(VIDEO) Intervju Uroša Lipuščka z ikono in enim največjih še živečih intelektualcev, z jezikoslovcem Noamom Chomskim – TOPNEWS.si

(VIDEO) Intervju Uroša Lipuščka z ikono in enim največjih še živečih intelektualcev, z jezikoslovcem Noamom Chomskim

(VIDEO)  Intervju Uroša Lipuščka z ikono in enim največjih še živečih intelektualcev, z jezikoslovcem Noamom Chomskim

“Na voljo imamo par desetletij, ne več, da odločno ukrepamo glede uničenja okolja, ki bo kmalu doseglo nepovratno točko, po kateri se bomo soočili z uničenjem organizirane družbe s številnimi tragedijami na tej poti. To je eno. Narašča tudi nevarnost atomske vojne tako v Evropi kot v Aziji. Ostala vprašanja so bodoča pandemija, ki bo mnogo bolj nevarna, kot je bila zadnja. Industrijsko kmetijstvo ustvarja odpornost zdravil proti antibiotikom, zdravil, ki napadajo imunski sistem, ki jih ni mogoče nadzorovati. To je posledica kapitalizma per se,” je med drugim povedal Noam Chomsky, ki je je za televizijo AS v intervjuju govoril  o spreminjajoči geopolitiki in vojni v Ukrajini.

Gre za  odličen intervju Uroša Lipuščka z ikono in enim največjih še živečih intelektualcev, z jezikoslovcem Noamom Chomskim (MIT). Očitno so danes samo intelektualci sposobni videti trende in tektonske implikacije sedanjih dogajanj., je ob intervjuju zapisal J.P. Damijan.

“Soočamo se z nasprotji v mednardonem gospodarskem redu. Greza konflikt med konceptom unipolarnega sveta, ki ga nadzoruje ZDA preko Nata, ki se je s pomočjo ZDA razširil na indijsko-pacifiško območje tudi zato, da bi vključil tudi Evropo v vojno, ki poteka s Kitajsko, kar ni skrivnost. To je en vidik. Praktičo ves ostali svet si prizadeva za multipolaren mednarodni red z več centri in moči. To je včasih uokvirejno v konflikt med redom, ki temelji na pravilih, in redom ki temelji na načelih OZN.
Pristaši multipolarnega sveta si prizadevajo za red, ki temelji na OZN. ZDA in njeni zavezniki pa si prizadevajo za red na pravilih.
Red, ki temelji na pravilih OZN, ima zelo jasne koncept in temelji na ustanovni listini OZN in drugih pomembnih mednarodnih ogovorih. Red ki temelji na pravilih, je malo manj jasen. Kakšna so njegova pravila, kdo jih postavlja – to pogojuje pomembna vprašanja.

Veliko se govori o upadajoči moči ZDA.To se dogaja že več desetletij V 80. letih je bilo objavljenih več knjig z naslovi kot: Japonska postala številka 1. Moč ZDA upada, Kitajska je številka 1, ZDA pa izgubljajo. V tem je nekaj resnice, vendar ne vsa. Obstaja veliko dimenzij vpliva in moči. Ena je vsekakor vojaška moč. V tej dimenziji so ZDA v veliki prednosti v primerjavi z vsemi ostalimi državami, toliko da tega ni mogoče primerjati. Argument, tistih, ki zagovarjajo upadanje moči ZDA, temelji predvsem na upadanju ameriškega bruto proizvoda. Res je, da v relativnem pogledu bruto proizvod ZDA upada od konca 40. let. Takrat so ZDA morda razpolaga s 40 odstotki svetovnega bruto proizvoda. Od takrat upada, danes morda znaša 20 odstotkov, vendar to ni najbolj pomembno merilo, posebej v času neoliberalne globalizacije.

Drugo merilo je vsota svetovnega bogastva korporacij v določeni deželi. To je merilo drugačne vrste. Polovica svetovnega bogastva je v rokah ameriških multinacionalk. To je spektakularna številka. Prednjači praktično v vseh kategorijah, največkrat so prve, včasih druge, nihče jim ne pride blizu.
Po drugi strani pa je to zelo občutljiv sistem, ker korporativni sistem ZDA usmerja k finančni obliki poslovanja, ne pa k proizvodnji. Poglejte na primer veliko korporacijo, kot je Apple, ki sodi med največje svetovne korporacije; poglejte njen dobiček Največji del izvira, kot bi rekli ekonomisti iz rente, ne iz proizvodnje. Izhaja iz patentov, oblikovanja, neupravičenih mednarodnih lastninskih pravic, ki so radikalna kršitev načel svobodnega trga. So del sistema, ki temelji a pravilih ameriškega kapitala. To je dokaj krhek sistem. Korporativni svet je proizvodnjo preselil na območja, kjer delovno silo lahko izkorišča ali je cenejša, kjer ni človekovih pravic niti ukrepov za varovanje okolja, ZDA se doma postopoma deindustrializirajo. To je dokaj krhek sistem,”  je Chomsky analiziral dogajanje v ZDA, ki usodno vpliva tako na Evropo. kot tudi vojno v Ukrajini.

COMMENTS

Wordpress (0)