(V ŽIVO) “Ne boste me dobili na finto, da bi karkoli obljubljal” – Robert Golob danes na Forumu obrti in podjetništva – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) “Ne boste me dobili na finto, da bi karkoli obljubljal” – Robert Golob danes na Forumu obrti in podjetništva

(V ŽIVO) “Ne boste me dobili na finto, da bi karkoli obljubljal” – Robert Golob danes na Forumu obrti in podjetništva

OZS danes v Ljubljani pripravila 18. Forum obrti in podjetništva, na katerem so vladi predstavili svoje najpomembnejše letošnje zahteve. V prvem delu foruma je  v pogovoru  sodeloval  predsednik vlade Robert Golob.Vlada se bo vseh ukrepov lotevala na podlagi dialoga, je predstavnikom obrti in podjetništva na današnjem forumu v Ljubljani zagotovil predsednik vlade Robert Golob. Ti so na vlado naslovili 125 zahtev. Kot so poudarili, se zavedajo, da vseh ne bo mogla uresničiti, pričakujejo pa, da bo to storila vsaj pri najpomembnejših.

Kot je na 18. Forumu obrti in podjetništva v organizaciji Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) dejal Golob, je dialog vlade z obrtniki in podjetniki dober, a ga želijo v prihodnjih mesecih še izboljšati.

Kot eno najbolj akutnih težav je izpostavil pomanjkanje delovne sile. To je po njegovih besedah sicer hkrati tudi dobra novica, saj kaže na vitalnost gospodarstva, a nedvomno zahteva takojšnje ukrepanje. “Pri tem smo vlada in gospodarstvo na istem bregu. Verjamem, da bomo v naslednjih tednih in mesecih našli rešitve, ki bodo pomagale vsem. Gospodarstvo bo čim prej prišlo do kvalificirane delovne sile, država pa bo iz tega naslova pridobivala sredstva za krepitev javnih storitev,” je dejal.

Pomanjkanje delovne sile je po njegovih besedah tudi odlično izhodišče za prestrukturiranje gospodarstva z opuščanjem programov, ki nimajo prihodnosti. “Vztrajanje pri teh programih v takšnih razmerah je namreč neumnost,” je dejal. Ob tem je izpostavil sredstva, ki so podjetjem na voljo za inovacije in razvoj.

Glede izobraževalnega sistema se je strinjal, da je treba okrepiti promocijo deficitarnih poklicev. “Bodočega krovca bi morali predstavljati kot bodočega podjetnika. To je pravo sporočilo, ki bo tudi mlade bolj pritegnilo,” je prepričan.

Na pozive gospodarstva k izboljšanju prometne infrastrukture je odgovoril, da gre za dolgotrajne postopke, katerih dinamika ni odvisna od vsakokratne vlade. Za tretjo razvojno os je denar zagotovljen, a se zapleta pri postopkih za pridobivanje dovoljenj, je opozoril.

Iz obrtniških in podjetniških vrst je slišati tudi pomisleke glede regulacije delovnega časa. Premier se je strinjal, da gre za kompleksno področje, ki ga ni mogoče urediti brez širokega dialoga. Že znotraj enega podjetja je namreč težko uvesti enoten sistem, kaj šele na ravni celotne države, je poudaril.

Obrtniki in podjetniki so letošnje zahteve razdelili v pet sklopov. To so davčni sistem, trg dela, zdravstveni sistem, izobraževalni sistem, digitalizacija in znanje za zeleni prehod ter podporno okolje in odprava administrativnih ovir.

“Obrtniki smo realni in se zavedamo, da vlada vseh 125 zahtev ne more izpolniti. Pričakujemo pa, da bo izpolnila vsaj najpomembnejše,” je poudaril predsednik OZS Blaž Cvar. Tudi sami si želijo še bolj poglobljen dialog z vlado, zato jih veseli, da jim je ta pripravljena prisluhniti, je dejal.

Golobovo napoved, da vlada ne bo obljubljala, temveč predstavljala rezultate, je pozdravil. “Želimo primeren dialog, v katerem bomo lahko poiskali prave rešitve,” je poudaril.

Forum obrti in podjetništva v organizaciji OZS s predstavitvijo najpomembnejših zahtev slovenske obrti in podjetništva; v prvem delu foruma je potekal pogovor s predsednikom vlade Robertom Golobom, v drugem pa pogovor o predlogih in rešitvah za lažje poslovanje obrtnikov in podjetnikov s predsednikom DS Markom Lotričem, ministri za delo Luko Mescem,  za digitalno preobrazbo Emilijo Stojmenovo Duh in za za javno upravo Sanjo Ajanović Hovnik ter državnim sekretarjem na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport Matevžem Frangežem.

Dogodek smo prenašali v živo na Topnews.si in Youtube kanalu Toptv.si ob 11.uri.

COMMENTS

Wordpress (0)