( V ŽIVO) ” Njegova (Kučanova op.av.) najbolj pahorjanska ideja do sedaj” – VSO tudi uradno o Kučanovi ideji za spomenik slovenske osamosvojitve – TOPNEWS.si

( V ŽIVO) ” Njegova (Kučanova op.av.) najbolj pahorjanska ideja do sedaj” – VSO tudi uradno o Kučanovi ideji za spomenik slovenske osamosvojitve

( V ŽIVO) ” Njegova (Kučanova op.av.) najbolj pahorjanska ideja do sedaj” –  VSO tudi uradno o Kučanovi ideji za spomenik slovenske osamosvojitve

Nekdanji predsednik Milan Kučan je z pobudo za razmislek o postavitvi spomenika osamosvojitvi na Trgu republike precej razelektril vročo polemiko povezano z združevanjem muzeja slovenske osamosvojitve in muzeja novejše in sodobne zgodovine.

“Moje prepričanje kot enega udeležencev tega procesa je, da bi na tem simbolnem prostoru morali imeti nek simbol, ki bi nas združeval. Tisto, kar bi si jaz želel, je razprava o tej moji pobudi, samo znotraj te pobude, da nima nobenih drugih političnih ideoloških in drugih konotacij,” je Milan Kučan včeraj izjavil za 24 .ur.

Novinar Dela Uroš Esih je Kučanovo pobudo na Twitterju ocenil kot najbolj pahorjansko idejo do sedaj, čeprav se kot je dejal Kučan za portalN1 o tem ni posvetoval z nobenim od sedanjih ali nekdanjih politikov, tudi s Pahorjem ne.

Borut Pahor in nekdanji predsednik Milan Kučan o sedaj predstavljeni zamisli o spomeniku osamosvojitvi nista nikoli pogovarjala. Leta 2016, v času, ko se je Slovenija pripravljala na obeležitve 25. obletnice osamosvojitve, pa je takratnemu predsedniku republike Pahorju predsednik osamosvojitvene vlade Lojze Peterle predlagal, da bi na Trgu republike postavili spomenik osamosvojitve, ki bi nadomestil spomenik revolucije je za N1 sporočil Pahor.

“Oba sta se strinjala, da bi bilo to primerno in da bi bilo potrebno to urediti z zakonom. Ker pa so bila takrat na vrhuncu pripravljalna dela za postavitev spomenika vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam na Kongresnem trgu, sta ocenila, da bi veljalo do nadaljnjega počakati na otvoritev tega spomenika,” so še poudarili v Pahorjevi pisarni.

Čeprav  razprava okoli muzejev ostaja na mizi pa je kot rečeno Milan Kučan precej razelektril dogajanje, ki že nekaj mesecev vznemirja staroste slovenske politike tako na levi kot na desni. Janez Janša, ki  je se je na Twitterju o Kučanovem predlogu najprej zapisal ;“Dva koraka naprej, en korak nazaj, če je potrebno,” je zapisal. In dodal: “Ajatola vidi, da so šli prehitro predaleč. Čisto vino, nalito ob zadnji interpelaciji, ter akcije VSO so zalegle”, sicer vztraja,  da nova spominska počastitev ne more nadomestiti muzeja, ki ga je nedavno zaprla nova vlada. “Pobudo razumem kot krik nekoga, ki je ugotovil, da so zatavali, ker ni bilo nobenega protesta takrat ali pa niti glasu, nobene kritike, ko je aktualna vlada ukinila muzej slovenske osamosvojitve.”

Kučan, ki je vzel precej  vetra iz jadra  v plovbi po razburkanem političnem prizorišču zaradi spora o muzejih, ki je dobivala že mitske elemente nadaljevanja nekakšne mini “državljanske vojne z drugimi sredstvi, ” sicer podpira ukinitev muzeja slovenske osamosvojitve:   “Kot sem jaz razumel te razprave, sploh ni šlo za muzej, ampak je šlo za interpretacijo preteklosti in za prisvajanje ene interpretacije ali, če hočete, ene resnice,” pa meni Kučan. Kučan in Janša pa – na koncu – enotno: Zdaj so na potezi drugi, tisti, ki držijo v rokah škarje in platno.

Golob včeraj ob polaganju venca padlim borcem na Orlah pobude Kučana  za spomenik ni komentiral . “Danes smo tukaj zato, da smo tukaj, da častimo tisti del zgodovine, na katerega smo lahko ponosni,” je dejal Golob. Na vprašanje N1 ali je njegov predlog mogoče razumeti kot dejanje proti trenutno vladajočim, je Kučan odgovoril. “Nasprotno, so v podporo sedanjim vladajočim”.

Kot so v VSO zapisali v vabilu na današnjo tiskovno konferenco se “javno diskvalificiranje osamosvojitve in negiranje vojne za Slovenijo  nadaljuje, s tem pa se poglablja slovenska politična polarizacija. Trga republike ne simbolizirajo simboli suverene in demokratične Republike Slovenije, ampak simboli revolucije oziroma jugoslovanske Socialistične republike Slovenije, s čimer se klanjamo času enopartijskega reda, ki smo se mu z osamosvojitvijo odpovedali.

Ne gre samo za nekaj ton brona. Ta simbolizira ves čas, ki ga je zaznamoval revolucionarni prevzem oblasti. Bivši predsednik RS Milan Kučan govori o novem razmisleku o odnosu do preživelih simbolov in priznava osamosvojitev kot največji politični dosežek slovenskega naroda. Zapoznelo zamenjavo simbolov je treba gledati v luči celotnega odnosa do dejanj, ki so vodila v nedemokratični režim in delitve. Ta odnos še ni niti celovit, niti evropski.

Trg republike in Trg Sveta Evrope je treba urediti v skladu z vrednotami Republike Slovenije. Osamosvojitev pomeni ”slovenski skupaj” brez primere – še posebej v vojni za Slovenijo, izraz tega ”skupaj” pa bi morala biti tudi ureditev simbolnega jedra v glavnem mestu RS“.

Novinarsko konferenca Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve na temo Ali Trg republike ali Trg revolucije?, na kateri bodo spregovorili o pomembnosti ureditve Trga republike ob 12. uri  prenašamo v živo na Topnews.si in  Youtube kanalu Toptv.si.

COMMENTS

Wordpress (0)