnic. Toda svoj celotni delež je nekoč prodal. v prvih treh mesecih tega leta, glede na njegovo zadnjo prijavo prejšnji teden.

Musk je dejansko prodal veliko več delnic Tesle (TSLA) v zadnjih mesecih, saj se je ukvarjal z naraščajočimi izgubami pri Twitterju, ki ga je kupil oktobra. Nazadnje je decembra prodal 22 milijonov delnic . A še vedno ostaja daleč največji delničar Tesle (TSLA) .

Odkar je Musk lani jeseni prevzel Twitter, je omrežje socialnih medijev doživelo močan upad prihodkov od oglaševanja, saj so blagovne znamke in podjetja ocenila spremembe platforme in nekatera poklicala njenega odkritega novega lastnika.

Pri CNN-u pa ugotavljajo, da nova raziskava kažejo na to, da se  je sovražni govor na Twitterju močno poveča po prevzemu Elona Muska

Prejšnji teden je Musk najel nekdanjo vodjo oglaševanja NBCUniversal Lindo Yaccarino, da ga nadomesti kot izvršno direktorico Twitterja, potezo, ki se na splošno razume kot način za pospešitev oglaševalskega poslovanja Twitterja. Začela je v nedeljo.

COMMENTS

Wordpress (0)