“Ko sam papež Frančišek posname selfi” – TOPNEWS.si

“Ko sam papež Frančišek posname selfi”

“Ko sam papež Frančišek posname selfi”

Papež Frančišek se je drugi dan obiska na Madžarskem, srečal z revnimi in begunci. Poglavar Rimokatoliške cerkve je posvaril pred brezbrižnostjo ter se zahvalil Madžarski, ki je sprejela ukrajinske begunce. Papež pa se na tridnevnem obisku na Madžarskem očitno dobro počuti, saj je s predsednico Katalino Novak takole posnel selfi.

https://twitter.com/KatalinNovakMP/status/1652302238092492800

https://twitter.com/KatalinNovakMP/status/1652731069051879426

Približno 600 beguncev – večinoma iz Ukrajine – in revnih ljudi je poslušalo papeža v cerkvi svete Elizabete v Budimpešti, medtem ko se jih je zunaj zbralo še približno tisoč.

“Vesel sem, da sem tukaj med vami,” jim je dejal papež. Zahvalil se je tudi madžarski Cerkvi, ker je “sprejela toliko beguncev, ki prihajajo iz Ukrajine”.

Potem ko je prisluhnil nekaterim njihovim zgodbam, med drugim zgodbi Olega Jakovljeva, očeta petih otrok, ki je pobegnil iz Ukrajine, se je papež zahvalil Madžarski, “ker je sprejela – ne le velikodušno, ampak tudi z navdušenjem – toliko beguncev iz Ukrajine.”

Ob petkovem prihodu na tridnevni obisk na Madžarsko je 86-letni papež poudaril “potrebo po odprtosti do drugih” ter posvaril pred “umikom vase” in delitvami.

Vlada premierja Viktorja Orbana je v nasprotju s svojo protimigracijsko politiko sprejela tiste, ki bežijo pred vojno v sosednji Ukrajini, poroča AFP.

Frančišek se je v Budimpeštisrečal tudi s predstavnikom ruske pravoslavne cerkve, poroča dpa. Papež je na vatikanskem veleposlaništvu na Madžarskem sprejel metropolita Hilariona. Srečanje med njima je potekalo v “prisrčnem tonu” in je trajalo približno 20 minut, so sporočili iz Svetega sedeža.

Metropolit Hilarion je služboval kot vodja oddelka za zunanje cerkvene odnose moskovskega patriarhata, preden je postal budimpeštanski nadškof in metropolit. Poleti 2022 – nekaj mesecev po začetku ruske agresije na Ukrajino – ga je ruski patriarh Ciril premestil na Madžarsko. Ruska pravoslavna cerkev ima na Madžarskem približno 2300 vernikov.

COMMENTS

Wordpress (0)