(VIDEO) “Nekaj, kar so nekateri videli kot trenutek zgodovine” – Kralj Charles in kraljica Camilla okronana na zgodovinski slovesnosti – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Nekaj, kar so nekateri videli kot trenutek zgodovine” – Kralj Charles in kraljica Camilla okronana na zgodovinski slovesnosti

(VIDEO) “Nekaj, kar so nekateri videli kot trenutek zgodovine” – Kralj Charles in kraljica Camilla okronana na zgodovinski slovesnosti

Kralj Charles III je bil danes  maziljen in okronan na največjem slovesnem dogodku v Veliki Britaniji v zadnjih sedmih desetletjih, ki ki je prikaz razkošja izpred 1000 let.

Pred kongregacijo približno 100 svetovnih voditeljev in milijonskim televizijskim občinstvom je canterburyjski nadškof, duhovni vodja anglikanske cerkve, počasi položil 360 let staro krono svetega Edvarda na Charlesovo glavo, medtem ko je ta sedel na Prestol iz 14. stoletja v Westminsterski opatiji.

Na Tower of London in po vsej prestolnici države, v Gibraltarju, na Bermudih in na ladjah na morju so se streljali s strelnim pozdravom. “Bog obvaruj kralja Charlesa. Naj živi kralj Charles. Naj kralj živi večno,” je dejala kongregacija v opatiji po zvoku trobente.

Med zgodovinskim in slovesnim dvournim bogoslužjem, ki sega v čas Viljema Osvajalca leta 1066, so za kraljico okronali tudi Karlovo drugo ženo Camillo .

Čeprav je slovesnost zakoreninjena v zgodovini, je slovesnost, ki jo je šele drugič prenašala televizija, tudi poskus predstaviti v prihodnost usmerjeno monarhijo, pri čemer udeleženci odražajo bolj raznoliko državo in vse njene vere.

Medtem ko se narod trudi najti pot v političnem vrtincu po izstopu iz Evropske unije in ohraniti svoj položaj v novem svetovnem redu, podporniki monarhije pravijo, da kraljeva družina zagotavlja mednarodno privlačnost, ključno diplomatsko orodje in sredstvo za ohranjanje Velika Britanija na svetovnem prizorišču.

“Nobena druga država ne bi mogla pripraviti tako bleščeče predstave – procesije, predstave, slovesnosti in ulične zabave,” je dejal premier Rishi Sunak . Kljub Sunakovemu navdušenju kronanje poteka sredi krize življenjskih stroškov in javnega skepticizma, zlasti med mladimi, glede vloge in pomena monarhije.

Sobotni dogodek je bil manjšega obsega kot tisti, ki so ga leta 1953 uprizorili za kraljico Elizabeto , a je vseeno želel biti spektakularen, saj je vseboval vrsto zgodovinskih regalij od zlatih krogel in okrašenih mečev do žezla z največjim brezbarvnim brušenim diamantom na svetu.

74-letni Charles je samodejno nasledil svojo mamo na položaju kralja po njeni smrti septembra lani, kronanje pa ni bistveno, ampak velja za sredstvo za legitimizacijo monarha v javnosti.

Po bogoslužju sta se Charles in Camilla, 75, odpravila s štiritonskim avtobusom Gold State, zgrajenim za Georgea III., zadnjega kralja britanskih ameriških kolonij, da bi se odpeljala do Buckinghamske palače v enomiljo dolgi povorki 4000 vojaškega osebja iz 39 držav. .

Medtem se je na stotine vojakov v škrlatnih uniformah in klobukih iz črne medvedje kože postavilo na pot vzdolž The Mall, velikega bulvarja, ki vodi do palače, na največjem slovesnem dogodku te vrste v Veliki Britaniji od kronanja Charlesove matere.

Na desettisoče ljudi se je kljubovalo  dežju, ki je opazovalo nekaj, kar so nekateri videli kot trenutek zgodovine. Po končanem obredu kronanja v Westminstrski opatiji sta se namreč  kralj Karel III. in kraljica Camilla v slovesnem sprevodu popeljala nazaj proti Buckinghamski palači. Od tam sta nato z balkona pozdravila zbrane navdušence, ki so se kljub dežju v velikem številu zbrali na londonskih ulicah.

Kralj in kraljica sta kmalu po prihodu v palačo zbrane množice pozdravila z balkona, območje pa so preletela letala. Na balkonu se jima je pridružilo še več drugih članov kraljeve družine, zlasti tisti, ki opravljajo t. i. kraljeve dolžnosti, med drugim princ William s soprogo Kate in tremi otroki, ter Karlov najmlajši brat Edvard z družino. Tam je bilo tudi več Camillinih vnukov.

Ni pa bilo med njimi niti Karlovega brata princa Andrewa niti Karlovega sina Harryja. Princ Harry, čigar odnosi z družino so po objavi njegovih spominov napeti, je iz ZDA na kronanje prispel sam, brez soproge Meghan in otrok. Njun sin Archie prav danes praznuje četrti rojstni dan. Zaradi tega naj bi Harry po poročanju nekaterih medijev po obredu hitro zapustil Združeno kraljestvo in se vrnil k družini.

 

COMMENTS

Wordpress (0)