“Popolnoma bomo razorožili Srbijo” – Srbski predsednik Aleksandar Vučić napovedal spremembe zakona o orožju – TOPNEWS.si

“Popolnoma bomo razorožili Srbijo” – Srbski predsednik Aleksandar Vučić napovedal spremembe zakona o orožju

“Popolnoma bomo razorožili Srbijo” – Srbski predsednik Aleksandar Vučić napovedal spremembe zakona o orožju

 

“To je napad na celo našo državo in vsak državljan to čuti,” je danes na novinarski konferenci po napadu pri Mladenovcu, v katerem je 21-letnik v četrtek pozno zvečer ubil osem ljudi in jih ranil 14, dejal srbski predsednik Aleksandar Vučić. Napad je označil za teroristično dejanje in napovedal poostritev zakonodaje na področju orožja.

Družinam žrtev je izrekel sožalje in dejal, da so v žalosti in bolečini vsi skupaj. “To je množičen zločinski napad (…) To je napad na našo državo in to čuti vsak državljan,” je dejal Vučić in napad označil za teroristično dejanje.

Napovedal je, da bodo v naslednjih šestih mesecih sprejeli 1200 novih policistov z namenom, da bo čez eno leto v vsaki šoli ob varnostniku nenehno prisoten tudi policist. “S tem bomo za 99 odstotkov povečali varnost in za 80 odstotkov zmanjšali vrstniško nasilje,” je dejal predsednik in dodal, da je v Beogradu 331 šol in da bo v njih 331 policistov.

Za ostale ukrepe bo po Vučićevih besedah potrebnih 25 milijonov evrov, ta denar pa naj bi bil že zagotovljen. Napovedal je tudi poostritev zakonodaje na področju orožja in zapornih kazni, povezanih s tem, ter revizijo sedanjih imetnikov orožja.

Ko gre za preverjanje lastnikov orožja, je predsednik napovedal, da bo sledila razorožitev Srbije, po takih preverjanjih pa bo Srbija ostala s 30.000-40.000 kosi orožja, ki jih ima trenutno okoli 760.000, to število pa so z 900.000 zmanjšali na nekaj tisoč. Napovedal je revizijo pogojev hrambe orožja od lastnika do lastnika, a tudi bistveno zaostritev kazni ne le za tiste, ki ga malomarno ali nezakonito hranijo, ampak tudi za tiste, ki se ukvarjajo z nezakonito prodajo in predelavo za nadaljnjo prodajo.

Kot je še dejal, bo srbska vlada danes razglasila tudi tridnevno žalovanje za žrtve napada pri Mladenovcu. “Zahteval sem vrnitev smrtne kazni, a sta me predsednik vlade in vlada zavrnila, češ da bomo poleg Belorusije edina taka država v Evropi, je dejal Vučić in dodal: “Zlobnež noči je aretiran, ne bo videl luči dneva” O teroristu iz Mladenovca je dejal, da je bil motiv za njegov nočni krvavi pohodpo besedah ​​aretiranega omalovaževanje. Da gre za mladeniča, ki v Srbiji nosi majico s Hitlerjevim pozdravom in poveličuje Hitlerja ter da je med aretacijo policistom rekel: “Respekt, respekt”.

Po navedbah srbskih medijev je 21-letnik v četrtek pozno zvečer v vaseh Dubona, Šepšin in Malo Orašje blizu Mladenovca, kakih 60 kilometrov južno od Beograda, streljal iz vozečega vozila in nato pobegnil. Po iskalni akciji, v kateri je sodelovalo več kot 600 pripadnikov srbskega notranjega ministrstva, so napadalca prijeli v vasi Grošnica pri Kragujevcu. V napadu je umrlo osem ljudi, še 14 pa je bilo ranjenih.

Napad se je zgodil le dan po tragediji v Beogradu, ko je 13-letnik na osnovni šoli Vladislava Ribnikarja ubil osem učencev in varnostnika, še šest učencev in učiteljico pa je ranil. V državi se je v zvezi s tem danes začelo tridnevno žalovanje.

COMMENTS

Wordpress (0)