“In nikoli (v politiki op.av.) ne smeš spremeniti mnenja, pa to je meni van pameti” – Predsednik vlade Robert Golob o tem, zakaj še vedno “ne razume čisto dobro, kje se nahaja” – TOPNEWS.si

“In nikoli (v politiki op.av.) ne smeš spremeniti mnenja, pa to je meni van pameti” – Predsednik vlade Robert Golob o tem, zakaj še vedno “ne razume čisto dobro, kje se nahaja”

“In nikoli (v politiki op.av.) ne smeš spremeniti mnenja, pa to je meni van pameti” – Predsednik vlade Robert Golob o tem, zakaj še vedno “ne razume čisto dobro, kje se nahaja”

Premier Robert Golob je nastopil v podkastu AIDEA Jureta Kneza, večinskega lastnika podjetja Dewesoft, ki ga vodi Klemen Selaković,  kjer je odgovarjal tudi  na vprašanje, “kdo ga je navdušil za to delo,” oziroma zakaj se je odločil za vstop v politiko.

“V resnici imamo sistem, trenutno v Sloveniji, da ko vstopiš v politiko, največkrat nazaduješ pri svojih finančnih prejemkih in tudi lahko  pošteno nazaduješ. Kar pomeni, da če nimaš svojih lastnih prihrankov, sam živim od lastnih prihrankov in ne od trenutne plače, je v bistvu zelo težko narediti ta preklop. To je prvo, na drugi strani pa se je, sploh v zadnjih mogoče desetih, petnajstih letih, ustvaril en tak zelo negativen sloves politike, ravno zaradi sovražnega govora, ki je zelo prisoten in ki je tudi zelo programiran s strani nekaterih strank. Se pravi stranke aktivno vzpodbujajo in tudi  financirajo  tako imenovane trole, zato da vsakega, ki se pojavi v politiki,  res fajn oblatijo. S tem, ko ni  ne materialnih koristi smiselnih, niti, ko ni več ugledno vstopiti v politiko, se je  v bistvu  sprožil  en tak proces negativne selekcije, po katerem normalni, pošteni in delovni ljudje v politiko raje ne vstopijo. In to je velika, res velika škoda za državo, v tem primeru tudi za Slovenijo. Ker kar naenkrat ne vstopiš v politiko iz nekega normalnega vzgiba, ker bi želel delati dobro,  se v politiki bolj ali manj vrtijo  eni in isti obrazi trideset let, ker drugega ne znajo. Poskrbeli pa so,  da jim nihče drugi  ne bi  delal konkurence. In ta fenomen je res tisti, ki nas res vleče navzdol, kot družbo.  To ni prisotno v drugih državah, v Sloveniji pa zelo. In v bistvu je to ena rak rana politike in če bomo uspeli  to na nek način presekati, na obeh polih, na eni strani, da bomo probali sovražni govor in sovraštvo, sploh to plačano sovraštvo, ki se širi po teh spletnih kanalih, nekako zamejiti in dvigniti ugled politiki, če bomo to uspeli, potem bo dosti bolje, ker se bo več ljudi prostovoljno in s plemenitih vzgibov odločalo zato, da vstopi v politiko, sicer bo pa to precej težko,” je v pogovoru za podkast AIDEA, ki ga vodi Klemen Selaković, povedal predsednik vlade Robert Golob. ”

“In kakšen je bil pa vaš vzgib, tako čisto oseben,” je Goloba vprašal Selaković: ” Moj je bil, o tem sem že večkrat govoril, zelo jasen. V nekem trenutku sem ocenil, da nimam več izbire, se pravi ni bilo ali si to želim ali ne. Situacija v državi je bila res taka, da nas je  dušila, z vidika stanja duha. Še posebej V Ljubljani je bila situacija še bolj grozna, kot na periferiji in takrat smo  se  dosti pogovarjali z različnimi  znanci, prijatelji, kaj bomo naredili. Bilo jih je deset do petnajst, vsi so govorili, da bodo šli v politiko. Na koncu se jih je odločilo precej manj, ostal sem sam, pa še z nekaterimi. Bilo nas je bistveno manj, ki smo se odločili. Zakaj sem se odločil, ker sem  15 let  gradil podjetje, v tem primeru GEN-I, ki je postalo tarča sovražnega prevzema s strani Janševe politike. In namen je bil zelo jasen, namen je  je bil, da se podjetje opleni, da se iz njega denar preko balkanskih povezav, o katerih zdaj toliko govorijo, ampak to je bil res njihov načrt,  izropa. Tega nisem mogel gledati, da bi nekaj, kar sem gradilo 15 let, skupaj s svojimi prijatelji, sodelavci, da bi jim prepustil. In sem  rekel ne, tako enostavno ne bo šlo in sem se potem podal v politiko. Zato pravim, da nisem imel izbire, ker sem vedel, da če tega ne naredim, bo tako moj otrok, se pravi podjetje, kot tudi država šla na neko pot avtokracije iz katere bo zelo težko priti nazaj, ker bi šli po poti Madžarske in mislim, da si Slovenija res tega ne zasluži,  ” je pojasnil Golob.

