Vodja ruske najemniške vojaške skupine Wagner Jevgenij Prigožin je zanikal odločitev o prekinitvi topniškega ognja, saj naj bi šlo le zato, “da lahko ameriški novinarji varno posnamejo Bahmut in odidejo domov…fantje, to je vojaški humor “ – TOPNEWS.si

Vodja ruske najemniške vojaške skupine Wagner Jevgenij Prigožin je zanikal odločitev o prekinitvi topniškega ognja, saj naj bi šlo le zato, “da lahko ameriški novinarji varno posnamejo Bahmut in odidejo domov…fantje, to je vojaški humor “

Vodja ruske najemniške vojaške skupine Wagner Jevgenij Prigožin  je zanikal odločitev o prekinitvi topniškega ognja, saj naj bi šlo le zato, “da lahko ameriški novinarji varno posnamejo Bahmut in odidejo domov…fantje, to je vojaški humor “

Vodja ruske najemniške vojaške skupine Wagner Jevgenij Prigožin je ruske oblasti pozval, naj njegovim enotam za boje za mesto Bahmut dobavijo več streliva, saj bo v nasprotnem primeru zaradi velikega števila žrtev in pomanjkanja zalog orožja del svojih enot prisiljen umakniti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V spopadih za mesto Bahmut so zaradi pomanjkanja streliva izgube petkrat večje od potrebnih, je opozoril. “Vsak dan imamo na tisoče trupel, ki jih pospravimo v krste in pošljemo domov,” je dejal Prigožin v danes objavljenem intervjuju z ruskim vojaškim blogerjem Semjonom Pegovom.

Kot je dodal, je ruskega obrambnega ministra Sergeja Šojguja pozval, naj Moskva njegovi skupini pošlje več streliva. “Če primanjkljaj streliva ne bo dopolnjen, se bomo, da ne bi potem bežali kot strahopetne podgane, prisiljeni umakniti ali umreti,” je zatrdil.

Bakhmut, ključno prometno središče v regiji Doneck, je bil zadnjih nekaj mesecev prizorišče najhujših spopadov v vojni, pri čemer sta obe strani utrpeli veliko žrtev. Ukrajinski vojaški uradniki so dejali, da bi izguba Bakhmuta, ki se nahaja na visoki nadmorski višini in ponuja naravno obrambo, odprla njene enote, ki se nahajajo v drugih delih vzhodne regije, za napad.

Wagner od lani vodi rusko prizadevanje za zavzetje Bakhmuta, vendar mu ni uspelo pregnati ukrajinskih borcev, ki še vedno držijo zahodne vogale mesta. Prigožin je opozoril, da bi umik Wagnerja iz Bakhmuta povzročil ruski zlom na drugih delih 1000-kilometrske fronte. Ko je Prigožin govoril, so ruske sile nadaljevale pritisk na frontno črto Bakhmut-Adviyivka-Marinka in izvedle 48 neuspešnih napadov na ukrajinske položaje, je ukrajinski generalštab sporočil v svoji dnevni posodobitvi 29. aprila .

Rusija že od lanskega poletja oblega Bakhmut in si le postopno pridobiva z ogromnimi stroški v življenjih in opremi. Ukrajinsko mesto Bahmut, kjer je pred vojno živelo približno 70.000 ljudi, je po večmesečnih srditih bojih med ruskimi in ukrajinskimi silami ostalo praktično brez civilnega prebivalstva. Obe strani sta v boj za mesto vložili veliko moči, čeprav po mnenju analitikov nima velike strateške vrednosti.

Kijev že dlje časa opozarja, da je Bahmut ključnega pomena za zadrževanje ruskih sil na celotni vzhodni fronti, ukrajinska strategija pri obrambi Bahmuta pa naj bi bila zmanjšati zmožnost Rusije, da bi v prihodnjih mesecih napredovala ali začela morebitno novo ofenzivo, in pridobiti čas, da se ukrajinske sile pripravijo na protiofenzivo.

