(VIDEO) V Rusiji parada ob dnevu zmage Sovjetske zveze zoper nacistično Nemčijo leta 1945 – Ursula von der Leyen ob dnevu Evrope na obisku v Kijevu – TOPNEWS.si

(VIDEO) V Rusiji parada ob dnevu zmage Sovjetske zveze zoper nacistično Nemčijo leta 1945 – Ursula von der Leyen ob dnevu Evrope na obisku v Kijevu

(VIDEO) V Rusiji parada ob dnevu zmage Sovjetske zveze zoper nacistično Nemčijo leta 1945 – Ursula von der Leyen  ob dnevu Evrope na obisku v Kijevu

V Moskvi poteka vojaška parada ob 78. obletnici zmage nad nacistično Nemčijo, na kateri je ruski predsednik Vladimir Putin zatrdil, da je svet trenutno na prelomnici. Proti Rusiji po njegovih besedah poteka prava vojna, v kateri da ta brani svojo suverenost. Prav tako je kritiziral Zahod, ki naj bi si prizadeval za propad Rusije.

“Danes je civilizacija ponovno na odločilni prelomnici. Proti naši domovini se je razplamtela vojna,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v svojem uvodnem govoru na Rdečem trgu dejal Putin.

Ob tem je opozoril, da cilj Zahoda ni nič drugega kot propad Rusije. Poudaril je, da si želi mirno prihodnosti, kar pa po njegovem mnenju ovirajo zahodne elite, ki “sejejo semena sovraštva in rusofobije”, poroča britanski BBC.

Putin je v svojem govoru nagovoril tudi ruske vojake, ki se borijo v Ukrajini. “Zdaj ni nič pomembnejšega od vašega bojevanja. Od vas je odvisna varnost in prihodnost naše države ter naših ljudi. Vsi tukaj molimo za vas,” je še dodal. Po govoru pa je skupaj z voditelji, ki so se udeležili parade, položil vence na grob neznanega vojaka.

Po navedbah ruskih oblasti naj bi se parade udeležili voditelji iz številnih nekdanjih sovjetskih republik, med drugim iz Armenije, Azerbajdžana, Belorusije, Kirgizistana, Tadžikistana in Uzbekistana.

Glavna parada ob dnevu zmage v Moskvi je tradicionalno ogromen prikaz ruske vojaške opreme. Letos so na paradi manjkali glavni ruski bojni tanki, prav tako pa ni potekal tradicionalni prelet bojnih letal.

Parade naj bi se sicer udeležilo 8000 vojakov, razkazali pa naj bi 125 kosov vojaške opreme, med njimi zgodovinski tank T-34, oklepna vozila tigr-M ter raketna sistema iskander-M in S-400 triumf, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Letošnja parada je zaradi varnostnih razlogov zaprta za javnost. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je nedavno tudi posvaril pred ukrajinskimi terorističnimi napadi.

“Seveda se zavedamo, da kijevski režim, ki stoji za številnimi terorističnimi dejanji, namerava nadaljevati svojo kampanjo. Naše varnostne sile delajo vse, kar je v njihovi moči, da bi zagotovile varnost,” je še dodal.

Iz Rusije že vse od začetka invazije na Ukrajino februarja lani prihajajo poročila o številnih sabotažah. V četrtek je na jugu Rusije po napadu brezpilotnega letalnika zagorelo v rafineriji nafte Ilsk v regiji Krasnodar. V sredo pa je Moskva sporočila, da je sestrelila dva ukrajinska brezpilotna letalnika in njun napad označila za poskus atentata na Putina.

Dan zmage je sicer eden najpomembnejših nacionalnih praznikov v Rusiji, kjer vsako leto 9. maja proslavljajo zmago nekdanje Sovjetske zveze nad nacisti.

 

“Lepo je biti nazaj v Kijevu, kjer so nam drage vrednote branjene vsak dan. Zelo primeren kraj za praznovanje dneva Evrope,” je ob prihodu v ukrajinsko prestolnico na Twitterju zapisala von der Leyen.

“Zelo pozdravljam odločitev predsednika Zelenskega, da 9. maj razglasi za dan Evrope. Ukrajina je del naše evropske družine,” pa je že pred tem na poti v Kijev predsednica komisije povedala za Evropsko novinarsko središče (ENR), del katerega je tudi STA.

“Moj obisk v Kijevu ob 9. maju ima simbolni pomen, vendar pa je tudi pokazatelj pomembne resničnosti: EU sodeluje z Ukrajino na številnih področjih,” je dodala.

Pri tem je izpostavila zagotavljanje streliva in finančne podpore Ukrajini ter tudi pripravo podlage za pristopna pogajanja s to državo. Obenem EU po njenih besedah zagotavlja odgovornost Rusije za njeno agresijo na Ukrajino.

Dodala je, da unija še krepi pritisk na Rusijo, o čemer bo danes spregovorila tudi z ukrajinskim predsednikom Zelenskim. “Zdaj se je treba osredotočiti na izvajanje sankcij in preprečevanje izogibanja sankcijam. Odločeni smo, da bomo zapolnili obstoječe luknje. O tem ne sme nihče dvomiti,” je von der Leyen še povedala za ENR.

Temu je namenjen predlog enajstega svežnja sankcij EU proti Rusiji, ki ga je Evropska komisija v petek predstavila državam članicam.

To je že peti obisk predsednice von der Leyen v ukrajinski prestolnici od začetka ruske agresije na Ukrajino konec februarja lani. Nazadnje se je v Kijevu mudila v začetku februarja letos, ko je skupaj s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom Ukrajincem zagotovila podporo na njihovi poti v unijo in v boju proti ruski agresiji.

Evropska unija se danes spominja 9. maja 1950, ko je tedanji francoski zunanji minister Robert Schuman predstavil deklaracijo s predlogom za vzpostavitev nadnacionalnega gospodarskega sodelovanja v Evropi. Njegove zamisli so sprožile proces evropske integracije in leto pozneje je bila oblikovana Evropska skupnost za premog in jeklo, iz katere sta pozneje izšli Evropska gospodarska skupnost in EU.

Ukrajinski predsednik je v ponedeljek sporočil, da bodo odslej tudi v Ukrajini 9. maj praznovali kot dan Evrope. “To bo dan Evrope – naše zaveznice. To bo dan Evrope – naše Evrope, katere del je Ukrajina vedno bila, je in bo,” je ob tem zapisal na Twitterju.

COMMENTS

Wordpress (0)