Blizu Kragujevca v osrednji Srbiji so davi prijeli 21-letnika, ki je v četrtek pozno zvečer izvedel strelski napad v okolici Mladenovca – TOPNEWS.si

Blizu Kragujevca v osrednji Srbiji so davi prijeli 21-letnika, ki je v četrtek pozno zvečer izvedel strelski napad v okolici Mladenovca

Blizu Kragujevca v osrednji Srbiji so davi prijeli 21-letnika, ki je v četrtek pozno zvečer izvedel strelski napad v okolici Mladenovca

 

Minister za notranje zadeve Bratislav Gašić je spregovoril o grozljivem zločinu, ki se je sinoči zgodil  pri Mladenovcu. Ocenil je, da je bilo streljanje pri Mladenovcu teroristično dejanje. Minister Gašić s pripadniki MUP-a že od začetka drame pri Mladenovcu na terenu in pozorno spremlja dogajanje, pa tudi intenzivno iskanje množičnega morilca. Po strelu iz vozečega vozila, najverjetneje iz avtomatskih pušk, je pobegnil z mercedesom.

Spomnimo, v streljanju v vasi Dubona pri Mladenovcu sta bila ubita policist (20) in njegova sestra, ubitih pa je bilo še najmanj šest ljudi, najmanj 13 pa je bilo ranjenih. Osumljenec za ta krvavi pohod je Uroš B. (21) iz Mladenovca. Po besedah ​​domačinov naj bi Uroš po tem, kar so izvedeli, pobil tudi svoje najbližje, menda enega od bratov, svakinjo in 12-13-letnega dečka, svojega nečaka.

Notranji minister se boji, da število žrtev in ranjenih v tem pokolu ni dokončno. S kalašnikovkami je streljal najprej v množico, kasneje pa še iz vozečega avtomobila, pri čemer ni izbiral žrtev. Po nepotrjenih podatkih so med ranjenimi tudi otroci. Naenem od profilov na Instagramu je ob sliki Uroša P. objavljeno srhljivo sporočilo sinočnjega obračuna, pospremljeno z glasbo iz filma “Južni veter”

Napadalca so iskale vse specialne enote srbskega notranjega ministrstva ob pomoči helikopterjev, dronov in iskalnih psov. Blizu Kragujevca v osrednji Srbiji so davi prijeli 21-letnika, ki je v četrtek pozno zvečer izvedel strelski napad v okolici Mladenovca, poroča srbska radiotelevizija RTS.

V Srbiji se sicer  danes začenja tridnevno žalovanje za žrtvami strelskega napada, v katerem je 13-letni učenec na svoji osnovni šoli v Beogradu v sredo z očetovo pištolo ubil osem učencev in varnostnika, ranil pa šest učencev in učiteljico. Na več šolah danes ne bo pouka, saj želijo sindikati s stavko opozoriti na razmere v šolstvu.

Neodvisni sindikat in Zveza sindikatov izobraževanja sta sporočila, da bodo učitelji navzoči v šolah in drugih izobraževalnih ustanovah, da pa ne bodo izvajali pouka. Dušan Kokot iz Neodvisnega sindikata je dejal, da mora javnost razumeti alarmantnost razmer in da omenjeni napad ni edini primer nasilja v šolah ter da ne morejo poučevati, medtem ko preštevajo žrtve. Stavko svojega sindikata je napovedal do odstopa ministra za izobraževanje Branka Ružića zaradi njegove nedejavosti. Odstop ministra zahteva tudi opozicija.

Napadalec je od srede v psihiatrični ustanovi na opazovanju, njegovemu očetu pa je tožilec v sredo odredil 48-urno pridržanje zaradi hujše kršitve splošne varnosti, za kar je zagrožena zaporna kazen od dveh do 12 let. Danes bo očeta zaslišal tožilec. 13-letnik po veljavni zakonodaji zaradi starosti ni kazensko odgovoren.

V času tridnevnega žalovanja bodo zastave na javnih ustanovah v Srbiji visele na pol droga, v številnih organizacijah in institucijah se bodo žrtev spomnili z minuto molka, časniki pa bodo izšli s črnimi naslovnicami. Zabavne prireditve v času žalovanja so po srbski zakonodaji prepovedane, kulturne ustanove in mediji pa morajo svoj program prilagoditi žalovanju in spominu na žrtve.

Dan žalovanja so zaradi napada v Beogradu za danes razglasili tudi v Republiki Srbski.

COMMENTS

Wordpress (0)