(VIDEO) “To se je skurlo nafte danes” – Edini incident na protestu se je zgodil, ko so zagovornico Golobove vlade ozmerjali s pra….,je posnela naša kamera – TOPNEWS.si

(VIDEO) “To se je skurlo nafte danes” – Edini incident na protestu se je zgodil, ko so zagovornico Golobove vlade ozmerjali s pra….,je posnela naša kamera

(VIDEO) “To se je skurlo nafte danes” –   Edini incident na protestu se je zgodil, ko so zagovornico Golobove vlade ozmerjali s pra….,je posnela naša kamera

Pred poslopjem DZ v središču Ljubljane je danes potekal drugi protestni shod kmetov v mesecu dni. Po oceni predsednika Sindikata kmetov Slovenije je na protestu sodelovalo več kot 1500 traktorjev, ki so za dobre štiri ure zasedli središče Ljubljane, kjer  se na Trgu republike  zbralo več tisoč ljudi. Medved je vlado pozval k izpolnitvi vseh njihovih zahtev, kmetijska ministrica Irena Šinko pa je ocenila, da je dogovor s kmeti mogoč.

Na Trgu republike se je okoli poldneva zbrala množica kmetov in njihovih podpornikov, po cesti mimo parlamentarne stavbe pa se je vila strnjena kolona večinoma traktorjev. Protestniki so imeli v rokah transparente z napisi, kot so Ni prihodnosti brez kmetijstva in Kmečko pamet v vlado. “Dovolj je,” so opozarjali udeleženci današnjega shoda.

Kljub visoko oktanskemu shodu, razen nekaj dimnih bomb ni bilo incidentov med policijo in protestniki. Edini incident, ki ga je zabeležila naša kamera se je zgodil, ko je ena od udeleženk protesta nosila majhen transparent na katerem je napisala, da podpira vlado Roberta Goloba. To je tako razjezilo udeležence protesta, da so jo zmerjali s pras…ter ji poskušali izbiti transparent iz rok na silo. Vnel se je tudi verbalni spopad.

https://twitter.com/brencenejc/status/1650838626643705856?

Kmetje so zahteve do vlade zbrali v več točkah. Med njimi so, naj nove okoljske zahteve ne presegajo realnih zmožnosti kmetovanja, da se zmanjša območja Nature 2000, da se kmetov ne obremenjuje z novimi davki, da so ukrepi jasni in administrativno nezahtevni, da se neposredna plačila uskladi z inflacijo, da se zmanjša populacija zveri in divjadi, da se uredi zaščita najboljših kmetijskih zemljišč ter zavrne uredbe o trajnostni rabi fitofarmacevtskih sredstev.

“Kmet je na svoji zemlji kralj. Ko kmet protestira, država že krvavi,” je dejal Medved in spomnil, da se je sindikat kmetov s preostalimi nevladnimi organizacijami, ki delujejo v interesu kmetijstva, odločil za vseslovenski protestni shod kmetov, ker so razmere za kmetovanje nevzdržne. Pri tem je naštel okoljske omejitve, davčna bremena, nerazumno zakonodajo, ki je “pisana s strani posameznih skrajnih okoljevarstvenikov, daleč stran od kmetij”.

Sindikat je po Medvedovih besedah vladi in ministrom dal čas in možnost, da skupaj poiščejo rešitve. A njihove odgovore je sindikat označil za nesprejemljive, zavajajoče in ponižujoče. “Ker naš glas ni slišan, pripombe in komentarji neupoštevani, v javnosti pa se daje občutek strinjanja kmetijskih organizacij s številnimi omejujočimi zakonodajnimi ukrepi, ni druge poti, kot da to povemo jasno in na glas vsem,” je pojasnil razloge za protest.

Medved je ob robu protesta  ocenil, da na shodu sodeluje 1500 traktorjev ali več, ter več tisoč udeležencev. “V sanjah si nismo mogli misliti, da imamo takšno podporo in od vlade zahtevamo, da vzpostavi pogoje, da bo kmet na slovenski zemlji še lahko obstajal,” je poudaril. Če zahteve kmetov ne bodo upoštevane, bodo s protestnimi aktivnostmi nadaljevali, je napovedal. Odziv vlade Medved pričakuje takoj po prvomajskih praznikih.

Predsednik Zadružne zveze Slovenije Borut Florjančič je opozoril, da v Sloveniji ne bo prehranske varnosti, če politika ne bo ustrezno zaščitila kmetijskih površin in če bo dopustila uveljavitev nesmiselno in netrajnostno postavljenih okoljskih ukrepov. Ob tem je spomnil na napovedane nove omejitve zaradi Nature 2000. Kmetje po njegovih besedah zahtevajo tudi jasno sledljivost porekla hrane po celotni verigi.

Kot je dejal predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Roman Žveglič, je treba v pripravo zakonov vključiti stroko in kmete. “Res je, da se pri šahu ponavadi najprej žrtvuje kmeta, vendar pa je samo kmet tisti, ki lahko zamenja kraljico,” je bil slikovit. Kritičen je bil do predlogov nekaterih glede nadzora nad živalmi in zatrdil še, da so kmetje tudi s pomočjo stroke uspeli ohraniti pitno vodo.

Predsednica Zveze kmetic Slovenije Irena Ule je spomnila, da kmetje nimajo veliko časa, zato je danes marsikdo ostal doma, da bi bila dela v hlevu in na njivi pravočasno postorjena. Zavrnila je mnenje nekaterih, da so kmetje lenuhi, ki se jih podpira s subvencijami. Zatrdila je, da je hrana, glede na način pridelave, neoporečna ter poudarila, da kmetje skrbijo za izobraževanje. “Spoštujemo vse oblike življenja, zato s svojimi živalmi in rastlinami ravnamo odgovorno,” je dejala in pozvala k podpori, saj “podeželje ni in ne sme postati muzej na prostem”.

“Kmetje imajo pravico protestirati in izraziti svoje nestrinjanje s problemi, ki jih skrbijo in ki jih obremenjujejo pri njihovem delu,” pa je v izjavi medijem ob robu zasedanja kmetijskih ministrov EU v Luxembourgu povedala ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko. Kot je pojasnila, je vlada minuli četrtek predstavnikom kmetov poslala odgovor na njihove zahteve. Ker gre za obsežno gradivo, so predlagali, da bi se na pogajanjih ponovno sešli po praznikih, je povedala.

Med drugim predlagajo rešitve glede območij Nature 2000, in sicer da bi se letos režim tam izvajal prostovoljno. Glede trajnega travinja je predlog, da bi individualno pregledali, na katerih območjih bi lahko morda spremenili rabo, trajna travinja pa bi se nadomestilo kje drugje.

“Še vedno menimo, da so pogajanja odprta in da se bomo s kmeti lahko dogovorili glede stavkovnih zahtev,” je poudarila ministrica.

Da skupaj s kmetijskim ministrstvom iščejo rešitve za postavljene zahteve kmetov, so v odzivu na protestni shod zatrdili tudi na ministrstvu za naravne vire in prostor. Kot so zapisali, obžalujejo prekinitev pogajanj organizacij kmetov in zaostrovanje protestov, kljub temu pa so pripravljeni na nadaljevanje začetega dialoga s kmetijskimi organizacijami in verjamejo v pozitiven razplet.

Shod kmetov je močno ohromil promet v Ljubljani, na večjih vpadnicah in cestah, med drugim na Celovški, Dunajski, Tivolski in drugih, je prišlo do daljših zastojev.

COMMENTS

Wordpress (0)