 

“Rusija je na robu katastrofe.” Prigožin je Šojguju postavil ultimat in Putinu zagrozil z vojaškim uporom Jevgenij Prigožin, vodja PMC “Wagner”, je obrambnemu ministru Sergeju Šojguju napisal pismo, v katerem je zahteval, da mu zagotovi strelivo. Prigožin je dal ultimat, da se bo, če problem z oskrbo njegove PMC ne bo rešen, pritožil Putinu, plačanci pa bodo zapustili svoje položaje v Bakhmutu in se umaknili. “Na Šojguja se obračam z zahtevo, da nemudoma izda strelivo. V primeru zavrnitve menim, da je treba obvestiti vrhovnega poveljnika (Putina) o obstoječem problemu, da se sprejme odločitev in o smiselnosti nadaljnjega prisotnost PMC “Wagner” v Bakhmutu v razmerah pomanjkanja streliva. <…> Rok za odločitev je danes, 28. april,« je povedal Prigožin. del enot bomo prisiljeni umakniti s tega ozemlja, potem pa bo vse drugo propadlo,” je dejal Prigožin. Po njegovih napovedih se bo ukrajinska ofenziva začela najpozneje 15. maja. “Prebivalstvo moramo nehati zavajati in pripovedovati da je z nami vse v redu. <…> Iskreno moram reči: Rusija je na robu katastrofe,« je poudaril Prigožin. del enot bomo prisiljeni umakniti s tega ozemlja, potem pa bo vse drugo propadlo,” je dejal Prigožin. Po njegovih napovedih se bo ukrajinska ofenziva začela najpozneje 15. maja. “Prebivalstvo moramo nehati zavajati in pripovedovati da je z nami vse v redu. <…> Iskreno moram reči: Rusija je na robu katastrofe,« je poudaril Prigožin. del enot bomo prisiljeni umakniti s tega ozemlja, potem pa bo vse drugo propadlo,” je dejal Prigožin. Po njegovih napovedih se bo ukrajinska ofenziva začela najpozneje 15. maja. “Prebivalstvo moramo nehati zavajati in pripovedovati da je z nami vse v redu. <…> Iskreno moram reči: Rusija je na robu katastrofe,« je poudaril Prigožin.

Jevgenij Prigožin, ustanovitelj Wagnerja, je v zvočnem sporočilu, ki ga je v četrtek objavila njegova tiskovna služba, dejal: “Sprejeta je bila odločitev o prekinitvi topniškega ognja, tako da lahko ameriški novinarji varno posnamejo Bakhmut in odidejo domov.” Vendar pa je v kasnejšem zvočnem sporočilu Prigožin dejal: “Fantje, to je vojaški humor. Humor in nič več … Bila je šala.”

Prigožin, ki je javno okrcal ruski vojaški establišment zaradi njegovega vodenja vojne v Ukrajini, je znan po svojem bojevitem, prizemljenem slogu in tudi po ironičnem smislu za humor. Prejšnji mesec je Prigožin po dolgem pritoževanju zaradi pomanjkanja zalog za svoje borce dejal,, da so končno začeli prejemati dostavo streliva.

Wagner je  igral pomembno vlogo med in pred rusko invazijo na Ukrajino leta 2022 .Prigožin je celo odpotoval v Donbas , da bi osebno nadzoroval napredek skupine. Slikali so ga na fronti v vojaških uniformah skupaj s članom ruske dume Vitalijem Milonovim .
Avgusta 2022 je Wagner Group začela uporabljati reklamne panoje za novačenje novih članov v Rusiji. Nekdanji novinar in opazovalec skupine Denis Korotkov je dejal: “Videti je, da so se odločili, da ne bodo več poskušali skrivati ​​svojega obstoja.”

Septembra 2022 je pricurljal videoposnetek, ki je razkril Prigožinov poskus novačenja obsojencev za okrepitev ruskih sil na fronti v vojni proti Ukrajini . Obsojencem je dejal, da se “nihče ne vrne nazaj za zapahe”, tistim, ki jim je ta ideja neprijetna, pa “ali jetniki ali vaši otroci – vi se odločite”.Medtem ko je bil videoposnetek posnet v kazenski koloniji v Yoshkar-Oli za rekrutiranje udarnih enot , obstajajo dokazi, da so bili obsojenci iz kazenske kolonije v Sankt Peterburgu novačeni že prej.

26. septembra je Prigožin odstopil od svojih prejšnjih trditev, da ni bil povezan s skupino, in objavil izjavo na ruskem družbenem omrežju VK, v kateri je priznal, da jo je ustanovil maja 2014, da bi “zaščitil Ruse”, ko se je ” začelgenocid nad ruskim prebivalstvom Donbasa.” Pojasnil je, da je imel osebno vlogo od samega začetka in trdil, da je “našel strokovnjake, ki bi lahko pomagali”, potem ko je sam “[očistil] staro orožje in [razvrstil] neprebojne jopiče”. Potrdil je obtožbe, ki jih je prej zanikala ruska vlada]da je bila skupina vpletena v druge države, povezane z ruskimi čezmorskimi interesi, in da so Wagnerjevi plačanci, ki so “branili sirsko ljudstvo, druge ljudi arabskih držav, revne Afričane in Latinske Američane, postali stebri naše domovine”.