Na vprašanje katera od vseh kritik, ki pride na njegov račun zato, ker je v politiki in  ga najbolj prizadene, če ga,  je Golob priznal je tudi, da politike še ne razume čisto dobro. “Jaz ne bi govoril, da je kritika tista, ki te prizadene. Bi rekel, da je nek drug fenomen, ki je tak, da rabim čas, da se navadim. V gospodarstvu štejejo samo dejanja, v resnici šteje  ne kako si si posel zamislil, ampak kako si ga realiziral in ali si na koncu dobil denar na račun. In to je edina stvar, ki šteje, kaj si vmes govoril ali pa nisi govoril je irelevantno. Pomembno je, da prideš, do zaključka posla in realizacije.  V politiki je ravno obratno, z rezultati se ne ukvarja nihče, vsi se ukvarjajo samo s tem, kdo bo lepši izpadel v tem, kaj govori. Vse se vrti le okoli besed.  In meni je to zelo tuje in ker rad testiram različne ideje, tudi v javnosti in potem se vse vrti okoli kritike besed. To je tisto, kar te potem tako nekako, ne bom rekel prizadene, ampak ne razumem čisto dobro, kje se nahajam, ker  ne morejo biti besede edina stvar, s katero se v politiki  ukvarjamo, mi se moramo ukvarjati z rezultati. Danes pa res imam občutek, da se vsi ukvarjajo z besedami, iščejo napake v izražanju. In nikoli ne smeš spremeniti mnenja pa to je meni van pameti.  Ravno obratno v življenju veš, da se moraš prilagajati, s tem se izogneš temu, da narediš napako. Ko napako samo napoveš, je enostavno, pomembno je, da je ne narediš,” je povedal Golob.

 

“V podjetju smo se držali načela ne govori nič, samo naredi. Ko sem prišel v politiko, sem imel občutek, da moram napovedovati, kaj bomo naredili. Zdaj bomo raje delali in potem govorili, ne napovedovali. Koalicijska pogodba je zapisana, govorim o tem, kako jo bomo uresničili, najprej bomo definirali korake, potem bomo seznanjali medije, kaj smo naredili. Tako bo bistveno manj možnosti, da nas onemogočijo. V biznisu ne želiš konkurentom razlagati, kaj imaš v mislih, saj te potem onemogočijo. To se nam dogaja v politiki, spremenil bom strategijo in delal tako kot v poslu. Pripravljali smo stvari v tišini, ko smo jih lansirali na trg, smo obvestili javnost in konkurente,” je napovedal.

“Biti podjetnik je, ko začneš iz nič, tudi sam se začel tako. Ko smo leta 2002 začeli, smo bili štirje, v podobnem stanovanju, kot sva danes, samo da smo prvi dan belili stene. Potem je iz tega zrasel Gen-i s 700 zaposlenimi in štirimi milijardami prihodkov. V podjetništvu vidiš, kako besede malo štejejo, vse, kar šteje, so dejanja, vidiš, da sam zmoreš samo nekaj, da moraš vključiti druge, vidiš, kako raste nekaj, kar je bistveno večje od tebe. To je nekaj neprecenljivega. To ne pomeni samo denar in zaslužek. Prvih pet let smo svojo uspešnost merili izključno skozi zaslužek. Drugih pet let smo merili, koliko damo svojim kupcem, moramo poskrbeti, da bodo naši kupci zadovoljni. Naslednjih pet let smo začeli skrbeti za planet z ozaveščanjem o sončnih elektrarnah, električnih in podobno,” je povedal Golob, ki je priznal je, da je zelo čustven človek.

“Sem zelo impulziven oziroma čustven človek. V prvem trenutku na situacijo reagiram čustveno. Potem je pa koliko imam discipliniran drugi del možganov, koliko se tem čustvom prepustim. Vsako stvar je treba prespati, naša podzavest deluje tudi, ko spimo, takrat najboljše melje. Ko se človek zbudi in je pod tušem, ima najboljše ideje. Čustva so zelo pozitivna, lahko pa so tudi sovražnik, če se jim prepustiš in če v čustvenih odločitvah vztrajaš. Tukaj se kaže razlika, ko se čez tri dni otreseš čustev, ali si lahko priznaš, da je bila odločitev napačna. S tem nimam težav, z velikim veseljem priznavam svoje napake, ko jih naredim. Včasih je to povezano s čustvi, včasih s pomanjkanjem informacij,” je pojasnil.

COMMENTS

Wordpress (0)