(VIDEO) “Kaj jim je Golob odvzel? Proti katerim zakonom (protestirajo op. av. )? Ali so to delal zgolj zaradi brezpogojne ljubezni do Janeza?” – Kmetje zmedli Ronija Kordiša – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Kaj jim je Golob odvzel? Proti katerim zakonom (protestirajo op. av. )? Ali so to delal zgolj zaradi brezpogojne ljubezni do Janeza?” – Kmetje zmedli Ronija Kordiša

(VIDEO) “Kaj jim je Golob odvzel? Proti katerim zakonom (protestirajo op. av. )? Ali so to delal zgolj zaradi brezpogojne ljubezni do Janeza?” – Kmetje zmedli Ronija Kordiša

Načeloma je težko biti proti kmetom in jim nasprotovati, ker so ogrožena manjšina, ker so kot ameriški starosélci oziroma Indijanci , ki so naseljevala Ameriko pred prihodom evropskih kolonizatorjev. Čeprav se je tudi v slovenskem kmetijstvu marsikaj spremenilo zadnje pol stoletja. Male kmetije so propadle in zemljo obdelujejo le še veliki kmetje, ki  so zemljo vzeli v najem ali jo kupili ,predvsem ravninske dele, kjer je obdelovanje možno s stroji. Hribovite kmetije so propadle in recimo Haloze so zaraščene, saj so starejši umrli mladi pa, ki so jih potegnili v mesta, v bloke pa se ne vračajo, saj so vezi z zemljo pretrgane.

Novinar Zoran Potič je glede kmetskega štrajka zapisal. 🧵
Pred v vstopom Slovenije v EU sem pokrival kmetijski vidik zgodbe in sem spoznal vse strukture kmetijske politike.
➡️ Poslušam izjave in argumente protestnikov. Vidim, da jih je strah. Strah je upravičen, ker je EU kmetijska politika …

nastavljena za nek drug tip kmetovanja, kot ga pretežno imamo v Sloveniji. Kdor se je zapeljal čez Nemčijo, Francijo, Nizozemsko ali Belgijo, mu je jasno, da naši kmetje niso konkurenčni.
➡️ Ob vstopu v skupno kmet. politiko so bile kmetijske organizacije (zbornica, sindikat,..

zadruge) aktivno vključene v pogovore in pojasnjevanje, kakšne spremembe se obetajo. Slovenija se je ozirala po avstrijskem modelu (živinoreja, gorske kmetije…).
➡️ Aktualni protest pomeni, da so kmetijske organizacije odpovedale. Zbornice kot da ni… Zadružni sistem… prodaja Deželno banko. Stranka SLS životari. Ostal je le sindikat, ki nima veliko političnega takta.
➡️ Glede na izjave, ki so v zahtevah nejasne, je pa jasno, da so kmetje zaskrbljeni, lahko sklepamo, da se je podrlo osnovno razumevanje vlog tako kmeta kot politike kot take..

➡️ Kmetijska politika v slovenski verziji je namenila kmetu sanitarca krajine, vzdrževalca okolja. Dodana vrednost je v čistem okolju, naravnem kmetovanju itd. in v to smer naj bi šli vsi kot del zgodbe zelene Slovenije
➡️ Na tej točki je očitno prišlo do nerazumevanja…

oziroma se je odnos kmetijske politike in kmeta, nosilca dejavnosti, izgubil v hitenju izpolnjevanja obrazcev za subvencije.
➡️ Kmet je ostal na čistini, ker so ga zapustile vse organizirane institucije, ki naj bi ga predstavljal in zagovarjale njegove interese. Denar pa ni vse..

➡️Najslabše bi bilo, če bi strah kmetov pograbili strankarski interesi. Zato bo pač morala aktualna vlada organizirati resen politični dialog o tem, kakšno kmetijstvo in kakšno hrano želimo. Zato potrebujemo resnost na obeh straneh. In čas.
➡️Kot potrošnik in prebivalec želim
zdravo hrano, lepo podeželje in za to mi ni problem, če kmetje prejemajo subvencije. Ker smo vsi na isti barki. Vključno z velikimi zvermi, medvedi in volkovi.

Več kot štiriurna manifestacija s traktorji v Ljubljani je seveda imela svoj demonstrativni učinek, vendar so, vsaj sodeč po odzivih na družbenih omrežjih problemi kmetov hitro dobili politično dimenzijo v stilu: ste za Golobovo vlado ali za Janeza Janšo. Nekateri pa so zadevo takoj prenesli na nivo; kolesarji proti traktoristom.

Kljub velikemu demonstracijskemu učinku traktorjev na Ljubljanskih ulicah p se je vsebina, ki so jo predstavljali organizatorji protestov ‘ na ploščadi pred Ljubljansko banko nekako izgubila, saj je del protestnikov in udeležencev opazoval traktorje drugi del pa poslušal, kaj imajo povedati. Vendar se je vsebina nekako izgubila v brnenju traktorjev. Tko , da majhna metodološka digresija organizatorjem naj v prihodnje ustavijo karavano in povedo oziroma sporočijo, kar imajo povedati. Tu bi se sicer kljub kritikam in zgražanju na kolesarskimi protesti, ki so najprej nekajkrat prevozili Ljubljano nato pa so se ustavili  običajno na Trgu republike, lahko vseeno nekaj naučili kako se to dela.

Veliko polemik na družbenih omrežjih je šlo na račun flote traktorjev, ki resnici na ljubo sploh ni bila slaba, saj so v glavnem prevladovale zvezde polj in seveda najboljše svetovne blagovne znamke:  John Deere, New Holland, Claas, Steyr, Fendt… No v glavnem je šlo za mercedese in bemveje, kar se tiče kmetijske mehanizacije tako, da vozni park slovenskih kmetov je daleč od srednjega ali slabega razreda in pod sto konjev. Slednjih  je bilo bore malo.

 

No ko smo že pri organizaciji protesta, so številni na družbenih omrežjih videli Igorja Pirkoviča, ki je za potrebe kmečkega punta včerja takoj objavil novo pesem posvečeno kmetom.

COMMENTS

Wordpress (0)