“Njegovemu veličanstvu kralju Karlu III” – Pismo Juliana Assangea angleškemu kralju – TOPNEWS.si

“Njegovemu veličanstvu kralju Karlu III” – Pismo Juliana Assangea angleškemu kralju

“Njegovemu veličanstvu kralju Karlu III” – Pismo Juliana Assangea angleškemu kralju

Eden najbolj znanih političnih zapornikov sodobnega časa Julian Assange, ki  je od aprila 2019 zaprt v Belmarshu, zaporu kategorije A , v Londonu, je ob včerajšnjem kronanju napisal pismo Karlu III . Okrožna sodnica Združenega kraljestva Vanessa Baraitser  je 4. januarja 2021 razsodila proti zahtevi Združenih držav za izročitev pri čemer je navedla zaskrbljenost glede Assangeovega duševnega zdravja in tveganja. samomora. Dne 6. januarja 2021 je bila Assangeu zavrnjena varščina v pričakovanju pritožbe Združenih držav. 10. decembra 2021 je višje sodišče v Londonu razsodilo, da je Assangea mogoče izročiti ZDA, da se sooči z obtožbami. 17. junija 2022 je notranja ministrica Priti Patel odobrila izročitev. 1. julija 2022 je bilo objavljeno, da se je Assange uradno pritožil zoper odredbo o izročitvi.

v Javnem pismu  kralju Karlu III, ki ga objavljamo spodaj, je med drugim zapisal: “Ob kronanju mojega podanika se mi je zdelo primerno, da vas iskreno povabim, da obeležite to pomembno priložnost z obiskom svojega lastnega kraljestva v kraljestvu: zapora njegovega veličanstva Belmarsh. Nedvomno se spomnite modrih besed priznanega dramatika: »Usmiljenje ni napeto. Kaplja kot nežen dež z neba na kraj pod njim.« Ah, ampak kaj bi ta bard vedel o usmiljenju, ki se sooča z obračunom na zori vaše zgodovinske vladavine? Navsezadnje je mogoče resnično spoznati mero družbe po tem, kako ravna s svojimi zaporniki, in vaše kraljestvo je v tem pogledu zagotovo blestelo. Zapor vašega veličanstva Belmarsh se nahaja na prestižnem naslovu One Western Way v Londonu, le kratek lov na lisice od Old Royal Naval College v Greenwichu. Kako čudovito mora biti, da tako cenjena ustanova nosi tvoje ime. Tukaj je zaprtih 687 vaših zvestih podložnikov, kar potrjuje rekord Združenega kraljestva kot države z največ zaporniki v zahodni Evropi. Kot je vaša plemenita vlada nedavno izjavila, je vaše kraljestvo trenutno v “največjem širjenju zaporov v več kot stoletju”, z ambicioznimi napovedmi, ki kažejo povečanje števila zapornikov z 82.000 na 106.000 v naslednjih štirih letih. Prava zapuščina, res. Kot politični zapornik, pridržan po volji vašega veličanstva v imenu osramočenega tujega suverena, sem počaščen, da prebivam znotraj zidov te ustanove svetovnega razreda. Resnično, tvoje kraljestvo ne pozna meja. Med vašim obiskom, imeli boste priložnost, da se posladkate s kulinaričnimi užitki, pripravljenimi za vaše zveste podložnike, z izdatnim proračunom dveh funtov na dan. Okusite mešane tunine glave in vseprisotne rekonstituirane oblike, ki so domnevno narejene iz piščanca. In ne skrbite, saj za razliko od manjših ustanov, kot sta Alcatraz ali San Quentin, v jedilnici ni skupne jedilnice. V Belmarshu zaporniki obedujejo sami v svojih celicah, kar zagotavlja največjo intimnost njihovega obroka. Poleg okušalnih užitkov vam lahko zagotovim, da Belmarsh ponuja obilico izobraževalnih priložnosti za vaše predmete,” je v pismu zapisal Assange.

 

 

“Kot piše v Pregovorih 22:6: »Vzgajaj otroka po njegovi poti, in ko se postara, ne odstopi od nje.« Opazujte premetavanje čakalnih vrst pred loputo za zdravila, kjer zaporniki zbirajo svoje recepte, ki niso za vsakodnevno uporabo, ampak za izkušnjo »velikega dneva«, ki širi obzorja – vse naenkrat. Imeli boste tudi priložnost, da se poklonite mojemu pokojnemu prijatelju Manoelu Santosu, geju, ki mu grozi deportacija v Bolsonarovo Brazilijo, ki si je vzel življenje le osem metrov od moje celice z grobo vrvjo, narejeno iz njegovih posteljnih rjuh. Njegov izvrsten tenorski glas je zdaj za vedno utihnil. Podajte se še dlje v globine Belmarsha in znotraj njegovih zidov boste našli najbolj osamljeno mesto: Zdravstveno varstvo ali »Hellcare«, kot mu ljubeče pravijo njegovi prebivalci. Tu se boste čudili razumnim pravilom, namenjenim varnosti vseh, kot je prepoved šaha, medtem ko je dovoljena veliko manj nevarna igra dama. Globoko znotraj Hellcare leži najbolj veličastno poživljajoče mesto v vsem Belmarshu, ne, v celotnem Združenem kraljestvu: vzvišeno poimenovan Belmarsh End of Life Suite. Pozorno poslušajte in morda boste slišali krike zapornikov: »Brat, tukaj bom umrl«, kar je dokaz kakovosti življenja in smrti v vašem zaporu. Toda ne bojte se, kajti znotraj teh zidov je lepota. Oglejte si slikovite vrane, ki gnezdijo v rezilni žici, in stotine lačnih podgan, ki prikličejo Belmarsh domov. In če pridete spomladi, boste morda celo opazili račke, ki jih na ozemlju zapora zležejo svojeglave mlakarice. Vendar ne odlašajte, saj požrešne podgane zagotavljajo, da so njihova življenja minljiva. Rotim te, kralj Charles, da obiščeš zapor njegovega veličanstva Belmarsh, kajti to je čast, ki se spodobi za kralja. Ko boste začeli vladati, se vedno spominjajte besed iz Svetega pisma kralja Jakoba: »Blagor usmiljenim, kajti usmiljeni bodo« (Mt 5,7). In naj bo usmiljenje vodilna luč tvojega kraljestva, znotraj in zunaj obzidja Belmarsha. Vaš najbolj predan predmet, Julian Assange”

 

 

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)