1. oktobra 2022 je o poveljnikih ruske vojske dejal, da je “vse te barabe treba poslati bose na fronto samo z mitraljezom.” Člane ruskega parlamenta pod Putinovim nadzorom je označil za “neuporabne” in dejal, da bi morali “poslanci iti v ospredje”, dodal pa je, da morajo “tisti ljudje, ki že leta govorijo s tribun, začeti nekaj narediti.” Washington Post je poročal, da je bil Prigožin eden redkih ljudi, ki so si upali Putinu povedati o “napakah” ruskih vojaških poveljnikov v vojni v Ukrajini.

23. oktobra 2022 je Prigožin dejal, da njegove sile napredujejo od 100 do 200 metrov (330 do 660 ft) na dan, kar je po njegovem mnenju norma za sodobno vojno . Pohvalil je ukrajinske branilce Bahmuta , rekoč, da se »naše enote nenehno srečujejo z najhujšim sovražnikovim odporom in opažam, da je sovražnik dobro pripravljen, motiviran ter deluje samozavestno in usklajeno«.

13. novembra 2022 je skupina Wagner objavila videoposnetek, ki prikazuje njene plačance, kako s kladivom usmrtijo dezerterja, ki naj bi bil vrnjen Rusom v izmenjavi ujetnikov. [62] Prigožin je komentiral: “Zdi se mi, da bi se moral ta film imenovati: ‘Pes umre psu’.” “Bilo je odlično režijsko delo, ki si ogledaš na mah . Upam, da med snemanjem ni bila poškodovana nobena žival.”

Jevgenij Viktorovič Prigožin rojen 1. junija 1961) je ruski oligarhin tesen zaupnik ruskega predsednika Vladimirja Putina . Prigožina včasih imenujejo ” Putinov kuhar “, ker ima v lasti restavracije in gostinska podjetja, ki nudijo storitve za Kremelj .

Nekoč obsojenec v Sovjetski zvezi, Prigožin zdaj nadzoruje mrežo vplivnih podjetij, vključno z ruskim državnim plačanskim podjetjem Wagner Group in tremi podjetji, obtoženimi vmešavanja v ameriške volitve leta 2016 in 2018 . Glede na preiskavo iz leta 2022, ki so jo izvedli Bellingcat , The Insider in Der Spiegel , so Prigožinove dejavnosti “tesno povezane z ruskim obrambnim ministrstvom in njegovo obveščevalno enoto GRU “.

Po letih zanikanja svojih povezav z Wagnerjem je 26. septembra 2022 končno potrdil, da je njegov ustanovitelj. Izjavil je, da ga je ustanovil maja 2014, da bi podprl ruske sile v vojni v Donbasu. . To priznanje je spodbudil viralni videoposnetek, v katerem je bil Prigožin prikazan v zaporu Mari El , kako novači zapornike in jim obljubil svobodo, če bodo šest mesecev služili pri skupini Wagner.

Prigožin je dolgo zanikal svojo vlogo pri ruskem vmešavanju v ameriške volitve. Novembra 2022 je priznal svojo vlogo pri tovrstnih operacijah in dejal, da se bodo nadaljevale. [14] Februarja 2023 je izjavil, da je ustanovitelj in dolgoletni vodja ruskega podjetja Internet Research Agency , ki je obtoženo spletnih propagandnih operacij.

Prigožin, njegova podjetja in sodelavci se soočajo z gospodarskimi sankcijami in kazenskimi obtožbami v Združenih državah, [8] v Združenem kraljestvu pa ostaja označena oseba pod sankcijami. [15] FBI ponuja nagrado do 250.000 dolarjev za informacije, ki bi pripeljale do aretacije Prigožina .

Prigožin se je rodil in odraščal v Leningradu (zdaj Sankt Peterburg ) v Sovjetski zvezi 1. junija 1961, Violetti Prigožini Njegov oče je zgodaj umrl, zato je njegova mati preživljala njega in njegovo bolno babico z delom v lokalni bolnišnici.Njegov oče in očim sta bila judovskega rodu.

V šolskih letih je Prigozhin želel postati profesionalni tekač na smučeh . Treniral ga je očim Samuil Zharkoy, ki je bil športni inštruktor, in obiskoval je prestižni atletski internat, kjer je diplomiral leta 1977. Vendar je bila njegova športna kariera na koncu neuspešna.

Novembra 1979 so 18-letnega Prigožina ujeli pri kraji in ga obsodili na pogojno kazen. Dve leti pozneje, leta 1981, so ga spet ujeli pri kraji in obsodili na dvanajst let zapora zaradi ropa , goljufije in vpletanja najstnikov v kazniva dejanja.On in več sostorilcev so bili obsojeni zaradi ropa stanovanj v prestižnih soseskah. Leta 1988 je bil pomiloščen, izpuščen pa leta 1990. Skupaj je v priporu preživel devet let.

