(VIDEO) Lojze Peterle pravi, da je Sašo Hribar “moralno dezertiral 32 let pozneje,” Ivan Šeme pa trdi, da so Hribarja med vojno šli iskat domov, da se je vrnil v enoto – TOPNEWS.si

(VIDEO) Lojze Peterle pravi, da je Sašo Hribar “moralno dezertiral 32 let pozneje,” Ivan Šeme pa trdi, da so Hribarja med vojno šli iskat domov, da se je vrnil v enoto

(VIDEO) Lojze Peterle pravi, da je Sašo Hribar “moralno dezertiral 32 let pozneje,” Ivan Šeme pa trdi, da so Hribarja med vojno šli iskat domov, da se je vrnil v enoto

Lojze Peterle  predsednik veteranske organizacije VSO se je danes odzval na napoved voditelja na Radiu Slovenija Saše Hribarja, da ga bo tožil zaradi očitkov o dezerterstvu. Kot je dejal Peterle, je Hribarjeve besede v aprilski radijski oddaji, da osamosvojitvene vojne ni bilo, sprva vzel kot provokacijo, a so se začeli oglašati ljudje na terenu. Kot je pojasnil danes, mu je več ljudi pritrdilo, da je bil Hribar v enoti nedaleč od Medvedjeka in jih je bilo precej strah, Ivan Šeme iz iste enote pa je na novinarski konferenci potrdil, da so šli Hribarja iskat domov, da se je vrnil v enoto.

Kot je dejal Peterle, ne želi kvalificirati Hribarjevega tedanjega obnašanja, dopušča možnost, da se to njegovo odsotnost razume tudi drugače, mu pa zameri, da je “moralno dezertiral 32 let pozneje”. “Odnos, ki ga je zavzel do vojne za Slovenijo, za katero so padla življenja, je zame moralno dezerterstvo,” je pojasnil.

 

https://twitter.com/DragicaKopriva/status/1656005081441902599

Predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve Lojze Peterle se je ponovno zavzel za postavitev spomenika osamosvojitve na ljubljanskem Trgu republike in spomnil, da nekdanji predsednik republike Milan Kučan s to idejo pred nekaj dnevi ni bil prvi.

Kot je pojasnil na novinarski konferenci, je leta 2016, ob 25-letnici Slovenije, tedanjemu predsedniku republike Borutu Pahorju predlagal postavitev spomenika osamosvojitve. Ob tem ter večkrat tudi že prej in potem pa je izpostavil, da tamkajšnji spomenik revolucije, ki simbolizira nasilen prevzem oblasti, ni simbol naše države, ki se je ravno od tega poslovila z osamosvojitvijo.

S Kučanom se strinja, da nas je “prejšnji čas s simbolom, ki ga imamo na Trgu republike, razdelil in da bi moral novi spomenik povezovati”. Zdi se mu, da se strinjata “tudi v tem, da ne moremo imeti pod vsako vlado drugačnega Trga republike z drugačnimi spomeniki, kot ne moremo imeti pod vsako oblastjo drugačnega muzeja osamosvojitve”.

“Želel bi si, da bi bile tako pomembne stvari, kot je spomenik osamosvojitvi, zadeva nekega nacionalnega soglasja,” je dejal Peterle. Zato si želi, da se začne pogovor o tem, kako bomo prišli do tega spomenika. Po njegovem mnenju bi bilo to dobro narediti z zakonom, ki bi opredelil namen. Obenem je poudaril, da je treba v obzir vzeti celoto in razmisliti tudi o primernih spomenikih v Parku Sveta Evrope, kamor po njegovem mnenju spomeniki revolucije prav tako ne sodijo.

Kot pravi, se mora s Kučanom strinjati, saj se sicer ne bi strinjal sam s seboj. V pogovorih je pripravljen tudi sodelovati. “Se pa ničemur ne priključujem, ker sem to isto sam predlagal,” je dodal.

Kučan se je za postavitev omenjenega spomenika, ki bi nas kot narod povezoval in opogumljal za uspešno spoprijemanje s prihodnjimi izzivi, zavzel v petkovem govoru na slovesnosti ob 78. obletnici osvoboditve Vrhnike. “Na tem zgodovinsko simbolnem kraju zdaj stoji spomenik, posvečen nekemu drugemu pomembnemu času naše zgodovine, ki na žalost še zmeraj deli naš narod,” je dodal Kučan.

COMMENTS

Wordpress (0)