Bo Sašo Hribar po več 30 – tih letih ostal brez kultne satirične oddaje Radio Gaga? VSO (Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve) zahteva “javno opravičilo in ukrepanje RTV Slovenija” – TOPNEWS.si

Bo Sašo Hribar po več 30 – tih letih ostal brez kultne satirične oddaje Radio Gaga? VSO (Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve) zahteva “javno opravičilo in ukrepanje RTV Slovenija”

Bo Sašo Hribar po več 30 – tih letih ostal brez kultne satirične oddaje Radio Gaga? VSO (Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve) zahteva “javno opravičilo in ukrepanje RTV Slovenija”

Spomnimo Sašo Hribar je v satirični oddaji Radio Ga-Ga ob jasnem poudarku, da nastopa, kot Sašo Hribar in ne v svojstvu nastopajočega, v oddaji Radio Gaga v petk 21. aprila 2023 neposredno v prvi program radia Slovenija med  drugim, po mnenju VSO izrekle bogokletno misel: “Osamosvojitvene vojne nikoli ni bilo…. Ni bilo osamosvojitvene vojne, nikoli! bila je telepatska vojna.

“..Govorim kot Sašo Hribar, ne kot Radio Gaga. Na živce mi gre ta muzej osamosvojitve, ko največji prdci, tisti, ki so razdvojili slovenski narod, tisti, ki so srali v Cankarjevem domu, govorijo o nekem muzeju s katerim bi se mogli slikati in imeti svoje spomenike. Trditev; osamosvojitvene vojne nikoli ni bilo. To je resna trditev, zaradi mene me lahko zaprete ali kar hočete.
Bila je agresija na Slovenijo, ampak danosti so bile zgodovinske takrat takšne, da je bilo vsakemu intelektualcu, pa ne samo intelektualcu, normalno razumnemu človeku jasno, da se vojna v Sloveniji ne more razplamteti, zaradi tega, ker je armada komaj čakala, da gre 100 kilometrov nižje, na žarišča, ki so bila so in še bodo. Nikoli ne bodo pogašena. Kaj pa pravzaprav je bilo to, kar se je dogajalo v Sloveniji? Bila je telepatska državljanska vojna. Čisto nič drugega. Bili smo borci, sam sem bil eden izmed tistih, ki smo bili pod orožjem. Takrat še nismo točno vedeli, da smo razdvojeni. V glavi se je sicer slišalo, da so tako imenovani domoljubi in na drugi strani domojebi, da so ruralni in urbani, da so to eni harmonikaši, drugi imajo radi harfe, da imajo eni radi umetnost, eni imajo narodne običaje in da imajo ni radi domobrance in drugi partizane. Ampak ti hujskači iz Cankarjevega doma še niso imeli takrat dovolj moči, da bi okužili vse nas, ki smo bili pod orožjem, da bi se začela krvava bratomorna državljanska vojna. Še zmeraj smo bili tolerantni, ker toliko besed, hemotoksičnih, citotoksičnih bese, ki so jih izustili še niso uspeli pretvorit v tako imenovane nevrotoksično diskurzno zadevo, ki je pa danes uničujoča.

Danes ne bi rabil nobenega generala, da pride na našo mejo, samo en bi rekel domobranci vstanite, partizani vstanite in bi se med sabo pobili. Pobili bi se med sabo. Muzej slovenske osamosvojitve je muzej slovenskega miru, ki so ga dosegli tisti , ki niso bili okuženi z besedami tistih, ki si danes postavljajo spomenike. Nič drugega ni bilo, bila je telepatska vojna…”

V Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve so nad povedanim zgroženi., so zapisali v sporočilu za javnost v katerem zahtevajo “javno opravičilo in ukrepanje “RTV Slovenija”

Celotni monolog Hribarja si lahko preberete v članku “(VIDEO) Radio GA- GA: Sašo Hribar razjezil Državljana K & desno tvitosfero z izjavo, da “osamosvojitvene vojne nikoli ni bilo, bila je telepatska vojna…”

“Tudi če bi bilo izrečeno v kontekstu satire, bi po našem mnenju šlo za nesprejemljivo retoriko, glede na dejstvo, da je bilo posebej poudarjeno, da gre za mnenje Saša Hribarja in je bila postavljena ločnica do ostalega dela oddaje, je zadeva nezaslišana. Gre namreč za nedopustno zlorabo javnega radijskega medija, kar je še samo po sebi razlog za ukrepanje. Glede izrečene vsebine pa poudarjamo, da gre za eklatantno zanikanje osamosvojitvene vojne oziroma slovenske osamosvojitve kot vrednostnem središču Slovencev. Ta je na podlagi plebiscitarne volje, kljub političnim delitvam, prvič v zgodovini povezala slovenski narod v samostojni in demokratični državi ter pomeni uresničitev njegovega največjega političnega cilja.

Osamosvojitvena vloga in napori tistih, ki so na prvih demokratičnih volitvah dobili naloge in mandat slovenskih volivcev je zgodovinska danost. Hribar jih v svojem komentarju degradira na vulgarizem brez primerjave. Dodatno jim pripiše hujskaštvo, ki k sreči ni bilo dovolj opogumljeno, da bi ljudi okužili z državljansko vojno. Samo Hribarjevo zanikanje osamosvojitvene vojne pa je doslej še ne slišan primer v slovenskem javnem prostoru. Gre za posmeh tistim, ki so za domovino dali svoja življenja, izgubili svojce, trpeli, doživeli škodo ali bili kakorkoli prizadeti. Gre za sramotenje tistih, ki so s čistimi nameni šli branit domovino. Nenazadnje gre tudi za zanikanje zgodovine. Prav slovenska osamosvojitev in pribojevan demokratični sistem Sašu Hribarju omogočata, da lahko v skladu s priznano svobodo govora izraža svoja stališča. Problem pa je, ker je za to zlorabil programski čas javnega radia, zato v Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve zahtevamo javno opravičilo na istem mediju, proti avtorju in urednikom pa ustrezne ukrepe. Gre namreč za doslej največji škandal na RTV Slovenija. Preveč je bilo žrtev in trpljenja, da bi mirno opazovali laži na javnem mediju,” tako v združenju VSO.

Glede na to, da v vodstvo VSO-ja sedijo pomembni možje iz nekdanje in sedanje politične garniture, Janez Janša, Igor Bavčar, Lojze Peterle …..in da nacionalki sedi vodstvo, ki čeprav gre za satirično oddajo, slabo prenaša kritike, tui če gre za satiro, se lahko zgodi, da bo tako kot Marcel Štefančič tudi Sašo Hribar ostal brez oddaje.

Glede na osebne izkušnje z delom garniture, poudarjam z delom sedanje garniture  na “nacionalki” lahko povem, da formulacija oziroma “zahteva z javnim opravičilom in ukrepanje RTV Slovenija,” skoraj zagotovo pomeni ukinitev oddaje in v nadaljevanju odpoved delovnega razmerja. Toda o tem ob kakšni drugi priložnosti.

 

 

 

 

VSO – sporočilo za javnost_26.04.2023

COMMENTS

Wordpress (0)