Po izpustitvi iz zapora leta 1990 je Prigožin skupaj z mamo in očimom začel prodajati hrenovke na bolšjem trgu Aprashaka v Leningradu.Kmalu, glede na intervju z njim v New York Timesu , “so se rublji kopičili hitreje, kot jih je njegova mati lahko preštela.” Po razpadu Sovjetske zveze je Prigožin sledil podjetniškemu duhu časa in ustanovil ali se vključil v številna nova podjetja.

Od leta 1991 do 1997 je bil Prigozhin močno vpleten v trgovino z živili. Postal je 15-odstotni deležnik in direktor družbe Contrast, ki je bila prva veriga trgovin z živili v Sankt Peterburgu in jo je ustanovil njegov nekdanji sošolec Boris Spektor.

Približno v istem času se je Prigozhin vključil v igralništvo. Spektor in Igor Gorbenko sta Prigožina pripeljala na mesto izvršnega direktorja družbe Spectrum CJSC. ki je ustanovila prve igralnice v Sankt Peterburgu. Ta trojica je v devetdesetih letih skupaj ustanovila številna druga podjetja v različnih panogah, vključno z gradbeništvom, tržnimi raziskavami in zunanjo trgovino. Novaya Gazeta ugotavlja, da je morda takrat Prigožin prvič srečal Vladimirja Putina, saj je bil Putin od leta 1991 predsednik nadzornega sveta za igralnice in igre na srečo.

Leta 1995 je Prigozhin vstopil v gostinstvo. Ko so prihodki njegovih drugih podjetij začeli padati, je Prigožin prepričal direktorja Contrasta Kirila Ziminova, da skupaj z njim odpre restavracijo. Odprli so Prigožinovo prvo restavracijo: Stara carinarnica v Sankt Peterburgu. Leta 1997 so ustanovili drugo restavracijo, New Island, plavajočo restavracijo, ki je postala ena najbolj modnih restavracij v mestu. Prigozhin in Ziminov sta po navdihu restavracij ob obali na Seni v Parizu ustvarila restavracijo tako, da sta porabila 400.000 ameriških dolarjev za preoblikovanje rjavečega čolna na reki Vyatka .]Rekel je, da so njegovi pokrovitelji “želeli videti nekaj novega v svojem življenju in so bili naveličani jesti kotlete z vodko.” Leta 2001 je Prigožin osebno stregel hrano Vladimirju Putinu in francoskemu predsedniku Jacquesu Chiracu , ko sta večerjala na New Islandu. Leta 2002 je gostil ameriškega predsednika Georgea W. Busha . Leta 2003 je Putin na New Islandu praznoval rojstni dan.

V 2000-ih se je Prigožin zbližal z Vladimirjem Putinom. Do leta 2003 je zapustil poslovne partnerje in ustanovil svoje samostojne restavracije. Predvsem eno od Prigožinovih podjetij, Concord Catering , je začelo pridobivati ​​številna vladna naročila. Prejel je na stotine milijonov v državnih naročilih za prehrano šolskih otrok in državnih delavcev. Leta 2012 je prejel pogodbo za dobavo obrokov ruski vojski v vrednosti 1,2 milijarde ameriških dolarjev v enem letu. Nekateri dobički iz te pogodbe naj bi bili porabljeni za ustanovitev in financiranje Agencije za internetne raziskave .

11. decembra 2018 je družba, ki je trdila, da ni povezana s Concord Catering, imenovano Msk LLC , prejela 2,5 milijona rubljev za letni banket “Dneva junakov domovine”, ki je potekal v Kremlju. Vendar si Msk LLC deli isto kontaktno telefonsko številko s Concordom. 11. decembra 2019 je podjetje prejelo še 4,1 milijona rubljev za še en banket.

Leta 2012 je svojo družino preselil v kompleks v Sankt Peterburgu s košarkarskim igriščem in helikoptersko ploščadjo. Do takrat je imel v lasti zasebno letalo in 115-metrsko jahto. Prigozhin je bil od takrat povezan z več letali, vključno z dvema letaloma Cessna 182 in Embraer Legacy 600 , British Aerospace 125 in Hawkerjem 800XP .

Fundacija za boj proti korupciji je Prigožina obtožila koruptivnih poslovnih praks. Leta 2017 so njegovo bogastvo ocenili na več kot milijardo rubljev

 

COMMENTS

Wordpress (0)