(VIDEO) Pavel Rupar, ki gre z dvema avtobusoma upokojencev v Bruselj, pravi, da mu je po četrtem shodu upokojencev nekdo razbil okno na avtomobilu, nekdo pa je pljunil njegovega 14-letnega vnuka – TOPNEWS.si

(VIDEO) Pavel Rupar, ki gre z dvema avtobusoma upokojencev v Bruselj, pravi, da mu je po četrtem shodu upokojencev nekdo razbil okno na avtomobilu, nekdo pa je pljunil njegovega 14-letnega vnuka

(VIDEO) Pavel Rupar, ki gre z dvema avtobusoma upokojencev v Bruselj,  pravi, da mu je po četrtem shodu upokojencev nekdo razbil okno na avtomobilu, nekdo pa je pljunil njegovega 14-letnega vnuka

Predstavniki Inštituta 1. oktober in iniciative Glas upokojencev nadaljujejo zbiranje podpisov pod predlog zakona o dvigu pokojnin. Kot so povedali na današnji novinarski konferenci, pa umikajo namero, da bi vložili svoj predlog zakona za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Napovedali so, da se bodo odpravili tudi v Bruselj.

Koordinator zbiranja podpisov za spremembo zakona o dvigu pokojnin pri Inštitutu 1. oktober Igor Černoga je povedal, da so v podporo zakonu na upravnih enotah zbrali nekaj manj kot 8000 podpisov. Za vložitev zakona v zakonodajni postopek jih sicer potrebujejo 5000, vendar Černoga podpornike poziva, naj nadaljujejo oddajanje podpisov. “Večje število kot bomo zbrali, večjo pogajalsko moč bomo imeli,” je dejal.

https://twitter.com/DKopse/status/1656229283902394368

Glede na zakonski predlog, ki ga je pripravila iniciativa Glas upokojencev, bi pokojnine, ki ne presegajo 1000 evrov, zvišali za 20 odstotkov, tiste do 1500 evrov bi bile višje za deset odstotkov, tiste nad 1500 evrov pa za pet odstotkov. Zakon bi veljal do sprejetja nove pokojninske reforme. Šestdesetdnevni rok za zbiranje podpisov pa se izteče 22. junija.

Predsednik inštituta Pavel Rupar pa je ob tem napovedal “protestni umik” predloga zakona o ukinitvi dopolnilnega zavarovanja, za katerega so podpise začeli zbirati prejšnji mesec. Za umik so se odločili, ker jih je v tej zadevi s svojim zakonom prehitela vladna koalicija.

Rupar je omenil še, da so v imenu inštituta pisali predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen, saj menijo, da so medijsko zapostavljeni. Po njegovih trditvah Evropska komisija stoji za pluralnostjo medijskega poročanja.

Inštitut 1. oktober gre po Ruparjevi napovedi z dvema avtobusoma upokojencev v Bruselj, kjer nameravajo doseči pravico in enakopravnost, če je ne morejo doseči v Sloveniji. Obenem pa je navedel, da je bil zaradi sovražnih izjav vladajočih tarča sovražnosti, da mu je po četrtem shodu upokojencev nekdo razbil okno na avtomobilu, nekdo pa je pljunil njegovega 14-letnega vnuka.

Černoga je sicer na začetku konference pozval vladajoče, naj se vzdržijo sovražnosti. “Če se bodo oni vzdržali sovražnosti kot prvi, tudi iz naših ust ne bo prišla slaba beseda,” je dejal. “Če kaj rečemo, rečemo samo zaradi tega, ker se branimo,” je upravičeval njihove pretekle izjave.

Rupar je bil namreč zlasti zaradi neprimernih izjav o svetovalki predsednice republike tarča ostrih kritik, politični vrh pa mu je sporočil, da so vrata odločevalcev za ljudi, ki širijo nestrpnost in sovražnost, zaprta.

Novinarska konferenca iniciative Glas upokojencev in Inštituta 1. oktober, na kateri bodo med drugim predstavili potek zbiranja podpisov za zakon o zvišanju pokojnin, začetek zbiranja podpisov za zakon o ukinitvi plačila dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ter spregovorili o pismu predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen glede medijev in pokojnin v Sloveniji in o novem napovedanem protivladnem vseslovenskem protestnem shodu, ki bo 31. maja v Ljubljani; pred DZ.

reply to Ares(2023)1638868
CNECT-2023-00197-01-00-SL-TRA-00

COMMENTS

Wordpress (0)